18.04.21 | 03:19

 

ΑΡΘΡΑ

«Η Δημόσια Διοίκηση είναι “εργαλείο” ανάπτυξης»
03.11.18 | 09:12

Η Δημόσια Διοίκηση είναι εργαλείο ανάπτυξης

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Κ.Ο. ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Στο πώς πρέπει να είναι η Δημόσια Διοίκηση, ώστε να αποτελέσει «εργαλείο ανάπτυξης» - όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει - αναλύει ο Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., κ. Κώστας Ζαχαριάδης, στο άρθρο του, στο epoli.gr.

O κ. Ζαχαριάδης προτάσσει, τη διαμόρφωση και υλοποίηση πολιτικών, δομών και διαδικασιών, που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο ανθρώπινο δυναμικό, στη ρυθμιστική διακυβέρνηση, στη διαφάνεια και τη λογοδοσία, στην ανοιχτή διακυβέρνηση, στη στρατηγική ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και στην καταπολέμηση της διαφθοράς.

 

Το άρθρο

Η μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης. Επί δεκαετίες οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες όταν μιλούσαν για «μεταρρύθμιση», εννοούσαν είτε τη διαδικασία κομματικοποίησης του δημόσιου μηχανισμού, είτε την «αποψίλωσή» του, απολύσεις δηλαδή που έπλητταν την ίδια τη λειτουργία βασικών πτυχών του δημοσίου.

Και η κομματικοποίηση και οι απολύσεις προκάλεσαν λειτουργικά προβλήματα, προβλήματα αποδοτικότητας πολλών δημοσίων οργανισμών, ενώ σε πολλές περιπτώσεις παγιώθηκε σε τμήματα της κοινωνίας μια αίσθηση απαξίωσης του δημοσίου ως ενός απέραντου, στρεβλού και δυσλειτουργικού γραφειοκρατικού μηχανισμού, που δεν εξυπηρετούσε, αλλά ταλαιπωρούσε τους πολίτες.

Η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης έρχεται να βελτιώσει τις σχέσεις κράτους, κοινωνίας, πολίτη και επιχείρησης, με μια σειρά από παρεμβάσεις, όπως η μείωση της γραφειοκρατίας, η επιτάχυνση των διαδικασιών και η σταδιακή ψηφιοποίηση των υπηρεσιών. Για παράδειγμα, μόνο με την ψηφιακή υπογραφή, το κράτος εξοικονομεί 200 εκατομμύρια ευρώ, με τελικό αποτέλεσμα τον εξορθολογισμό δαπανών και τη χρήστη διαχείριση.

Η Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση περιλαμβάνει μια σειρά από άξονες, όπως η διαμόρφωση και υλοποίηση πολιτικών, δομών και διαδικασιών, αφορά στην τοπική αυτοδιοίκηση, στο ανθρώπινο δυναμικό, στη ρυθμιστική διακυβέρνηση, στη διαφάνεια και τη λογοδοσία, στην ανοιχτή διακυβέρνηση, στη στρατηγική ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και στην καταπολέμηση διαφθοράς.

Για το ανθρώπινο δυναμικό, έχει σημασία να τονίσουμε πως η κυβέρνηση στοχεύει στον εξορθολογισμό του συστήματος προσλήψεων - ζήτημα που αφορά τους συμβασιούχους - οι οποίες πρέπει να είναι στοχευμένες και να αφορούν εργαζόμενους που καλύπτουν επί χρόνια πάγιες και διαρκείς ανάγκες, στο πλαίσιο στήριξης του κοινωνικού κράτους και του πολίτη.

Η τήρηση των δημοσιονομικών υποχρεώσεων είναι σημαντική για εμάς, γιατί θέλουμε να έχουμε υγιή δημόσια οικονομικά ώστε να μπορούμε να στηρίξουμε αποτελεσματικά τις πολιτικές μας. Εξορθολογισμός λοιπόν, όχι διόγκωση και αλόγιστες δαπάνες, με τελικό στόχο να αποτελέσει το δημόσιο εργαλείο ανάπτυξης. Σε καμία περίπτωση δεν θα κινηθούμε στη λογική Μητσοτάκη, στη λογική των απολύσεων για εξοικονόμηση πόρων. Οι άνθρωποι και οι εργαζόμενοι δεν είναι αριθμοί, ούτε οι απολύσεις οδηγούν στην ανάπτυξη. Το αντίθετο ακριβώς θα έλεγα, ότι συμβάλλουν δηλαδή στη πλήρη διάλυση της οικονομίας.

Συνολικά, τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο ΕΕ, αυξάνεται η κοινωνική πίεση για συνεχή βελτίωση των επιδόσεων της δημόσιας διοίκησης. Η πραγματική σύγκλιση του δημόσιου τομέα προς τα επίπεδα αποτελεσματικότητας και ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αποτελεί κρίσιμο παράγοντα και βασική στόχευση για την κυβέρνησή μας και τον ΣΥΡΙΖΑ, και πάνω σε αυτή τη βάση δουλεύουμε, μέσα σε ένα ανταγωνιστικό ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον.

Σε αυτό το πλαίσιο, οφείλουμε να αναπτύξουμε τον βηματισμό μας και να καταστήσουμε τη δημόσια διοίκηση ισχυρό «χαρτί» ανάπτυξης για τον τόπο, ένα σύγχρονο οικοσύστημα μηχανισμών που συνδράμουν τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας σε κάθε τομέα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ