25.02.20 | 20:10

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ » ΚΟΜΜΑΤΑ » Κ.Κ.Ε.

Στη Βουλή το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας δημοσίων υπαλλήλων
20.02.19 | 08:11

Στη Βουλή το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας δημοσίων υπαλλήλων

Επίκαιρη Ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, για τη χορήγηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας και την επέκταση του θεσμού και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων του Βουλευτή του ΚΚΕ, Χρήστου Κατσώτη.

Στην Ερώτηση ο Βουλευτής ρωτά για ποια μέτρα θα παρθούν, ώστε να υπάρξει καταβολή του εν λόγω επιδόματος τον Μάρτιο.

Υπενθυμίζεται ότι, αναμένεται νομοθετική ρύθμιση των συναρμόδιων Υπουργών, λόγω του ότι, σύμφωνα με το αρ.369 του ν.4512/2018, “από 1/3/2019 καταργείται κάθε διάταξη χορήγησης του επιδόματος”, με υπηρεσίες Δήμων να έχουν γνωστοποιήσει, ήδη, πως δεν θα προχωρήσουν στην καταβολή του τον Μάρτιο.

Για το θέμα, αύριο, υπάρχει κινητοποίηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, με τη στήριξη της ΑΔΕΔΥ.

 

Η Ερώτηση

«Αναστάτωση έχει προκαλέσει στους δημοσίους υπαλλήλους που είναι δικαιούχοι του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας και αυτό γιατί με το ν. 4512/18 και συγκεκριμένα με το άρθρο 369, πέραν των άλλων, ορίζεται ότι σε κάθε περίπτωση “από 1/3/2019 καταργείται κάθε διάταξη χορήγησης του επιδόματος”.

Σε κινητοποίηση των εργαζομένων του Δημοσίου στις 06/02/2019 η κυβέρνηση απέρριψε το αίτημά τους για καθολική χορήγηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.

Από τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα διατυπώνεται η άποψη, ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μη χορηγηθεί το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας το μήνα Μάρτη.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα και με σχετικά πορίσματα αντίστοιχων επιτροπών, προσανατολίζεται στην περικοπή της δαπάνης για το ανθυγιεινό επίδομα κατά 32%. Αβίαστα βγαίνει το συμπέρασμα, ότι σχεδιάζει την περικοπή του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας σε πολλές κατηγορίες εργαζομένων.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός:

  • Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, ώστε να καταβληθεί άμεσα το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας για το μήνα Μάρτη;
  • Τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε να κατοχυρωθεί διά νόμου η χορήγηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας σε όλους τους δικαιούχους, καθώς και η επέκτασή του σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων;»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ