10.07.20 | 12:13

 

ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Δικαστήριο: ΕΝΤΟΚΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ μνημονιακών περικοπών σε συνταξιούχο
11.08.19 | 20:10

Δικαστήριο: ΕΝΤΟΚΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ μνημονιακών περικοπών σε συνταξιούχο

Θετική είναι η εξέλιξη για τους συνταξιούχους που έχουν προσφύγει στα αρμόδια Δικαστήρια διεκδικώντας την επιστροφή των μνημονιακών περικοπών στις συντάξεις τους, αφού αυτές έχουν ήδη κριθεί παράνομες και αντισυνταγματικές.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθήνας εξέδωσε πρόσφατα την υπ’ αριθ. 9714/2019 απόφασή του, με την οποία αφενός μεν αναγνωρίζεται η αντισυνταγματικότητα των διατάξεων του άρθρου πρώτου παρ. ΙΑ υποπαρ. ΙΑ.5 περ. 1 και υποπαρ. ΙΑ.6 περ. 3 του μνημονιακού νόμου 4093/2012, αφετέρου δε, υποχρεώνεται ο ΕΦΚΑ να επιστρέψει στους ενάγοντες, συνταξιούχους του ΤΑΠ-ΟΤΕ και ήδη ΕΦΚΑ, τις περικοπές που έγιναν στις συντάξεις τους βάσει του ν. 4051/2012 και μάλιστα έντοκα από την επίδοση της αγωγής τους.

Το «μπαράζ» των δεκτών αποφάσεων συνεχίζεται σε όλη την Ελλάδα, αφού ερείζονται στις υπ’ αριθ. 2287-2290/2015 αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η ΕΝΥΠΕΚΚ - που έκανε γνωστή την απόφαση - θεωρεί ότι, αφού νομικώς το ζήτημα έχει λυθεί, το μόνο που μένει είναι η πολιτική βούληση για την εκτέλεση των ανωτέρω αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου από την πλευρά της κυβέρνησης και η συμμόρφωσή της προς αυτές, «δηλαδή η άμεση επιστροφή των παρανόμως και αντισυνταγματικώς παρακρατηθέντων ποσών από την κύρια και επικουρική σύνταξη, ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ της χώρας!».

«Η ΕΝΥΠΕΚΚ θα συνεχίσει την ενημέρωση, την επιστημονική προσέγγιση όλων των θεμάτων της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους και τον αγώνα για τη δικαίωση των εργαζομένων και των συνταξιούχων της χώρας!

Είναι, πλέον, όχι μόνο κοινωνική ανάγκη, αλλά και θεσμική!!

Η ευθυγράμμιση της Πολιτείας και της εκάστοτε κυβέρνησης με το Σύνταγμα αποτελεί μείζον ζήτημα για τη Δημοκρατία!!».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ