10.08.20 | 14:18

 

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ » ΔΗΜΟΙ » ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ

Εκδηλώσεις για την ειρήνη στην Αρχαία Ολυμπία
23.09.13 | 16:49

Εκδηλώσεις για την ειρήνη στην Αρχαία Ολυμπία

Με κάθε επιτυχία πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο, στην Αρχαία Ολυμπία, οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο δήμος, με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Ειρήνης του ΟΗΕ. 

Οι πλούσιες εκδηλώσεις, λόγω και του διαχρονικού μηνύματος της Ημέρας αλλά και των πρόσφατων γεγονότων στο Κερατσίνι, κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και να αποτελέσουν ξεχωριστό γεγονός για τα χρονικά. Μάλιστα, μέσω των προσωπικοτήτων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του δήμου, το μήνυμα της ειρήνης, της αλληλεγγύης και της συναδέλφωσης των λαών συνδέθηκε με τις παγκόσμιες «φωνές», που απαιτούν ειρηνική διευθέτηση για τη Συρία, απύραυλη και ειρηνική Μεσόγειος. 

Στο μήνυμα αυτό, προστέθηκε και η πρόταση του δημάρχου, Θύμιου Κοτζιά και σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου στην Αθήνα, στα γραφεία της ΚΕΔΕ, αλλά και στις εκδηλώσεις του Σαββατοκύριακου «να περάσει η Ολυμπιακή φλόγα από τη Συρία για να σβήσει τις φλόγες του πολέμου».

Το μήνυμα του Μίκη Θεοδωράκη

Στο φλέγον αυτό θέμα αναφέρθηκε στο μήνυμα που απέστειλε ο μουσικοσυνθέτης, Μίκης Θεοδωράκης και διαβάστηκε από τον πρόεδρο του Δ.Σ. Αρχαίας Ολυμπίας, Θεόδωρο Παπαηλιού, στο οποίο ο μεγάλος δημιουργός τόνισε τα εξής:  

«Τη στιγμή που με αφορμή τον συριακό εμφύλιο, ηχούν «τύμπανα πολέμου» και τα «μεγάλα αρπακτικά» συσκέπτονται για το πώς θα μπορέσουν για ακόμη μία φορά να επωφεληθούν από αυτό, το μήνυμα του Ολυμπισμού, του Πολιτισμού, του Ανθρωπισμού και της Ειρήνης είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Πρόσφατα, έγραψα πως τελικά πίσω από κάθε δολάριο και κάθε ευρώ του κάθε πολίτη υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες θύματα των όπλων που κατασκευάζουν οι «πολιτισμένοι» για να εξοντώσουν τους «απολίτιστους», εισπράττοντας από τους θανάτους και τις καταστροφές τους κολοσσιαία κέρδη, ώστε να ζουν άνετα και πολιτισμένα και να δίνουν αφ' υψηλού μαθήματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η «πολιτισμένη» Δύση των Μνημονίων και η Μέση Ανατολή των όπλων, είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος που ευθύνεται για έναν συνεχή, αέναο πόλεμο της αόρατης εξουσίας με μοναδικό σκοπό το κέρδος. Η χώρα μας και ο λαός μας, με τη πολιτιστική κληρονομιά και τους σύγχρονους ήρωες της Παγκόσμιας Ειρήνης, όπως ο Γρηγόρης Λαμπράκης, είναι οι πρώτοι που μπορούν να εναντιωθούν σε αυτή τη τακτική και να φωνάξουν σε όλους «φτάνει πια».

Εύχομαι αυτοί οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, στη χώρα όπου κάποτε ηττήθηκε ο Ναζισμός, να αποτελέσουν το ξεκίνημα για τη Παγκόσμια Ειρήνη. Όχι με ευχολόγια και ανακοινώσεις, αλλά με πράξεις και έργα».

Τα μηνύματα των Μπαν Κι - μουν, Β. Βασιλικού και Κ. Γαβρά

Μεταξύ των μηνυμάτων που διαβάστηκαν ακόμα, ήταν του συγγραφέα Βασίλη Βασιλικού, από τον σκηνοθέτη Τάκη Παπαγιανίδη, του σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, από τον Ο. Βουδούρη, αλλά και του Γ.Γ. του Ο.Η.Ε. Μπαν Κι - μουν, που διάβασε ο υπεύθυνος για την Ελλάδα στο κέντρο Πληροφόρησης του ΟΗΕ, Δημήτρης Φατούρος.

Οι εκδηλώσεις άνοιξαν ουσιαστικά με προβολή ταινίας που αναφέρονταν στον Γρηγόρη Λαμπράκη. Από κει άρχισε να ξετυλίγεται και εκεί τελείωνε το κουβάρι για όλους τους ομιλητές που κόσμησαν την εκδήλωση στον αύλειο χώρο του παλιού δημαρχείου. 

Αναφορά στον πρωταθλητή, στον γιατρό, στον πολιτικό της Αριστεράς, αλλά πάνω από όλα στον Άνθρωπο Γρηγόρη Λαμπράκη. Αναφορά στους τότε αγώνες του για ειρήνη και δημοκρατία αλλά και αναφορά στην διαρκή του παρουσία στον πολιτικό βίο της χώρας για 50 ολόκληρα χρόνια μετά την στυγερή του δολοφονία. Αναφορά σε ένα πάθος που διαρκεί...   

Ο Βουλευτής Οδυσσέας Βουδούρης, ο κ. Γρηγόρης Λαμπράκης, ο κ. Ηλίας Νικολακόπουλος, η κα. Σοφία Τζιτζίκου, αντιπρόεδρος της Unicef, η κα. Νίνα Πολίτου, αντιπρόεδρος της Κίνησης Πολιτών κατά του Ρατσισμού, ο κ. Τάκης Παπαγιαννίδης, σκηνοθέτης της ταινίας «Ζ», τόνισαν την ανάγκη να εντείνει  ο λαός τον αγώνα για την διασφάλιση της δημοκρατίας στην χώρα και για την ειρήνη στη Μεσόγειο και στον κόσμο. 

Οι ομιλητές με την ίδια ευλάβεια, μέσα στο κουβάρι που περικλείει τον Γρηγόρη Λαμπράκη, ως φυλακτό έβαλαν και το όνομα του Παύλου Φύσσα, τονίζοντας τα κοινά χαρακτηριστικά των δύο δολοφονιών. 

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του κεντρικού ομιλητή της εκδήλωσης, Πάνου Τριγάζη, με θέμα «Ο Αγώνας για την Ειρήνη και τον Αφοπλισμό, τότε και τώρα», συγγραφέα του βιβλίου «ο Λαμπράκης και το κίνημα Ειρήνης».

Οι εκδηλώσεις του Σαββάτου συνεχίστηκαν με την απαγγελία του ποιήματος του Γιάννη Ρίτσου: «Οι γειτονιές του κόσμου», που απήγγειλε με μοναδικό τρόπο, ο ηθοποιός Γιώργος Βούρος. 

Η καταπληκτική βραδιά έκλεισε με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, που ερμήνευσε ο τραγουδιστής, Τάκης Κωνσταντακόπουλος, σε συνοδεία πιάνου από τον Γιώργο Σαλβάνου.

Οι διήμερες εκδηλώσεις άρχισαν την Παρασκευή, στο ισόγειο του δημαρχείου, με την έκθεση του πρώην Σχολάρχη και μέλους του Φιλειρηνικού Κινήματος, Γιώργου Δολιανίτη, με θέμα: «Η συμβολή της Ελλάδας στο Παγκόσμιο Κίνημα Ειρήνης». 

Η έκθεση του κ. Δολιανίτη θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή, 29 του μηνός, που θα πραγματοποιηθεί η τελετή της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, για τους Χειμερινούς Αγώνες, στο Σότσι. 

Μάλιστα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αυτών, ο κ. Δολιανίτης, στις 27.09 θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση για τον Πιερ Ντε Κουμπερτέν.  

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ