29.05.20 | 07:04

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

“Βόμβα” η εγκύκλιος του ΥΠΟΙΚ για τα ταμειακά διαθέσιμα των ΟΤΑ - Τι αναφέρει
19.09.17 | 18:14

Βόμβα η εγκύκλιος του ΥΠΟΙΚ για τα ταμειακά διαθέσιμα των ΟΤΑ - Τι αναφέρει

Την υπογραφή του γενικού γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής, Φραγκίσκου Κουτεντάκη, φέρει η εγκύκλιος, που επιβάλλει τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων και αποθεματικών των ΟΤΑ σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ). Η εγκύκλιος αφορά όλους τους φορείς Γενικής Κυβέρνησης και τους ΟΤΑ. Την ίδια ώρα, “ξυπνούν μνήμες” από την Άνοιξη του 2015, όταν οι δήμαρχοι και περιφερειάρχες κλήθηκαν να παραδώσουν “αμελλητί” τα ταμειακά διαθέσιμα, για να εξασφαλιστεί η ταμειακή επάρκεια του Ελληνικού κράτους. Το ζήτημα πρόκειται να συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ. Υπενθυμίζεται ότι η ΚΕΔΕ σε αντίθεση με την ΕΝΠΕ είχε λάβει με ευρεία πλειοψηφία απόφαση να μην μεταφερθούν τα ταμειακά διαθέσιμα και τα αποθεματικά των δήμων στην ΤτΕ.

Η εγκύκλιος του γενικού γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής, με ημερομηνία 13/9/2017, καλεί τους φορείς Γενικής Κυβέρνησης και τους ΟΤΑ έως την 29η Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους να μεταφέρουν στους ειδικούς λογαριασμούς 250 και 260 πλεονάζοντα κεφάλαια και ταμειακά διαθέσιμα. Όπως διευκρινίζεται, η εγκύκλιος αφορά όσους φορείς “δεν έχουν συμμορφωθεί με τις προαναφερόμενες διατάξεις”, δηλαδή τις διατάξεις προηγούμενης εγκυκλίου, που ζητούσε την καταγραφή των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης που “δεν είχαν προβεί σε μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων έως την 15η Ιουνίου 2017”.

Η αιτιολόγηση για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων και αποθεματικών σχετίζεται με την έκδοση repos. Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι, “τα διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης που κατατίθενται στην Τράπεζα της Ελλάδος χρησιμοποιούνται από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) για την σύναψη βραχυχρόνιων πράξεων διαχείρισης ταμειακής ρευστότητας και συγκεκριμένα συμφωνιών αγοράς και επαναπώλησης εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημόσιου”. “Με τον τρόπο αυτόν, τα μεταφερόμενα κεφάλαια διασφαλίζονται πλήρως και είναι άμεσα ή εντός ολίγων ημερών διαθέσιμα στους φορείς, οι οποίοι δύνανται ταυτόχρονα να διατηρούν ταμειακά διαθέσιμα και στις εμπορικές τράπεζες προκειμένου να καλύπτουν τις ταμειακές τους ανάγκες για διάστημα 15 ημερών”, αναφέρεται στην εγκύκλιο. Το δε επιτόκιο ετήσιας απόδοσης στην ΤτΕ προσδιορίζεται στο 3,15%.

Πέραν του επιτακτικού ύφους της εγκυκλίου, οι αιρετοί εκφράζουν έντονη δυσφορία για την κατακλείδα, η οποία αναφέρει ότι “η διατήρηση διαθεσίμων σε λογαριασμούς εμπορικών τραπεζών με χαμηλότερη απόδοση από εκείνην που προσφέρει η Τράπεζα της Ελλάδας ισοδυναμεί με απώλεια εσόδων για τον φορέα”. Σε επικοινωνία που είχε το epoli.gr με έγκριτους νομικούς, αυτοί ερμηνεύουν την φράση ως προειδοποίηση για τυχόν πειθαρχικές και ποινικές διώξεις σε βάρος των αιρετών για απιστία και παράβαση καθήκοντος.

 

Ακολουθεί το έγγραφο - εγκύκλιος

ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ - ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ | Προβολή/κατέβασμα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ