19.12.18 | 13:24

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Βούτσης: “Μοριοδότηση της εμπειρίας της εργασίας κι όχι μόνο των πτυχίων”
09.11.17 | 21:17

Ν. Βούτσης: Μοριοδότηση της εμπειρίας της εργασίας κι όχι μόνο των πτυχίων

«Στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, αποτελεσματικού, επιτελικού και ευέλικτου κράτους, που θα διευκολύνει τον πολίτη, το ΑΣΕΠ καλείται να παίξει κεντρικό ρόλο σε διαδικασίες που απορρέουν από πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως η σύσταση ενός Εθνικού Μητρώου Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, οι νέες διαδικασίες αξιολόγησης, επιλογής προϊσταμένων, επιλογής των Συντονιστών Αποκεντρωμένης Διοίκησης, το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας, η ένταξη μακροχρόνια ανέργων σε προγράμματα απασχόλησης κ.λπ.». Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικόλαος Βούτσης, απευθύνοντας χαιρετισμό στο 1ο Συνέδριο του ΑΣΕΠ, με θέμα Επιλογή Ανθρώπινου Δυναμικού στον Δημόσιο Τομέα: Νέες τάσεις & προκλήσεις, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στην αίθουσα Γερουσίας του Κοινοβουλίου.

Ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι «ο αγώνας για αξιοκρατία δεν μπορεί παρά να είναι συνεχής και αδιάκοπος, καθώς η αξιοκρατία δεν μπορεί να είναι τυφλή. Θα εξαρτάται πάντοτε από τον ανθρώπινο παράγοντα, γι’ αυτό και δεν θα σταματήσει ποτέ ν’ αποτελεί πεδίο κριτικής και αντιπαράθεσης».

Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στην επιλογή του πολιτικού συστήματος, ήδη από το 1994, να οργανώσει το σύστημα προσλήψεων και επιλογής προσωπικού δίνοντας κυρίαρχο ρόλο σε μία ανεξάρτητη Αρχή, το ΑΣΕΠ. Όπως υπογράμμισε, «όλοι, ανεξαιρέτως, αποτιμούμε θετικά τη θεσμοθέτηση του ΑΣΕΠ. Στη διαπίστωση αυτή συνηγορεί το γεγονός ότι όλες οι κυβερνήσεις όχι μόνο διατήρησαν τον θεσμό, αλλά αύξησαν τις αρμοδιότητές του. Νομίζω ότι είναι ένα από τα πλέον επιτυχημένα παραδείγματα ανεξάρτητης αρχής, καθώς αποτέλεσε μια τομή, τόσο ως προς την ανάγκη για αξιοκρατία στη στελέχωση της Δημόσιας Διοίκησης, όσο και ως προς την ανάγκη αποκομματικοποίησής της».

Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε πως, «η παρούσα Βουλή κατάφερε, παρά τη γενικότερη πόλωση που επικρατεί μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, να δημιουργήσει συνθήκες συναίνεσης ως προς την επιλογή και τη στελέχωση του ΑΣΕΠ και των άλλων συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων Αρχών». Επισήμανε, επίσης, πως «με σταθερά και αποφασιστικά βήματα, η Βουλή προχωρά στην υλοποίηση των νέων ρυθμίσεων για την επιλογή προϊσταμένων –έχει ήδη ολοκληρώσει την επιλογή των νέων Γενικών Διευθυντών και βρίσκεται εν μέσω της κρίσης για τους νέους Διευθυντές–  προχωρά στην αξιολόγηση των υπαλλήλων της, στον σχεδιασμό των περιγραμμάτων θέσεων εργασίας κ.ο.κ., διαδικασίες που θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του ’17».

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου έδωσε έμφαση σε τρία σημεία ως απόρροια της εμπειρίας του και από την παρούσα θέση του και από τη θητεία του στο Υπουργείο Εσωτερικών παλαιότερα:

1. «Η περίφημη αποπολιτικοποίηση του δημόσιου τομέα, που έχει περάσει και στα κείμενα της συμφωνίας με τους θεσμούς, είναι λάθος να νοείται ως κάτι παραπάνω από την εύλογη ανάγκη για αποκομματικοποίηση. Επ’ αυτού θα πρέπει να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση διότι όλα είναι πολιτικά, ανεξαρτήτως των πολιτικών και ιδεολογικών πεποιθήσεων που έχει ο καθένας ή ποιοι είναι στην κυβέρνηση. Και τα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης έχουν αντιλήψεις, εκφράζουν ή εφαρμόζουν συγκεκριμένες πολιτικές».

2. «Στις ακροάσεις για την επιλογή προσωπικού η μοριοδότηση της επάρκειας στο αντικείμενο είναι μικρότερη απ’ ότι θα έπρεπε. Στο όνομα της αντικειμενικής κρίσης υπάρχει μια υπερβολή στη μοριοδότηση των αντικειμενικών κριτηρίων. Επειδή ήδη κάναμε αυτή τη δουλειά στη Βουλή, σας λέω από την εμπειρία μας ότι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις Επιτροπές Κρίσεων για να μπορεί ο εκάστοτε υπάλληλος με τ’ απαραίτητα προσόντα για τη θέση του, εφόσον λειτουργεί πολύ σωστά ν’ αμείβεται γι’ αυτό και να μην είναι ‘‘χαμένος από χέρι’’ στο όνομα κάποιων μεταπτυχιακών, διδακτορικών, σεμιναρίων κ.λπ. που πολύ σωστά, βεβαίως, μοριοδοτούνται».

3. «Χρειάζεται αμέριστη εμπιστοσύνη στους λειτουργούς, τα στελέχη, τους Γενικούς Διευθυντές του δημοσίου τομέα και τότε η απόδοσή τους μέσα από τη σωστή συνεργασία με την προϊσταμένη πολιτική αρχή μπορεί να είναι άριστη, ανεξαρτήτως ιδεολογικών και πολιτικών προτιμήσεων. Αυτή την εμπειρία την είχα και ως Υπουργός Εσωτερικών επί επτά μήνες, σε ένα πολύ δύσκολο διάστημα και οφείλω να την καταθέσω».

Την έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ, κ. Ιωάννης Καραβοκύρης, επισημαίνοντας πως «το ΑΣΕΠ αποφάσισε ν’ ανοίξει τις πόρτες του στην κοινωνία». Χαιρετισμό απηύθυνε, επίσης, η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Όλγα Γεροβασίλη, ενω παρέστη και ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Πάνος Σκουρλέτης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ