14.12.19 | 01:11

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

«Αυτές είναι οι άμεσες προτεραιότητές μας»
15.05.14 | 08:41

Αυτές είναι οι άμεσες προτεραιότητές μας

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΚΗΣ
Υπ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Δ.Μ.

Αύξηση στην αξιοποίηση των Εθνικών και Κοινοτικών χρηματοδοτήσεων, κατά 150%, με πληρωμές προς τους δικαιούχους, που η ποσοστιαία ετήσια αύξηση τους, ξεπερνά το 164% και όλα αυτά, με όρους απόλυτης διαφάνειας, σύμφωνα με πρόσφατη Έκθεση της «Διεθνής Διαφάνεια Ελλάδος», δεν πιστεύετε ότι είναι αρκετά για να έναν Περιφερειάρχη, προκειμένου να χαρακτηριστεί επιτυχημένος στο έργο του;

Με την βεβαιότητα πως η απάντησή σας είναι «ναι», ο κ. Γιώργος Δακής, μας «διαψεύδει»… λέγοντάς μας πως, πάντα, «εχθρός του καλού είναι το καλύτερο».

ΕΡ.: Κύριε Δακή, πώς θα αποτιμούσατε την πρώτη σας θητεία ως αιρετός Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, ομολογουμένως, σε μία εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία και όχι μόνο;

Η πρώτη αυτοδιοικητική περίοδος, του νεοσύστατου θεσμού των αιρετών Περιφερειών, συνέπεσε χρονικά με την κλιμάκωση της οικονομικής κρίσης, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την ισχυρή αποδυνάμωση των Περιφερειών, τόσο σε οικονομικούς, όσο και σε ανθρώπινους πόρους.  

Στο διάστημα 2011-2013, υπήρξε μια συσσωρευτική περικοπή περίπου 3 δις ευρώ από τους θεσμοθετημένους πόρους της Αυτοδιοίκησης. Παρόλα αυτά, καταφέραμε στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να ανταποκριθούμε στις ανελαστικές απαιτήσεις των πολιτών και να προστατεύσουμε την κοινωνική συνοχή.

Πέραν αυτών, στο διάστημα 2012-2013, καταγράφεται στη Δυτική Μακεδονία μια σημαντικότατη αύξηση στην αξιοποίηση των Εθνικών και Κοινοτικών χρηματοδοτήσεων, η οποία σε ετήσια μεταβολή αγγίζει το 150%, ενώ οι πληρωμές προς τους δικαιούχους, παρουσίασαν μια ποσοστιαία ετήσια αύξηση, η οποία ξεπέρασε το 164%. Και όλα αυτά, με όρους απόλυτης διαφάνειας. Δεν είναι τυχαίο, ότι σύμφωνα με πρόσφατη Έκθεση της «Διεθνής Διαφάνεια Ελλάδος», η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας καταγράφει τα χαμηλότερα επίπεδα διαφθοράς στο δημόσιο τομέα.

ΕΡ.: Αν ανανεωθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στο Συνδυασμό σας, ποιες θα είναι οι προτεραιότητες της Περιφερειακής Αρχής για τους επόμενους μήνες;

Κυρίαρχος στόχος και βασική προτεραιότητα αποτελεί η δημιουργία ενός ισχυρού αναχώματος απέναντι στην ύφεση, η στήριξη των ανέργων και των πολιτών με χαμηλά ή μηδενικά εισοδήματα και η δημιουργία συνθηκών ανάσχεσης του κοινωνικού αποκλεισμού. Αυτό θα το πετύχουμε, επιταχύνοντας τον ρυθμό αξιοποίησης των διαθέσιμων οικονομικών πόρων από τα Εθνικά και Κοινοτικά Προγράμματα, διεκδικώντας, παράλληλα, με επιθετικό αλλά τεκμηριωμένο τρόπο επιπρόσθετους πόρους, με ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, τόσο προς την Κεντρική Κυβέρνηση, όσο και προς τα κέντρα λήψης αποφάσεων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Παράλληλα, έχει ήδη ξεκινήσει από το 2012, ο σχεδιασμός των δράσεων σε όλους τους τομείς της τοπικής οικονομίας, στους οποίους η Δυτική Μακεδονία εμφανίζει συγκριτικό πλεονέκτημα. Η Περιφέρεια μας είναι από τις πρώτες στην Ελλάδα, όπου έχει ήδη ολοκληρωμένη Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης, όπως απαιτούν τα νέα Ευρωπαϊκά δεδομένα.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στους τομείς της ενέργειας, της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, της γεωργίας και της μεταποίησης καθώς και στον αναδυόμενο τομέα του τουρισμού.

ΕΡ.: Ένα μεγάλο θέμα για τη Δυτική Μακεδονία είναι αυτό της «μικρής» ΔΕΗ. Ποια είναι η θέση σας;

Για την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας ο τομέας της ενέργειας αποτελεί διαχρονικά έναν τομέα στρατηγικής σημασίας. Σχετίζεται ευθέως με την απασχόληση, την παραγωγή πλούτου, την ποιότητα του περιβάλλοντος, τα δίκτυα τηλεθέρμανσης αλλά και τις αναπτυξιακές προοπτικές ολόκληρης της Περιφέρειας.

Οι πρόσφατες εξελίξεις αναφορικά με την πώληση του ΑΔΜΗΕ και τη σχεδιαζόμενη δημιουργία της «μικρής» λεγόμενης ΔΕΗ, μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους, όπως ευθαρσώς το δηλώσαμε σε επίπεδο Περιφερειακού Συμβουλίου και το επικοινωνήσαμε συλλογικά στα συλλαλητήρια της Πτολεμαΐδας και της Κοζάνης.

Εδώ και 60 περίπου χρόνια, η τοπική κοινωνία ανέπτυξε σχέσεις εμπιστοσύνης με τη ΔΕΗ Α.Ε., με συνέπεια να διαμορφωθεί ένα κλίμα βιώσιμης συνύπαρξης. Πάνω στη σχέση αυτή, δομήθηκε το μεγαλύτερο εκβιομηχανιστικό εγχείρημα της Ελλάδας, εξελίχθηκαν ομαλά εκτεταμένες μετεγκαταστάσεις οικισμών, δημιουργήθηκε το μεγαλύτερο λιγνιτικό κέντρο της Ν.Α. Ευρώπης. Εάν η σχέση αυτή διαταραχτεί, οι συνέπειες μπορεί να αποβούν μη αναστρέψιμες. Και αυτό, κατά τη γνώμη μας, αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο στην προσπάθεια δημιουργίας της νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας.

ΕΡ.: Κλείνοντας, τι θα λέγατε στους πολίτες που δηλώνουν ότι θα απέχουν από την εκλογική διαδικασία του Μαΐου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας - αντίδρασης;

Η συμμετοχή στις Εκλογές, ασχέτως επιλογής προσώπων ή παρατάξεων, δηλώνει πρωτίστως ψήφο εμπιστοσύνης απέναντι στην ίδια τη Δημοκρατία. Κατανοώ την αγανάκτηση και την πικρία των πολιτών, αλλά δε συμμερίζομαι την ισοπεδωτική άποψη μερίδας αυτών, οι οποίοι προτείνουν ως πράξη αντίδρασης την αποχή από τις Εκλογές.  

Η αποστασιοποίηση, η απάθεια και οι αφορισμοί δεν αποτελούν μέρος της λύσης αλλά διογκώνουν το πρόβλημα.

Επί του πρακτέου, η αποχή από τις Εκλογές, πέραν μιας στατιστικής αναφοράς τη βραδιά των Εκλογών, αποδυναμώνει αυτούς καθαυτούς του θεσμούς και το δημοκρατικό κεκτημένο. 

Από την άλλη πλευρά, βεβαίως, δεν αρκεί μόνο η ψήφος των πολιτών. Απαιτείται η καθημερινή συμμετοχή τους στα κοινά. Η κατάθεση απόψεων, θέσεων, προτάσεων, ενστάσεων και διεκδικήσεων. Χρειαζόμαστε ικανά και αποτελεσματικά πρόσωπα στα αυτοδιοικητικά όργανα, αλλά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την αναγκαιότητα ενός ισχυρού κοινωνικού αποθέματος, με σαφείς και ξεκάθαρους όρους  συμμετοχικών διαδικασιών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ