20.10.20 | 18:26

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρ. Δούρου για Προσφυγικό: «Οι φράκτες, η αδιαφορία, δεν είναι η λύση. Αλλά το πρόβλημα»
31.05.16 | 15:00

Ρ. Δούρου για Προσφυγικό: Οι φράκτες, η αδιαφορία, δεν είναι η λύση. Αλλά το πρόβλημα

Την ad hoc Επιτροπή του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης για την κατάσταση προσφύγων, μεταναστών και αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, συνάντησε σήμερα, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, με αντικείμενο το κρίσιμο ζήτημα του προσφυγικού / μεταναστευτικού. Σημειώνεται ότι, η ad hoc Επιτροπή πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη Χώρα μας (30-31 Μαΐου), κατόπιν της σχετικής πρόσκλησης του Προέδρου της Βουλής, κ. Νίκου Βούτση.

Η Περιφερειάρχης τόνισε μεταξύ άλλων, ότι το προσφυγικό / μεταναστευτικό είναι «ζήτημα που δεν αφορά αποκλειστικά μια Περιφέρεια, μια Χώρα ή έναν θεσμό. Αλλά συνιστά συλλογική πρόκληση για την ίδια την αξιοπιστία των θεσμών της ΕΕ. Αποτελεί δοκιμασία για το μέλλον των ίδιων των Ευρωπαϊκών κοινωνιών».

Ακολουθούν βασικά σημεία της ομιλίας τής Περιφερειάρχη:

  • Τα κλειστά σύνορα, οι φράκτες, η αδιαφορία, η εσωστρέφεια δεν είναι η λύση. Αλλά το πρόβλημα.
  • Η συντονισμένη δράση, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κεντρικών Κυβερνήσεων, Ευρωπαϊκών θεσμών, σηματοδοτεί την απάντηση που επιβάλλεται προκειμένου το προσφυγικό / μεταναστευτικό να καταστεί το "δυνατό χαρτί" της αναπτυξιακής προοπτικής της Ευρώπης, των Ευρωπαϊκών κοινωνιών.
  • Στην Περιφέρεια Αττικής έχουμε κατανοήσει από την πρώτη στιγμή γιγάντωσης του φαινομένου, την ανάγκη της έμπρακτης, της συγκεκριμένης αλληλεγγύης.
  • Μέσα από τη δημιουργία, για παράδειγμα, του πρώτου στην Ελλάδα, Κέντρου Logistics, μαζί με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, προκειμένου να οργανώσουμε την αλληλεγγύη των πολιτών, να την κάνουμε αποτελεσματικότερη και να προστατέψουμε τους πρόσφυγες / μετανάστες από φαινόμενα αισχροκέρδειας.
  • Μέσα από τη συμβολή μας για τη σίτιση, τη φιλοξενία, την υγειονομική περίθαλψη των προσφύγων / μεταναστών.
  • Την ίδια στιγμή, η Περιφέρεια Αττικής, Περιφέρεια κυρίως υποδοχής των ξεριζωμένων, έχει αναλάβει Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, προκειμένου να υπογραμμιστεί ο ρόλος των τοπικών και περιφερειακών Αρχών στην κοινή απάντηση στην πρόκληση του προσφυγικού.
  • Όπως επίσης και να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που τίθενται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ειδικών ομάδων, όπως των ασυνόδευτων παιδιών, των μητέρων που ταξιδεύουν μόνες τους, των ατόμων με αναπηρία. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ