26.05.20 | 14:41

 

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ » ΦΟΡΕΙΣ » Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α.

84η ΔΕΘ: Οι δράσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ
02.09.19 | 10:17

84η ΔΕΘ: Οι δράσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Σύσκεψη των Μελών των Διοικητικών Συμβουλίων, των Συλλόγων-Μελών της ΠΟΕ-ΟΤΑ στο Νομό Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019, στις 7 το απόγευμα, στον ημιώροφο της Ε.Δ.Ο.Θ. (Προξένου Κορομηλά 51).

Σκοπός της σύσκεψης είναι ο αγωνιστικός συντονισμός των Συλλόγων-Μελών για μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης (Άγαλμα Βενιζέλου), το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019, στις 6 το απόγευμα και η ενημέρωση των συνδικαλιστικών στελεχών της Ομοσπονδίας.

Επίσης, θα συζητηθεί ο προγραμματισμός δράσης της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. το επόμενο χρονικό, έναντι κυβερνητικών επιλογών (ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανάγκη πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας, περικοπή και συρρίκνωση του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας κ.ά.).

 

Οι ανακοινώσεις της Ομοσπονδίας

  • ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ στη Δ.Ε.Θ.

ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019 - 6.00 μ.μ. - ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση βρισκόμαστε σε έναν διαρκή αγώνα για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών που μας φτωχοποίησαν, μας εξαθλίωσαν, διέλυσαν και ισοπέδωσαν τα δικαιώματα μας και υποθήκευσαν το μέλλον μας. Ο αγώνας αυτός αποκτά νέα χαρακτηριστικά μετά την πρόσφατη εκλογική διαδικασία και τους κακούς οιωνούς της ασκούμενης από τη νέα κυβέρνησης πολιτικής.

Μετά από εννέα χρόνια εξόντωσης της Ελληνικής Κοινωνίας η πολυδιαφημιζόμενη έξοδος από τα μνημόνια δείχνει να αποτελεί ελπίδα μόνο για την οικονομική και κοινωνική ελίτ και όχι για τους πολλούς, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους μικρομεσαίους και τους αυτοαποσχολούμενους ελεύθερους επαγγελματίες. Η άρση των capital controls για την οποία πανηγύρισε η κυβέρνηση εντάσσεται στην ίδια λογική. Την εξυπηρέτηση των ολίγων.

Η οικονομική λιτότητα, η κατάργηση δικαιωμάτων εργασιακών-κοινωνικών-ανθρωπίνων, η στέρηση κάθε ελπίδας και προοπτικής είναι η σκληρή πραγματικότητα για τους εργαζόμενους και την Ελληνική Κοινωνία. Και δυστυχώς δεν φαίνεται να αλλάζει και κάτι προς το καλύτερο.

Η νέα κυβέρνηση, στα πρώτα βήματά της δεν έθεσε στον πυρήνα της πολιτικής της την αντιμετώπιση των προβλημάτων των εργαζομένων, ιδιαίτερα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ούτε έδειξε ιδιαίτερη πρόθεση για συνεργασία με τους εκπροσώπους της στην κατεύθυνση αυτή. Η προώθηση της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών μέσω Σ.Δ.Ι.Τ. (καθαριότητα, οικονομικές υπηρεσίες, πράσινο κ.λπ.) σε συνδυασμό με την εξαγγελθείσα κλιμάκωση της απαγόρευσης προσλήψεων στο Δημόσιο και στους Ο.Τ.Α. από 1 προς 1 σε 5 προς 1, αποτελεί «αιτία πολέμου».

Στα πρώτα βήματα της η νέα κυβέρνηση, σε αντίθεση με την ανάγκη των καιρών για περιορισμό της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, κατάργησε την διοικητική αυτονομία του Σ.ΕΠ.Ε. την στιγμή που θα έπρεπε να ενταθούν οι έλεγχοι για τον περιορισμό των εργατικών ατυχημάτων, πολλές φορές θανατηφόρων.

Η νέα κυβέρνηση πατώντας στα λάθη της προηγούμενης θεσμοθέτησε ένα απόλυτα Δημαρχοκεντρικό σύστημα διοίκησης των Δήμων. Και ενώ στο σύστημα Διοίκησης των Δήμων υπερασπίζεται και θεσμοθετεί την «εξουσία του ενός» στον τρόπο λήψης των αποφάσεων των Συνδικάτων εμφανίζεται υπερασπιστής της πολυφωνίας και της αμεσοδημοκρατίας. Στόχος, η αδυναμία λήψης αποφάσεων στα Συνδικάτα, η κατάργηση ουσιαστικά του δικαιώματος της απεργίας και η κάμψη κάθε εργατικής αντίστασης και διεκδίκησης.

Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα, κόντρα στα δικά τους σχέδια και μακριά από κομματικές αγκυλώσεις και μικροπαραταξιακές εξαρτήσεις, απορρίπτοντας την μεθοδευμένη πολυδιάσπαση που μόνο την κυβέρνηση εξυπηρετεί, οφείλουν να επαναδιατυπώσουν το δικό τους διεκδικητικό πλαίσιο που θα εμπνέει, θα ενώνει, και θα δίνει στους εργαζόμενους προοπτική και ελπίδα στον αγώνα τους.

Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση απαιτούν την συγκρότηση ενιαίου μετώπου των εργαζομένων διεκδικώντας:

  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ιδιαίτερα στις υπηρεσίες κοινωνικής ανταπόδοσης και προσφοράς (Παιδικοί Σταθμοί, Κοινωνικές Υπηρεσίες, Υπηρεσίες Καθαριότητας, Πρασίνου κ.λπ.). Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Τακτοποίηση των εργαζομένων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες με πολυετή απασχόληση στους Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού.
  • Κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου (Ν.4387/2016) και όλων των αντιασφαλιστικών Νόμων. Καμία ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης.
  • Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Υπολογισμό της διετίας 2016 και 2017 στην μισθολογική εξέλιξη. Νέο μισθολόγιο για το 2020 που θα αποκαθιστά σταδιακά τα εισοδήματα, θα αίρει τις αδικίες και θα επαναφέρει το 13ο και 14ο μισθό.
  • Καμιά περικοπή του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, διεύρυνση των ειδικοτήτων των εργαζομένων που το δικαιούνται.
  • Αυστηρή εφαρμογή της Νομοθεσίας για την Υγιεινή και Ασφάλεια και εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού προκειμένου να σταματήσουν τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα.
  • Να  σταματήσει η φορολογική επιδρομή και η καταλήστευση του εισοδήματός μας. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Κατάργηση του ΕΝ.Φ.Ι.Α.
  • Κατοχύρωση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα των Υπηρεσιών του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κατάργηση της διάταξης του άρθρου 61 του Ν.3979/2011 όπου δίνεται η δυνατότητα στους Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού για τη σύναψη Δημοσίων Συμβάσεων Παροχής Υπηρεσιών Καθαριότητας.
  • Μείωση της εβδομαδιαίας απασχόλησης στις 37 ώρες με στόχο την σταδιακή θεσμοθέτηση του 35ωρου.

Απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόστηκαν και συνεχίζουν να εφαρμόζονται, ως εργαζόμενοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στηρίζουμε και αγωνιζόμαστε μαζικά και ενωτικά διεκδικώντας το δικαίωμα σε μία αξιοπρεπή διαβίωση.

Η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη (Άγαλμα Βενιζέλου) το ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019, θα θέσει τις βάσεις ενός νέου κύκλου διεκδικήσεων και αγώνα προκειμένου οι εργαζόμενοι να ανακτήσουν την αξιοπρέπεια τους, να διευρύνουν τα δικαιώματά τους!!!

 

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

  Ο Πρόεδρος                                       Ο Αναπλ. Γεν. Γραμματέας

 Νίκος Τράκας                                              Γιάννης Τσούνης

 

  • ΣΥΣΚΕΨΗ των ΜΕΛΩΝ των ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ των ΣΥΛΛΟΓΩΝ-ΜΕΛΩΝ της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. στο ΝΟΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019 – 7.00 μ.μ.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. θα πραγματοποιήσει ΣΥΣΚΕΨΗ των Μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Συλλόγων-Μελών της Ομοσπονδίας στο Νομό Θεσσαλονίκης.

Η ΣΥΣΚΕΨΗ θα πραγματοποιηθεί με αφορμή την παρουσία κλιμακίου της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας στην Θεσσαλονίκη, εν όψει της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (Δ.Ε.Θ.), την ΤΕΤΑΡΤΗ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019 στις 7.00 το απόγευμα, στον ημιώροφο της Ε.Δ.Ο.Θ. (Προξένου Κορομηλά 51).

Σκοπός της σύσκεψης είναι ο αγωνιστικός συντονισμός των Συλλόγων-Μελών για την μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη (Άγαλμα Βενιζέλου) το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019 στις 6.00 το απόγευμα και η ενημέρωση των συνδικαλιστικών στελεχών της Ομοσπονδίας.

Επίσης, θα συζητηθεί ο προγραμματισμός δράσης της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. το επόμενο χρονικό διάστημα για την αντιμετώπιση της μεθοδευμένης προσπάθειας ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της  ανάγκης πρόσληψης μόνιμου προσωπικού για την αντιμετώπιση των τεράστιων κενών ιδιαίτερα στις υπηρεσίες κοινωνικής ανταπόδοσης, της κατάργησης του κεκτημένου δικαιώματος της απεργίας, της περικοπής και συρρίκνωσης του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, της περαιτέρω περικοπής του εισοδήματος μέσω της μείωσης της αφορολόγητου, της διεύρυνσης των ελαστικών σχέσεων εργασίας,  της συνεχιζόμενης «φοροληστείας» και τέλος την συντονισμένη απαξίωση και διάλυση των Δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. καλεί τα Διοικητικά Συμβούλια για τη μαζική συμμετοχή τους και την προετοιμασία του κλάδου ώστε οι εργαζόμενοι στην Τοπικής Αυτοδιοίκηση να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη ένταση τον αγώνα ανατροπής των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που χρόνια τώρα μας καταδυναστεύουν και την υιοθέτηση μιας φιλολαϊκής πολιτικής με κοινωνικό πρόσωπο.

Θα αγωνιστούμε για την κατάργηση στην πράξη των δεσμεύσεων που δεσμεύουν την χώρα μέχρι το 2060 και την ανάκτηση και διεύρυνση των δικαιωμάτων που εξαϋλώθηκαν από την σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόστηκε τα τελευταία τουλάχιστον 10 χρόνια. Δεν μπορούμε να τους αφήσουμε άλλο να μας εξαθλιώνουν, να μας εξευτελίζουν. Φτάνει πια!!!

 

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

  Ο Πρόεδρος                                                        Ο Αναπλ. Γεν. Γραμματέας

 Νίκος Τράκας                                                               Γιάννης Τσούνης

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ