23.02.20 | 07:47

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ελλιπείς έλεγχοι στους δήμους οδηγούν σε εργατικά ατυχήματα
12.12.17 | 16:26

Ελλιπείς έλεγχοι στους δήμους οδηγούν σε εργατικά ατυχήματα

“Πληρώνουμε από την τσέπη μας γάντια και μάσκες, γιατί κανείς δεν ενδιαφέρεται για εμάς”, είπε σε υψηλούς τόνους ο Χρ. Ευθυμίου, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Ν. Τράκα, στο 13ο πανελλήνιο συνέδριο Υγείας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του epoli.gr, κατά τη συζήτηση για τα εργατικά ατυχήματα στους ΟΤΑ, ο εκπρόσωπος της ΠΟΕ-ΟΤΑ υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξουν έλεγχοι από κρατικά κλιμάκια για τους όρους υγιεινής και ασφάλειας στους δήμους, προκειμένου οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα να είναι λιγότερο εκτεθειμένοι σε εργασιακά νοσήματα και εργατικά ατυχήματα, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις καταλήγουν να είναι θανατηφόρα.

“Αρχίσαμε να καταγράφουμε τα εργατικά ατυχήματα από τον Ιούλιο του 2014, γιατί δεν υπήρχαν επίσημα στοιχεία και ό,τι συνέβαινε το μαθαίναμε από τα δημοσιεύματα”, σημείωσε ο Χρ. Ευθυμίου, απαριθμώντας ότι, από τότε μέχρι σήμερα έχουν συμβεί 35 θανατηφόρα και 45 σοβαρά ατυχήματα.

“Το πρόβλημα είναι ότι τα ατυχήματα δεν καταγράφονται επίσημα και όταν αυτά συμβαίνουν, οι αιρετοί ρίχνουν το μπαλάκι της ευθύνης στο προσωπικό”, είπε με αγανάκτηση, προσθέτοντας ότι, το προσωπικό καθαριότητας που τις περισσότερες φορές παθαίνει εργατικό ατύχημα είναι ανεκπαίδευτο με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Ο Χρ. Ευθυμίου ζήτησε, μάλιστα, να υπάρξει ειδική ρύθμιση, βάσει της οποίας όταν συμβαίνουν εργατικά ατυχήματα στο προσωπικό της καθαριότητας, να υπάρχει ποινική ευθύνη για τον δήμαρχο, προκειμένου να παραδειγματιστούν οι αιρετοί και να παρέχουν μέσα ατομικής προστασίας.

Στην διαπίστωση ότι, οι δήμοι αναδεικνύονται σε όλο και πιο επικίνδυνους χώρους εργασίας, προέβη ο γενικός γραμματέας του Υπ. Εσωτερικών, Κ. Πουλάκης, διαβεβαιώνοντας, όμως, ότι η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθεια προστασίας των εργαζομένων στην καθαριότητα των δήμων.

Ο κ. Πουλάκης αναφέρθηκε στην πρόσφατη θεσμοθέτηση των μέτρων ατομικής προστασίας για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων στην καθαριότητα. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι, με διάταξη νόμου απαγορεύτηκε η απόδοση χρήματος ίσης αξίας με τα μέτρα ατομικής προστασίας και γάλακτος στο προσωπικό καθαριότητας των δήμων, γιατί όπως είπε “η προστασία των εργαζομένων πρέπει να εξασφαλίζεται”.

Τέλος, ο γ.γ. του ΥΠ.ΕΣ. αναφέρθηκε στην επικείμενη έκδοση προκήρυξης για το μόνιμο προσωπικό στην καθαριότητα 8.845 ατόμων, προκειμένου οι δήμοι να μπορέσουν να παρέχουν αυτή την υπηρεσία και να μειωθεί ο φόρτος εργασίας για το υφιστάμενο προσωπικό.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ