16.11.18 | 09:47

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Δήμαρχοι: “Μη διαχειρίσιμη η κατάσταση στα νησιά του Β. Αιγαίου”
05.12.17 | 17:07

Δήμαρχοι: Μη διαχειρίσιμη η κατάσταση στα νησιά του Β. Αιγαίου

Με την επισήμανση ότι η κατάσταση των νησιών που έχουν υποδεχθεί πρόσφυγες είναι «μη διαχειρίσιμη», οι δήμαρχοι Λέσβου, Σπ. Γαληνός, Χίου, Μ. Βουρνούς, Σάμου, Μ. Αγγελόπουλος, συνοδευόμενοι από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλη και κατοίκους του Β. Αιγαίου ζήτησαν την άμεση παρέμβαση του αρμόδιου υπουργού, Γ. Μουζάλα. Απευθύνθηκαν δε και στον Πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, από τον οποίον έγιναν δεκτοί στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να του εκθέσουν την κατάσταση και να υπάρξει άμεσα αποσυμφόρηση των νησιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του epoli.gr σήμερα στα νησιά του Β. Αιγαίου έφθασαν 232 ακόμη πρόσφυγες, οι οποίοι θα είναι αναγκασμένοι να ζουν στις άθλιες συνθήκες των κέντρων κράτησης. Συγκεκριμένα, 121 έφθασαν στην Λέσβο, 76 στην Χίο και 35 στην Σάμο. Οι δήμαρχοι ζητούν από την κυβέρνηση έναν «οδικό χάρτη διεξόδου από την κρίση».

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, κάλεσε τον Πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα και τους αρμόδιους υπουργούς να δώσουν άμεση λύση στο πρόβλημα, υπογραμμίζοντας το τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος στις τοπικές κοινωνίες των νησιών.

«Η ΚΕΔΕ στηρίζει τη δίκαιη διαμαρτυρία των νησιωτικών Δήμων και των τοπικών κοινωνιών για το προσφυγικό ζήτημα. Τα νησιά μας έχουν μετατραπεί σε απέραντα hotspot. Οι Δήμαρχοι αλλά και οι πολίτες έχουν φτάσει στα όριά τους. Δεν μπορεί να συνεχίζουν να πληρώνουν την απουσία συγκροτημένης εθνικής αλλά και ευρωπαϊκής πολιτικής για το προσφυγικό ζήτημα», τόνισε ο Γ. Πατούλης.

«Οι Δήμοι από την πρώτη στιγμή μαζί με τους πολίτες, κάναμε το καθήκον μας σηκώνοντας το κύριο βάρος της προσφυγικής κρίσης και αναδεικνύοντας το ανθρώπινο πρόσωπο της ελληνικής κοινωνίας», υπογράμμισε καλώντας τον Πρωθυπουργό αλλά και όλους τους αρμόδιους υπουργούς «να αναλάβουν και αυτοί τις ευθύνες τους, δίνοντας άμεση λύση στο πρόβλημα».

«Είναι επιτακτική ανάγκη να δοθούν άμεσα στις τοπικές κοινωνίες και στους Δήμους που σηκώνουν το βάρος της φιλοξενίας των προσφύγων, τα χρήματα που έχουν δοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διαχείριση του ζητήματος, χωρίς καθυστερήσεις και χωρίς μεσάζοντες», τόνισε ο Γ. Πατούλης, προσθέτοντας:

«Τα νησιά μας δοκιμάζονται καθημερινά, η κοινωνική συνοχή έχει διαταραχθεί, ο τουρισμός έχει υποστεί καίρια χτυπήματα και ο εγκλωβισμός των προσφύγων-μεταναστών δεν έχει περιοριστεί χρονικά. Παράλληλα δεν είναι δυνατόν να δοθούν στους πρόσφυγες υπηρεσίες δημόσιας υγείας, κοινωνικής μέριμνας και ασφάλειας που να αντιστοιχούν σε ανθρώπους που έχουν διακινδυνεύσει την ίδια τους τη ζωή».

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενωμένη, συμμετέχει στην εθνική προσπάθεια διαχείρισης του ζητήματος και θα συνεχίσει τον αγώνα της μέχρι να επανέλθει η κανονικότητα στα νησιά μας», κατέληξε την δήλωσή του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ