22.04.21 | 00:39

 

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Έναρξη λειτουργίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κω
21.02.14 | 08:10

Έναρξη λειτουργίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κω

Με πλήρες ωράριο και ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο σύγχρονης λειτουργίας και ανάπτυξης ξεκινάει τη λειτουργία της, από τις αρχές Μαρτίου, η Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης της Κω.

Υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας, Μαίρης Φάκκου, σε συνεργασία με τα μέλη του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Κω, τα στελέχη της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Δήμου, ολοκλήρωσαν τον σχεδιασμό εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, με στόχο να προσφέρουν στην Κωακή κοινωνία ένα πλαίσιο ολοκληρωμένης πρόσβασης στον παγκόσμιο πλούτο της γνώσης.

Το νέο σχέδιο ολοκληρωμένης λειτουργίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης προβλέπει, μεταξύ άλλων:

- Τη λειτουργία της Βιβλιοθήκης 6 ημέρες την εβδομάδα (Δευτέρα έως Σάββατο) με διευρυμένο ωράριο τις καθημερινές (9 το πρωί με 9 το βράδυ) και το Σάββατο 9 με 2 το μεσημέρι.

- Την ψηφιακή καταλογογράφηση της υπάρχουσας τοπικής συλλογής και τη διάθεση βιβλιογραφικών δεδομένων, μέσα από το σύστημα αυτοματισμού βιβλιοθηκών ΑΒΕΚΤ (Αυτοματισμός Βιβλιοθηκών ΕΚΤ) που έχει αναπτυχθεί πλήρως από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και το οποίο έχει τη δυνατότητα να διαχειρίζεται πολυγλωσσικά βιβλιογραφικά δεδομένα όλων των τύπων (μονογραφίες, περιοδικά, εφημερίδες, εικόνες, video, μουσική κ.ά.), ενώ το σύστημα είναι σχεδιασμένο ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από άτομα με βασικές γνώσεις βιβλιοθηκονομίας και χρήσης υπολογιστών.

- Τον εμπλουτισμό της υπάρχουσας συλλογής με νέα βιβλία και τεκμήρια που έχουν ήδη περιέλθει στην κατοχή του Δήμου της Κω.

- Την ανάπτυξη της υπηρεσίας διαδανεισμού, με την οποία ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα να προμηθευτεί φωτοαντίγραφα άρθρων, πρότυπα, πατέντες και γενικά πληροφοριακό υλικό, να δανειστεί βιβλία, διδακτορικές διατριβές, πρακτικά συνεδρίων, κ.λπ. που δεν περιλαμβάνονται στην τοπική συλλογή.

- Τη δημιουργία ιστοσελίδας μέσα από την οποία ο εγγεγραμμένος χρήστης θα έχει τη δυνατότητα απομακρυσμένης πρόσβασης στον τοπικό κατάλογο αλλά και τους καταλόγους άλλων βιβλιοθηκών ανά τον κόσμο.

- Τη διασύνδεση της Βιβλιοθήκης με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (HEAL-LINK).

- Τη σταδιακή ψηφιοποίηση των σπανιότερων τεκμηρίων που διαθέτει η Βιβλιοθήκη, ώστε να προστατευθούν και να γίνουν ευρύτερα διαθέσιμα στο κοινό.

Στην πρόταση που έχει καταθέσει προς το Δήμαρχο Κω η κα. Φάκκου προβλέπεται, επίσης, ο εκσυγχρονισμός και η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων, τόσο της Βιβλιοθήκης του Πυλίου, όσο και της Βιβλιοθήκης της Αντιμάχειας, ώστε να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο δίκτυο πρόσβασης στην γνώση και τις πηγές πληροφόρησης, που θα προσφέρει τα μέγιστα στο κοινωνικό σύνολο και ιδιαίτερα στην ολοκληρωμένη εκπαίδευση των μαθητών του νησιού μας.

Με απόφαση Δημάρχου δημιουργείται ειδική ομάδα για τη λειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης με υπεύθυνη την κα. Μαίρη Φάκκου, ενώ την υποστήριξη της λειτουργίας της Βιβλιοθήκης σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού αναλαμβάνει η Κοιν.Σ.Επ. «Ευφραίνειν» με την πρόσληψη δύο επιστημόνων βιβλιοθηκονομίας.  

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ