15.12.19 | 01:54

 

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ » ΔΗΜΟΙ » ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ

Δήμος Μαλεβιζίου: "Casus belli" το καλώδιο του ΑΔΜΗΕ στα Λινοπεράμματα
28.10.14 | 10:40

Δήμος Μαλεβιζίου: Casus belli το καλώδιο του ΑΔΜΗΕ στα Λινοπεράμματα

Την ομόφωνη αντίθεση του εξέφρασε για μια ακόμα φορά το Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου, στο θέμα της πρότασης της ΑΔΜΗΕ, που συμπεριλαμβάνει και τα Λινοπεράμματα ως πιθανό χώρο κατάληξης του καλωδίου, που θα συνδέσει την Κρήτη, με την ηπειρωτική χώρα.

Παρουσία και του Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη, ο οποίος έχει δηλώσει, πως η Κορακιά αποτελεί την ενδεδειγμένη χωροθέτηση, ο Δήμαρχος Κώστας Μαμουλάκης και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης εξέφρασαν την κάθετη αντίθεσή τους στην επιλογή των Λινοπεραμμάτων ως τόπο κατάληξης του καλωδίου, τονίζοντας ταυτόχρονα, ότι πάγια θέση του Δ.Σ. Μαλεβιζίου είναι η απομάκρυνση όλων των ρυπογόνων και οχλουσών εγκαταστάσεων της περιοχής.

Ο Πρόεδρος, μάλιστα, του Δημοτικού Συμβουλίου Μαλεβιζίου, Κώστας Τριγώνης, παρουσίασε τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα αξιόπιστων επιστημονικών μελετών, οι οποίες συγκλίνουν στην άποψη, ότι η ιδανικότερη θέση για τη διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα, είναι η περιοχή της Κορακιάς. 

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, δήλωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο, πως δεν θεωρεί ότι το καλώδιο μπορεί να εγκατασταθεί οπουδήποτε αλλού εκτός από τη θέση της Κορακιάς, ιδιαίτερα δε από τη στιγμή, που αυτή η θέση αναφέρεται στα επίσημα έγγραφα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ υπάρχουν και οι έντονες αντιδράσεις του Δήμου Μαλεβιζίου. 

Τις επόμενες ημέρες όπως ενημέρωσε σχετικά ο Περιφερειάρχης, θα συνεδριάσει η αρμόδια Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Περιφέρειας, με σκοπό να καταλήξει σε κοινή πρόταση προς το αρμόδιο Υπουργείο. 

Ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου, Κώστας Μαμουλάκης, από την πλευρά του, τόνισε: 

«Το θέμα της διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα και ειδικότερα, το σημείο που θα ξεκινάει το καλώδιο της σύνδεσης, είναι ένα μείζον θέμα όχι μόνο για το Μαλεβίζι, αλλά για ολόκληρη την Κρήτη. Ένα σύνθετο και πολύπλευρο πρόβλημα, το οποίο μας έχει απασχολήσει τα μέγιστα. 

Με υπευθυνότητα και τη δέουσα σοβαρότητα, χωρίς λαϊκισμό και άναρθρες κραυγές απλά και μόνο για να ακουστούμε, ξεκαθαρίσαμε ως δημοτική αρχή την στάση μας από την πρώτη στιγμή. 

Πήραμε θέση δημόσια, ξεκάθαρη και κρυστάλλινη: Κατανοούμε τη σπουδαιότητα του καλωδίου, καταλαβαίνουμε την ανάγκη σύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα, αλλά δεν υπάρχει ούτε μια περίπτωση να δεχτούμε την περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής των Λινοπεραμμάτων.

Μας χαροποιεί δε ιδιαίτερα το γεγονός, ότι την ίδια άποψη έχει εκφράσει κατ’ επανάληψη και ο Περιφερειάρχης Κρήτης,  ο οποίος και σε αυτόν τον αγώνα, είναι πολύτιμος σύμμαχός μας.

Το έχω κατ’ επανάληψη δηλώσει, το λέω ξανά: Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να παρεκκλίνουμε από την βασική μας αρχή, που είναι να απελευθερωθεί η πανέμορφη αυτή περιοχή, απ’ όλες τις ρυπογόνες και οχλούσες μονάδες και να αποτελέσει τη συνέχεια του παραλιακού μετώπου της Αμμουδάρας, με την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως είναι για παράδειγμα ο καταδυτικός τουρισμός. 

Η διασύνδεση λοιπόν πρέπει να γίνει και η θέση του καλωδίου είναι στην Κορακιά Κι αυτή η άποψη, δεν είναι μόνο δικιά μας. Είναι θέση που αποκαλύπτεται από μια σειρά επιστημονικών μελετών, αξιόπιστων και αντικειμενικών, που οφείλουμε να ακολουθήσουμε».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ