19.02.20 | 22:50

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έλεγχο στα τραπεζικά δάνεια προς Ομίλους, ΜΜΕ και Κόμματα ζητά ο Αλ. Τσίπρας
14.01.14 | 11:30

Έλεγχο στα τραπεζικά δάνεια προς Ομίλους, ΜΜΕ και Κόμματα ζητά ο Αλ. Τσίπρας

Επίκαιρη ερώτηση προς τον κ. Αντώνη Σαμαρά με θέμα «τα τραπεζικά σκάνδαλα» κατέθεσε στη Βουλή, ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας έλεγχο των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των άλλων τραπεζών - πέραν του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου - και ειδικότερα των δανείων προς επιχειρηματικούς Ομίλους, ΜΜΕ και Πολιτικά Κόμματα.

Σύμφωνα με το κείμενο της Ερώτησής του, «το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου έφερε στην επιφάνεια για άλλη μία φορά το αμαρτωλό τρίγωνο "τράπεζες - κόμματα εξουσίας - επιχειρηματικά και εκδοτικά συμφέροντα". Αυτό το τρίγωνο της διαπλοκής έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πορεία της χώρας προς τη χρεοκοπία».

Όπως επισημαίνει, «μετά και το κούρεμα των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, έγινε ακόμη πιο επιτακτική και μεγαλύτερη η ανάγκη για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, το οποίο ήδη είχε υποστεί τις βαρύτατες συνέπειες από τη μεγάλη εκροή καταθέσεων και τις συνέπειες από τη ύφεση και τη λιτότητα που προκάλεσαν τα μνημόνια. Για την ανακεφαλαιοποίηση αυτή έχουν προβλεφθεί 50 δις ευρώ, τα οποία έχουν ήδη εγγραφεί ως δημόσιο χρέος. Από αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί ήδη περίπου 40 δις για την ανακεφαλαιοποίηση αλλά και την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος».

Σύμφωνα με την αρχική συμφωνία της ανακεφαλαιοποίησης (38/9.11.2012 Πράξη υπουργικού Συμβουλίου), ο στόχος ήταν μέσα σε χρονικό διάστημα από 2 (Eurobank) μέχρι 4,5 χρόνια (Εθνική, Πειραιώς και Alpha) να ανακτηθούν οι μετοχές των τραπεζών από τους ιδιώτες μετόχους σε συγκεκριμένες τιμές, ώστε λόγω και της επίτευξης συνεργειών, που θα αύξαναν την αξία των τραπεζών, τελικά να επιστραφούν στο Ελληνικό Δημόσιο τα 40 δις ευρώ και να ακυρωθεί ισόποσο δημόσιο χρέος.

«Εντούτοις», όπως σημειώνει ο κ. Τσίπρας, «σύμφωνα με δημοσιεύματα του οικονομικού Τύπου, επίκειται η κατάθεση νομοσχεδίου με το οποίο αλλάζουν οι όροι και οι ιδιώτες μέτοχοι θα μπορούν να ανακτήσουν άμεσα τις μετοχές τους σε τρέχουσες τιμές της αγοράς, δηλαδή εξευτελιστικά χαμηλότερες από τις αρχικά προβλεπόμενες».

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας ρωτά τον Πρωθυπουργό:

- Μετά το σκάνδαλο του Τ.Τ., που αφορά επισφαλή δάνεια περίπου 400 εκ. ευρώ, θα υπάρξει έλεγχος και στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των συστημικών τραπεζών και ειδικότερα προς επιχειρηματικούς ομίλους, ΜΜΕ και πολιτικά κόμματα;

- Αν αληθεύει η πρόθεση για επανιδιωτικοποίηση – πραγματικό ξεπούλημα των τραπεζών στους ιδιώτες μέτοχους – αφού από τα 40 δις που μέχρι σήμερα έχουν απορροφηθεί από τις συστημικές τράπεζες θα αναμένεται να επιστραφούν πίσω το πολύ 15 με 18 δις, ποιος θα αναλάβει την πολιτική αλλά και την ενδεχόμενη ποινική ευθύνη για την ζημία του ελληνικού δημοσίου;

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ