19.12.18 | 09:08

 

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ρ. Δούρου: "Απαιτείται νέο μοντέλο δασοπυρόσβεσης"
10.11.17 | 20:15

Ρ. Δούρου: Απαιτείται νέο μοντέλο δασοπυρόσβεσης

Με την επισήμανση ότι απαιτείται ένα νέο μοντέλο δασοπυρόσβεσης και δασοπροστασίας, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρ. Δούρου σημείωσε ότι “επιβάλλεται η αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων και κενών που αφορούν τόσο την έλλειψη μέσων όσο και το θεσμικό πλαίσιο υγείας και ασφαλείας, βάσει του οποίου επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις”.

Μιλώντας το συνέδριο της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Ενώσεων Αξιωματικών της Πυροσβεστικής (F.E.U.), το οποίο διοργάνωσαν η Ένωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος και η Περιφέρεια Αττικής στην Αθήνα, η Ρ. Δούρου στηλίτευσε το γεγονός ότι υπάρχουν “κενά” στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της αντιπυρικής περιόδου, που αφορούν ελλείψεις υποδομών, οχημάτων, αεροσκαφών, ελικοπτέρων ακόμη και μέσων ατομικής προστασίας.

Η περιφερειάρχης τόνισε, μάλιστα, ότι κάνουν την εμφάνισή τους με εξαιρετικά απειλητικό τρόπο φαινόμενα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Υπογράμμισε δε ότι «η αντιμετώπιση αυτών των δεδομένων επιβάλλει επαγγελματισμό, συστηματικό σχεδιασμό, και πάνω από όλα πρόληψη».

Η συνδρομή της Περιφέρειας

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης και βελτίωσης της δασοπροστασίας και της δασοπυρόσβεσης, η περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι “επιβάλλεται ένα νέο μοντέλο”. Υπενθύμισε ότι τα τελευταία 20 χρόνια την ευθύνη για την δασοπυρόσβεση έχουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Αλλά, όπως, υπογράμμισε “η Περιφέρεια Αττικής συνδράμει στην πρώτη γραμμή, σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής και προμηθεύοντάς την παράλληλα με 35 πυροσβεστικά οχήματα διαφόρων τύπων κόστους 5 εκατομμυρίων ευρώ”. “Υλοποιούμε τις προβλεπόμενες υποχρεώσεις, σε ό,τι αφορά στην πρόληψη, ετοιμότητα, αντιμετώπιση και αποκατάσταση συνεπειών και ζημιών από δασικές πυρκαγιές”, σημείωσε η περιφερειάρχης.

Ενημέρωσε, επίσης, ότι ως διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής “έχουμε εγκαίρως καταθέσει, στο πλαίσιο του δημοσίου διαλόγου για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις του καλλικρατικού και του συνταγματικού πλαισίου, συγκεκριμένες προτάσεις για να μπει τέλος στις αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων ανά δράση και ρόλων μεταξύ των εμπλεκόμενων δημόσιων φορέων, είτε πρόκειται για την κεντρική διοίκηση είτε για τους ΟΤΑ”.

Οι προτάσεις

Στο κλείσιμο της ομιλίας της η περιφερειάρχης ανέφερε επιγραμματικά τις κατατεθειμένες προτάσεις για:

  • Θεσμική αποσαφήνιση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων του κάθε εμπλεκόμενου φορέα ως προς την απόφαση και υλοποίηση της προληπτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής πολιτών σε δρυμούς, δάση και «ευπαθείς περιοχές»,
  • Λειτουργία του Συντονιστικού Μητροπολιτικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας,
  • Μηδενισμό ή μείωση των τελών κυκλοφορίας των πυροσβεστικών οχημάτων που χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών,
  • Ενεργοποίηση της νομοθετικής πρόβλεψης για χρηματοδότηση κατά την αντιπυρική περίοδο και των Περιφερειών,
  • Ίδρυση και λειτουργία της Εθνικής Σχολής Πολιτικής Προστασίας για την εκπαίδευση των εθελοντών και στελεχών Πολιτικής Προστασίας,
  • Ενίσχυση των εθελοντικών οργανώσεων πολιτικής προστασίας, που είναι ενταγμένες στο σχετικό μητρώο της Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

“Οφείλουμε άμεσα να αναλάβουμε πρωτοβουλίες. Και αυτός είναι κοινός αγώνας. Είναι ένα διπλό στοίχημα. Που δεν αφορά αποκλειστικά το περιβάλλον αλλά αγγίζει τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Για τον λόγο αυτό δεν έχουμε την πολυτέλεια της αποτυχίας”, κατέληγε η Ρ. Δούρου.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ