24.11.20 | 05:02

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ » ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ » ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Ν. Δένδιας: «Η εξωτερική πολιτική δεν προσφέρεται για κομματικές αντιπαραθέσεις»
09.07.19 | 14:29

Ν. Δένδιας: Η εξωτερική πολιτική δεν προσφέρεται για κομματικές αντιπαραθέσεις

Δηλώσεις απερχόμενου Υπουργού Εξωτερικών, κ. Γ. Κατρούγκαλου και νέου Υπουργού Εξωτερικών, κ. Ν. Δένδια κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής:

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: «Κύριε Υπουργέ, καλώς ήρθατε στο Υπουργείο σας. Ένα Υπουργείο που έχει ένα έμψυχο δυναμικό, που όχι απλώς δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από το μέσο ευρωπαϊκό όρο, κατά τη γνώμη μου, είναι ανώτερο από αυτό.

Έρχεστε να υπηρετήσετε την εξωτερική πολιτική της χώρας μας που ήταν πάντοτε φιλειρηνική, πάντοτε βασισμένη στο διεθνές δίκαιο, εφαρμόζοντας λίγο έως πολύ, ανάλογα με την κυβέρνηση η οποία βρίσκεται κάθε φορά στην εξουσία, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.

Προσπαθήσαμε -και νομίζω ότι τα καταφέραμε- να κάνουμε τη φωνή της πατρίδας μας πιο δυνατή και πιο σεβαστή, να φανεί ότι λύνουμε προβλήματα, ότι δεν είμαστε μόνο μια δημοκρατική και σταθερή χώρα, αλλά εξαγωγέας σταθερότητας από τα Βαλκάνια και τη Συμφωνία των Πρεσπών, ως την Ανατολική Μεσόγειο.

Και έτσι, νομίζω ότι στην πρώτη σας μεγάλη μάχη, την 15 η Ιουλίου στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων, θα υπερασπίσετε από καλές θέσεις τα συμφέροντα της χώρας, απέναντι σε αυτούς που δεν ακολουθούν πάντοτε το διεθνές δίκαιο, αλλά θέλουν να προωθήσουν τα συμφέροντά τους με διαφορετικό τρόπο.

Στην Ευρώπη επιδιώξαμε και η φωνή της χώρας μας να ακούγεται, αλλά να προωθηθεί και μια δέσμη μέτρων για μια πιο κοινωνική και πιο δημοκρατική Ευρωπαϊκή Ένωση. Στον τομέα της οικονομικής διπλωματίας, θελήσαμε να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια της χώρας, στο πλαίσιο του νέου οικονομικού μοντέλου και εκεί είχαμε σημαντική βοήθεια και από σημαντικούς εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου. Θέλω να αναφέρω τον κ. Μίχαλο τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου και τον κ. Μπίτσιο με τον οποίο είχαμε αρμονική συνεργασία στο πλαίσιο των σχετικών οικονομικών αποστολών, γιατί, ξέρετε, Υπουργός είμαι λιγότερο από ένα χρόνο. Στο Υπουργείο Εξωτερικών είμαι, όμως, πάνω από τρία χρόνια έχοντας υπηρετήσει και στις τρεις αυτές θέσεις που προανέφερα.

Θέλω να σας πω, επίσης, ότι είχα την τύχη να διαδεχτώ στη θέση του Υπουργού τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα -έναν από τους πιο εξωστρεφείς Πρωθυπουργούς που είχαν στόχο να προωθήσουν και να αναβαθμίσουν τη θέση της χώρας μας στην εξωτερική σκηνή- επίσης τον Νίκο Κοτζιά, η σφραγίδα του οποίου έχει μείνει νομίζω ανεξίτηλη, όχι μόνο στο Μακεδονικό, αλλά και στο Κυπριακό.

Και με την ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς, το πολύτιμο έμψυχο δυναμικό του Υπουργείου. Προφανώς, τους άμεσους συνεργάτες μου, την Αναπληρώτρια Υπουργό, τη φίλη μου Σία, το φίλο μου Τέρενς, το Μάρκο που αυτή τη στιγμή λόγω ενός προσωπικού ζητήματος δεν είναι μεταξύ μας.

Το Υπουργείο παραλαμβάνει ένας πολιτικός μου αντίπαλος, τον οποίο υπολήπτομαι και σέβομαι ιδιαίτερα. Γνωριζόμαστε από τα φοιτητικά μας χρόνια. Είχα την ευκαιρία να τον χειροκροτήσω στα έδρανα της Βουλής σε μια θαρραλέα στάση που είχε απέναντι στη Χρυσή Αυγή. Και, φίλε Νίκο, περισσότερα τα χειροκροτήματα που πήρες τότε από τα δικά μας έδρανα νομίζω, παρά από τα έδρανα τα δικά σας.

Είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσει την ίδια πολιτική τη φιλειρηνική και τη βασισμένη στο διεθνές δίκαιο και επίσης θα εξασφαλίσει αυτό το κλίμα ειρήνης και συνεργασίας στο εσωτερικό του Υπουργείου και εθνικής ομοψυχίας που επιχειρήσαμε στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής να έχουμε.

Και, επ’ ευκαιρία, να κάνω μνεία και στον άλλο πολιτικό αντίπαλο που σέβομαι, τον Γιώργο Κουμουτσάκο που με την δική του στάση επίσης στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, προώθησε αυτή την αναγκαία ενότητα που πρέπει να έχουμε στα εθνικά μας θέματα.

Καλώς ήρθατε λοιπόν κ. Υπουργέ. Εύχομαι σιδεροκέφαλος.»

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: «Σας ευχαριστώ πολύ. Το πρώτο που θα ήθελα να επισημάνω, αφού ευχαριστήσω τον Υπουργό, τον κ. Κατρούγκαλο, για τα φιλόφρονα λόγια του. Είναι ότι η εξωτερική πολιτική δεν προσφέρεται για κομματικές αντιπαραθέσεις.

Θα ήθελα να διαβεβαιώσω και τον κ. Κατρούγκαλο και τους συνεργάτες του και όλους εσάς ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα επιδιώξει τη συναίνεση στην εξωτερική πολιτική αποσκοπώντας στη μεγαλύτερη, δυνατή, εθνική ενότητα, στο κορυφαίο ζήτημα της προάσπισης των δικαιωμάτων της χώρας.

Μαζί με τους συνεργάτες μου, τον Αναπληρωτή Υπουργό και τους δυο Υφυπουργούς και μαζί, είμαι σίγουρος, με το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό το οποίο παρατάσσει το Υπουργείο Εξωτερικών, θα προασπίσουμε τα συμφέροντα της χώρας, θα αναπτύξουμε την οικονομική διπλωματία, θα προασπίσουμε και θα ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με τον απόδημο ελληνισμό.

Κυρίες και κύριοι, δεν έχω πρόθεση να χρησιμοποιήσω αυτό το τελετουργικό βήμα για τοποθέτηση επί της ουσίας επί των ευρύτατων και πολύπλοκων θεμάτων της εξωτερικής μας πολιτικής.

Θα εκμεταλλευτώ την επόμενη ευκαιρία της συνάντησής μας.

Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ θερμά για την υποδοχή.»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ