08.07.20 | 11:12

 

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ » ΔΗΜΟΙ » ΡΟΔΟΥ

Διαμαρτυρία του Δήμου Ρόδου για τις εγκαταστάσεις Α.Π.Ε.
21.06.13 | 18:02

Διαμαρτυρία του Δήμου Ρόδου για τις εγκαταστάσεις Α.Π.Ε.

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των εγκαταστάσεων των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη Ρόδο αποτελούν το βασικό άξονα της επιστολή του Δημάρχου Στάθη Κουσουρνά προς τον Υπουργό Υ.Π.Ε.Κ.Α. Ευάγγελο Λιβιεράτο. 

Ο Δήμαρχος εκφράζει την ανησυχία του για τον τρόπο ανάπτυξης των αιολικών πάρκων καθώς και των τρόπο μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ. 

Ακολουθεί η επιστολή του κ. Κουσουρνά:

«Κύριε Υπουργέ, 

ως γνωστόν τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική αύξηση της εγκατεστημένης ηλεκτρικής ισχύος στη Ρόδο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Η αξιοποίηση  της αιολικής και ηλιακής ενέργειας που αποτελεί κατά την άποψη μας σημαντικό πλουτοπαραγωγικό πόρο του νησιού μας ενώ υποστηρίχθηκε εξ’ αρχής τόσο από την τοπική κοινωνία όσο και από τις δημοτικές αρχές του νησιού, στην πορεία δημιούργησε ανησυχία που σχετίζεται με το μεγάλο ρυθμό ανάπτυξης των εγκαταστάσεων και των ορατών πλέον επιπτώσεων τους στο περιβάλλον.

Η χωροθέτηση πάρκων χωρίς περιορισμούς, σε συνδυασμό με την τακτική της Δ.Ε.Η. Α.Ε. να τοποθετεί τα δίκτυα μεταφοράς ρεύματος υπέργεια ακριβώς δίπλα στο οδικό δίκτυο, έχει δημιουργήσει ένα οπτικό φράχτη από κολώνες και καλώδια, που διαταράσσει την αισθητική και το τοπίο της καταπληκτικής υπαίθρου του νησιού μας. Ειδικότερα στον οικισμό της Κατταβιάς της Νότιας Ρόδου έχουν χωροθετηθεί δύο αιολικά πάρκα στην ίδια περιοχή και κατασκευάζονται δύο ξεχωριστές οδεύσεις με κολώνες παραπλεύρως της επαρχιακής οδού σε μήκος περίπου 20 km κάθε μία, μέχρι τον υποσταθμό του Γενναδίου.

Με επιστολή μου το 2011 απευθύνθηκα στο Υπουργείο σας και συγκεκριμένα στον τότε αρμόδιο Υφυπουργό κ. Μανιάτη ζητώντας να βρεθεί μια τεχνική λύση που να εξυπηρετεί όλα τα δίκτυα μαζί, ώστε να αποφευχθεί η προβληματική αυτή εικόνα.

Μάλιστα πρότεινα ως λύση την υπογειοποίηση των δικτύων, που τώρα εφαρμόζεται μόνο επιλεκτικά πέριξ των οικισμών δεδομένου ότι συνάδει με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Η ανησυχία μας γίνεται ολοένα εντονότερη καθώς παρακολουθούμε ότι για

εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών μικρής ισχύος (10 ΚW) δημιουργούνται οδεύσεις από κολώνες για τη σύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΗ που προκαλούν σοβαρή επιβάρυνση τόσο στο περιβάλλον όσο στην αισθητική του τοπίου. Λαμβάνοντας υπόψη το μεγάλο αριθμό των αδειοδοτήσεων για την περιοχή της Ν. Ρόδου είμαστε βέβαιοι ότι με την εφαρμοζόμενη πρακτική το περιβάλλον της περιοχής θα υποστεί ιδιαίτερα σημαντική αλλοίωση.

Κύριε Υπουργέ, είμαστε υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά με μέτρο και σχεδιασμό, ώστε να ελαττωθούν επιβαρύνσεις στο περιβάλλον που υπάρχουν ήδη ή πιθανόν να προκύψουν στο μέλλον. Κύρια επιδίωξη μας όμως είναι το φυσικό κάλλος του νησιού μας που είναι και το μεγαλύτερό μας πλεονέκτημα, να διατηρηθεί και να προστατευθεί και δηλώνουμε ξανά τη θέλησή μας να συμβάλλουμε σε αυτό με όλες μας τις δυνάμεις».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ