08.07.20 | 16:41

 

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ » ΔΗΜΟΙ » ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ

Νέο “όχι” Δήμου στην αξιολόγηση των Δημοτικών Υπαλλήλων του
13.10.17 | 15:26

Νέο όχι Δήμου στην αξιολόγηση των Δημοτικών Υπαλλήλων του

Μετά τους Δήμους Πατρέων και Καισαριανής, σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε, χθες, Πέμπτη 12/10/2017, και το Δημοτικό Συμβούλιο Χαϊδαρίου αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, «...επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του, να εναντιωθεί στο νομοσχέδιο της αξιολόγησης προσωπικού, δομών και υπηρεσιών που προωθεί η Κυβερνηση στηρίζοντας τις συλλογικές αποφάσεις των συνδικαλιστικών οργάνων των εργαζομένων» - όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του Δήμου - την αποχή των δημοτικών υπαλλήλων του από την διαδικασία αξιολόγησης.

Από τις παρατάξεις που παρευρίσκονταν στο Δ.Σ. "κατά" ψήφισαν οι παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και η παράταξη του Ηρακλή Δρούλια.

 

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

«Είναι σε εξέλιξη εφαρμογής η σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών που αφορά την αξιολόγηση προσωπικού, ως συνέχεια της πρόσφατης τροπολογίας της κ. Γεροβασίλη που ψήφισαν από κοινού κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και ΝΔ. Επειδή η αξιολόγηση αυτή του προσωπικού του Δημοσίου και των ΟΤΑ είναι ζήτημα βαθειά πολιτικό και όχι απλά τεχνοκρατικό ή διαχειριστικό, συνδεόμενο με δομές και υπηρεσίες, το φέρνουμε για συζήτηση, ώστε να τοποθετηθεί και να πάρει θέση το Δημοτικό Συμβούλιο.

Κατά τη γνώμη μας συνδέεται με το χαρακτήρα του κράτους και το βάθεμα της αντιλαϊκής επίθεσης. Αποτελεί δέσμευση του 3ου Μνημονίου και απαίτηση του ΣΕΒ, ο οποίος σε έκθεση του το 2016 απαιτούσε την απόλυση των μισών Δημοσίων Υπαλλήλων.

Ο στόχος είναι να περάσουν πιο γρήγορα μια σειρά ανατροπές (σύνδεση μισθού με παραγωγικότητα, εκχώρηση αρμοδιοτήτων Δημόσιου Τομέα στο μεγάλο κεφάλαιο, σύμπλευση του Δημοσίου με ΣΔΙΤ) κ.ά.

Οι Οργανισμοί και η δομή τους, το μητρώο επιτελικών στελεχών, η αξιολόγηση, η στοχοθεσία και η κινητικότητα αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στο Δημόσιο, του νέου Καλλικράτη, του νέου αναμορφωμένου κράτους. Η υπόψη αξιολόγηση δεν έχει καμιά σχέση με την ανάγκη επιστημονικής, τεχνικής, επαγγελματικής στήριξης των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε οι ίδιοι και οι δημόσιες υπηρεσίες να γίνουν καλλίτερες, σύγχρονες, πιο ποιοτικές στην παροχή αναβαθμισμένων κοινωνικών υπηρεσιών για τα λαϊκά στρώματα. ούτε έχει στόχο να εξαλείψει τις αιτίες που δημιουργούν και οξύνουν τα λαϊκά προβλήματα.

Η θέση μας και η στάση μας απέναντι στην αξιολόγηση έχει να κάνει με το περιεχόμενο και τους σκοπούς που υπηρετεί. Η αξιολόγηση που αυτό το διάστημα προωθεί η κυβέρνηση, στόχο έχει να υπηρετήσει τις αντιδραστικές αλλαγές στο Δημόσιο, να ενισχύσει το αστικό κράτος, να το κάνει ακόμα πιο αυταρχικό, πιο επιτελικό όπως λένε, στην υπηρεσία της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Δεν έχει σκοπό την ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών αναγκών, την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών ή την εξάλειψη των αιτιών που οδηγούν στην υποβάθμιση αυτών των υπηρεσιών.

Δεν είμαστε γενικά ενάντια στην αξιολόγηση, αλλά ενάντια στο συγκεκριμένο περιεχόμενο, στους σκοπούς και τις επιδιώξεις που προωθεί το ταξικό κράτος μέσω αυτής. Ποτέ ως Δημοτική Αρχή, δεν συμβιβαστήκαμε και πολύ περισσότερο δεν επιβραβεύσαμε την τεμπελιά, τη ρεμούλα και την κοπάνα. Ποτέ δε διαμορφώσαμε τη θέση που να λέει ότι είμαστε ενάντια σε κάθε έλεγχο στα εργασιακά καθήκοντα κάθε υπάλληλου. Όπως επίσης δεν θεωρούμε ότι φταίνε οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και τους ΟΤΑ για τα προβλήματα της Δημόσιας Διοίκησης.

Δεν παραγνωρίζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα απόδοσης στην εργασία κάποιων δημοσίων υπαλλήλων, όμως γι αυτά υπάρχει ο υπαλληλικός κώδικας εργαζόμενων Δημοσίου και ΟΤΑ, το πειθαρχικό δίκαιο, αλλά και οι εσωτερικοί κανονισμοί των Οργανισμών.

Και φυσικά δεν αντιμετωπίζονται με την αξιολόγηση που φέρνει η κυβέρνηση και που θέλει Δημόσια και Τοπική Διοίκηση στην υπηρεσία των κυρίαρχων πολιτικών των κυβερνήσεων και του κράτους και όχι των εργαζόμενων και συναλλασσόμενων δημοτών.

Με τη στοχοθεσία και την αποτελεσματικότητα επιχειρείται η απαξίωση των υπηρεσιών μέσω απολύσεων των «ανεπαρκών» υπαλλήλων που δεν θα πιάνουν τους στόχους, προκειμένου οι στόχοι του 3ου Μνημονίου των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και των αστικών κομμάτων που το ψήφισαν να πραγματοποιηθούν, ώστε όπως αναφέρει «με το νέο πλαίσιο αξιολόγησης να εξασφαλιστεί η συνέχεια των μειώσεων προσωπικού στο Δημόσιο μέχρι το 2019 με τον κανόνα των μειώσεων να συνεχίζεται και μετά αναθεωρούμενος ετησίως» υπηρετώντας παράλληλα και τη θέση του ΣΕΒ για απολύσεις του 50% των εργαζόμενων στο Δημόσιο.

Με τη σύνδεση μισθού-παραγωγικότητας επέρχεται μείωση αποδοχών, πολιτικές υποταγμένες στους μνημονιακούς στόχους περιστολής δαπανών στο Δημόσιο, ενώ με τη δημιουργία Του Εθνικού Μητρώου Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης πριμοδοτείται η υπερεντατικοποίηση και η εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης με έξτρα χορήγηση μισθολογικών κλιμακίων σε επιτελικά στελέχη και «Αρίστους» που διοικητικά θα ελέγχουν την εντατικοποίηση για τη στοχοθεσία και την αποτελεσματικότητα, σε αντίθεση με την αναστολή χορήγησης μισθολογικών κλιμακίων στους αξιολογούμενους σαν «ανεπαρκείς» υπαλλήλους, δημιουργώντας μισθοδοσία πολλών ταχυτήτων.

Οι Υπηρεσίες του Δήμου μας έχουν πληγεί από τις πολιτικές των μνημονίων από τις αντιλαϊκές πολιτικές των μέχρι σήμερα αστικών κυβερνήσεων & μνημονίων έχοντας τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και θα περιέλθουν σε ακόμα πιο δεινή θέση με απολύσεις μέσω αξιολόγησης.

Πώς θα αξιολογηθεί ο εργαζόμενος στην καθαριότητα που δεν θα πιάνει τους στόχους στην εργασία του μέσα σε ελλείψεις 30 και 40% του Προσωπικού, ελλείψεις σε μηχανήματα και αναγκαία μέσα, αφού όλα τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε συνειδητή προσπάθεια απογύμνωσης και υποστελέχωσης προκειμένου να «οδηγηθεί» η υπηρεσία στην ιδιωτικοποίηση;

Πώς οι εργαζόμενοι στις Κοινωνικές Δομές που επίσης μέσα σε τεράστιες ελλείψεις προσωπικού αντιμετωπίζουν ζητήματα εκατοντάδων συνδημοτών μας που έχουν οδηγηθεί σε εξαθλίωση, τσακισμένοι από την καπιταλιστική κρίση.

Πώς οι εργαζόμενοι στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς που ελλείψει παιδαγωγών- νηπιαγωγών, προσπαθούν να καλύψουν την ανάγκη 750 παιδιών;

Πως θα αξιολογηθούν οι τεχνικές υπηρεσίες που έχουν βασικές ελλείψεις σε επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό και προσπαθούν να συντηρήσουν δεκάδες σχολεία, παιδικούς σταθμούς, αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις, ενώ υπάρχουν δεκάδες καθημερινά τεχνικά προβλήματα σε όλη τη πόλη.  

Πώς θα αξιολογηθεί ο εργαζόμενος στις οικονομικές Υπηρεσίες μας που θα αρνηθεί να δώσει στην εφορία μικροοφειλέτες του Δήμου που είναι άνεργοι και τσακισμένοι από τις αντιλαϊκές πολιτικές. Πιο πέρα αν πάμε δε, πώς θα αξιολογηθούν οι εργαζόμενοι σε οικονομικές Υπηρεσίες και ΔΟΥ που δεν θα πιάνουν τους στόχους του φοροεισπρακτικού μηχανισμού στα πλαίσια της φοροληστρικής επιδρομής.

Ή πώς οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία όπως το «Αττικόν» και τα ΨΝΑ που θα αρνηθούν να υπηρετήσουν τη στοχοθεσία της λειτουργίας των Νοσοκομείων με έσοδα από τους ασθενείς ή οι νοσοκομειακοί γιατροί που αρνούνται τα πλαφόν σε συνταγογραφήσεις φαρμάκων και ιατρικών εξετάσεων.

Όλοι θα αξιολογηθούν σαν «ανεπαρκείς και ακατάλληλοι» για να είναι η νέα δεξαμενή απολύσεων με στόχο ακόμα πιο μικρότερο Δημόσιο, με απαξίωση Υπηρεσιών και εκχώρηση τους σε επιχειρηματίες όχι μόνο σε τομείς - φιλέτα των ΟΤΑ όπως είναι η διαχείριση απορριμμάτων κ.ά. αλλά ακόμα και για την έκδοση ενός πιστοποιητικού που θα πληρώνεται πλέον.

Και αυτή η αξιολόγηση είναι συνέχεια της αξιολόγησης Μητσοτάκη η οποία ακυρώθηκε στην πράξη από τον αγώνα των εργαζόμενων. Με τα μέχρι τώρα στοιχεία και αυτή η προσπάθεια θα πέσει στο κενό, καθώς τα ποσοστά αποχής από την αξιολόγηση είναι μεγάλα.

Ήδη το σωματείο εργαζομένων του Δήμου μας όπως και τα αντίστοιχα συλλογικά  όργανα, αντιτίθενται στην υπόψη αξιολόγηση και προχώρησαν σε προκήρυξη απεργίας - αποχής μέσα από τη Γενική τους Συνέλευση, από κάθε διαδικασία εφαρμογής της. Στηρίζουμε τις αποφάσεις τους και συντασσόμαστε με τις θέσεις του λαϊκού κινήματος προασπίζοντας τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Ίδια στάση κρατήσαμε και όταν επιχειρήθηκε η αξιολόγηση Δομών και Υπηρεσιών από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στο τέλος του 2014 που συνδέονταν με αναδιαρθρώσεις, απολύσεις και μετατροπής των Δήμων σε εργαλεία περάσματος των πολιτικών του αστικού κράτους.

Η Δημοτική Αρχή δεν θα συμμορφωθεί με τις αντιλαϊκές υποδείξεις των κυβερνήσεων, θα συνεχίσει αταλάντευτα να υπερασπίζεται την εργατική τάξη , τα πλατιά λαϊκά στρώματα που πλήττονται ανελέητα από την καπιταλιστική λαϊκή κρίση και θα αντιμετωπίσουμε τις διώξεις μαζί με τους εργαζόμενους και τους δημότες του Δήμου μας.

Για τη Δημοτική Αρχή παραμένουν πρώτης προτεραιότητας οι διεκδικήσεις μας στα πλαίσια των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου για την Τοπική Διοίκηση και τους εργαζόμενους.

Δεν συναινούμε και δεν θα εφαρμόσουμε την αξιολόγηση που προωθεί το αρμόδιο Υπουργείο και η κυβέρνηση. Στον αντίποδα διεκδικούμε πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό με προσλήψεις προσωπικού σε μόνιμες θέσεις εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς ιδιωτικοποιήσεις, ΜΚΟ,  ΚΟΙΝΣΕΠ,  και ΣΔΙΤ.»

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ