04.06.20 | 10:42

 

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ » ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ

Το ΣτΕ δικαίωσε την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής
09.08.13 | 17:51

Το ΣτΕ δικαίωσε την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής

Το Ε' Τμήμα ΣτΕ με την υπ αριθμ. 2005/2013 απόφασή του, δέχθηκε ότι είναι νόμιμη η διαταγή που εξέδωσε ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Δημήτρης Καλογερόπουλος, σχετικά με κατεδάφιση αυθαίρετης μικρής κατασκευής στην περιοχή των Μεσογείων. 

Η διαταγή είχε εκδοθεί προς δεκαετίας, αλλά η κατεδάφιση είχε σταματήσει με απόφαση προέδρου διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, για τυπικούς λόγους επειδή δεν έφερε την υπογραφή του εκδώσαντος οργάνου.

Το ΣτΕ έκρινε εσφαλμένη την άποψη αυτή, δέχθηκε δε ότι τα έγγραφα είναι επαρκή, ότι προϋπόθεση για τη νομιμότητα μιας τέτοιας διαταγής είναι η διαπίστωση από τη διοίκηση της ανέγερσης αυθαίρετης κατασκευής εντός δάσους ή δασικής ή αναδασωτέας έκτασης, αρκεί να είναι πλήρως αιτιολογημένη, ενώ απαραίτητη είναι και η προηγούμενη κλήση σε ακρόαση του ιδιοκτήτη.

Η διαταγή δόθηκε για κτίσμα 9Χ7,5 μέτρα ύστερα εκχέρσωση 114 τ.μ. χαλεπίου πεύκης σε έκταση που ο ιδιοκτήτης υποστήριξε αγόρασε από αναγκαστικό συνεταιρισμό στον οποίο αυτή είχε πωληθεί παλαιότερα από την Εκκλησία για αποκατάσταση ακτημόνων καλλιεργητών.

Το ΣτΕ δεν δέχθηκε τον ισχυρισμό ότι η έκταση έχει και για αυτόν το λόγο εποικιστικό χαρακτήρα και υπάγεται στην αγροτική νομοθεσία και έκρινε ότι εφαρμόζεται η νομοθεσία περί δασών εγκρίνοντας την κατεδάφισή του.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ