02.07.20 | 11:32

 

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ » ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ » ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ

Π.Ε. Βορείου Τομέα Αθηνών: Αυτές τις Κυριακές θα λειτουργούν τα καταστήματα
07.11.13 | 13:43

Π.Ε. Βορείου Τομέα Αθηνών: Αυτές τις Κυριακές θα λειτουργούν τα καταστήματα

Σχετικά με το θέμα της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών, Κωνσταντίνος Μανιάτης, δήλωσε, μεταξύ άλλων: 

«Για μεγάλο χρονικό διάστημα αναπτύξαμε έναν ειλικρινή, ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο με τους Προέδρους και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Εμπορικών Συλλόγων, τους Προέδρους των Επιμελητηρίων, τους Δημάρχους των Δήμων της Π.Ε. του Βόρειου Τομέα Αθηνών, με τα προεδρεία της ΓΣΕΕΒΕ και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Κεντρικός στόχος του διαλόγου ήταν να ληφθεί μια απόφαση, η οποία θα εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία της αγοράς, θα προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων και των επαγγελματιών, θα εξυπηρετεί τους καταναλωτές και θα προστατεύει τη μικρή και μεσαία επιχείρηση, η οποία απειλείται με αφανισμό.

Καταλήξαμε στην απόφαση, με την οποία δεν επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Βορείου Τομέα Αθηνών, ήτοι στους Δήμους: Πεντέλης, Κηφισιάς, Μεταμορφώσεως, Πεύκης - Λυκόβρυσης, Αμαρουσίου, Ψυχικού - Φιλοθέης, Χολαργού - Παπάγου, Νέας Ιωνίας, Βριλησσίων, Αγίας Παρασκευής, Χαλανδρίου και Ηρακλείου, πέραν των προβλεπόμενων από την παράγραφο 1, του άρθρου 16, του Ν. 4177/2013 επτά (7) Κυριακών, οι οποίες είναι οι εξής:

α) Η πρώτη Κυριακή των τακτικών εκπτώσεων και των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων, που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 15 του Ν. 4177/2013. Σε περίπτωση που η πρώτη Κυριακή συμπίπτει με επίσημη αργία, η δυνατότητα μεταφέρεται την επόμενη Κυριακή.

β) Οι δυο (2) Κυριακές πριν από τη μέρα των Χριστουγέννων.

γ) Η Κυριακή των Βαΐων.

Κατά τη λειτουργία των ανωτέρω καταστημάτων τις Κυριακές εφαρμόζεται το πλαίσιο ωραρίου του άρθρου 23 του Ν. 2224/1994, το οποίο για την Κυριακή καθορίζεται από ώρα 11:00 έως ώρα 20:00, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του ανωτέρω άρθρου, όπως αυτό ισχύει.

Η απόφαση μας επιβεβαιώθηκε από την πρώτη εφαρμογή του μέτρου την προηγούμενη Κυριακή καθώς δεν αυξήθηκε ο τζίρος των επιχειρήσεων, παρά το γεγονός ότι το άνοιγμα των καταστημάτων συνέπεσε με τις εκπτώσεις και τον καλό καιρό.

Η τόνωση της αγοράς και η αναθέρμανση της οικονομίας δεν πρόκειται να έρθουν με ευχολόγια και με κούφια - ανέξοδα λόγια, αλλά μέσω της αύξησης της κατανάλωσης  η οποία θα έρθει μόνο όταν υπάρχει αγοραστική δύναμη στους καταναλωτές.

Με 1,5 εκ. ανέργους, με το 1/3 του πληθυσμού της χώρας στα όρια της φτώχειας, με 29% γενική ανεργία (59% ανεργία στους νέους από 18-25 ετών), με αφαίμαξη των μισθών, με υπερφορολόγηση και με κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους, η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων πέραν των 7 Κυριακών, που προβλέπονται από τη νομοθεσία, θα οδηγήσει σε κλείσιμο τη μικρή και μεσαία επιχείρηση που συμβάλει  καθοριστικά στην αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας και την ανασυγκρότηση της χώρας».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ