18.04.21 | 02:10

 

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ » ΔΗΜΟΙ » ΤΗΝΟΥ

Δήμος Τήνου προς ΤΑΙΠΕΔ: «Ξεχάστε την Αγία Κυριακή...»
07.01.14 | 15:35

Δήμος Τήνου προς ΤΑΙΠΕΔ: Ξεχάστε την Αγία Κυριακή...

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Δήμος Τήνου, σχετικά με την πρόθεση του ΤΑΙΠΕΔ, να πωλήσει έκταση 55.000 τ.μ., στην «Αγία Κυριακή», προωθώντας το ακίνητο ως κατάλληλο για «Παραθεριστικές κατοικίες».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου Τήνου, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία παρουσιάζει νομικά και όχι μόνο «κωλύματα» και συγκεκριμένα:

Η χερσόνησος της «Αγίας Κυριακής» βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη μεταξύ του Δημοσίου και ιδιωτών, που μάλιστα διαθέτουν και κτίσματα επί της έκτασης αυτής. 

Στην πολύχρονη αυτή αντιδικία, πολλοί απλοί πολίτες και κάποιοι από αυτούς άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν αγωνιστεί με ανιδιοτέλεια και αρκετοί έχουν αντιμετωπίσει την επίθεση των διεκδικητών της χερσονήσου, για να δείξουν ότι το ακίνητο πράγματι δεν είναι ιδιωτικό αλλά κοινόχρηστο. 

Εκείνοι που ήρθαν στο πλευρό του Ελληνικού Δημοσίου κατέθεσαν ότι, η χερσόνησος είναι κοινόχρηστη, αφού ανέκαθεν ήταν ελεύθερη στην κοινή χρήση κυνηγών, ψαράδων, περιπατητών, κολυμβητών και άλλων. Και είναι πολλοί οι μάρτυρες και κάποιοι από αυτούς έχουν φύγει από τη ζωή. 

Σκοπός ήταν και είναι να μείνει ο τόπος αυτός ελεύθερος και όχι βέβαια για να κτιστεί με παραθεριστικές κατοικίες, όταν κάποτε κερδηθεί από το Δημόσιο.

Η περιοχή είναι στα όρια με τις δεσμεύσεις που έχει επιβάλλει το Συμβούλιο της Επικρατείας και είναι τουλάχιστον αντιφατικό να δεσμεύεται επί τρία σχεδόν έτη η περιοχή των εν επαφή οικισμών και να προβλέπεται η ανέγερση κατοικιών, στην όμορη χερσόνησο της Αγίας Κυριακής.

Με βάση το Χωροταξικό της Τήνου, από 27-2-2003, για τη συγκεκριμένη χερσόνησο προβλέπεται εν μέρει απαγόρευση κάθε δόμησης [ζώνη 2 (3α.6) 7] και εν μέρει [ζώνη 2 (3α.1) β23] έγκριση Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και σειρά περιορισμών, χώρια η απόσταση από τη γραμμή αιγιαλού. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ