08.07.20 | 10:18

 

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ » ΔΗΜΟΙ » ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ

Στο Π.Ε.Π. Αττικής οι μελέτες για το αποχετευτικό δίκτυο τού Μαραθώνα
13.04.14 | 17:49

Στο Π.Ε.Π. Αττικής οι μελέτες για το αποχετευτικό δίκτυο τού Μαραθώνα

Σύγχρονο αποχετευτικό δίκτυο και πρότυπες εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής του Μαραθώνα, της Νέας Μάκρης, του Γραμματικού, αφού υπεγράφη, σήμερα, από τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρό, η ένταξη των μελετών κατασκευής των έργων στο Π.Ε.Π. Αττικής.

Με τον τρόπο αυτόn, μπαίνουν οι βάσεις για την οριστική επίλυση ενός προβλήματος που κρατά εδώ και πολλές δεκαετίες, με επιπτώσεις στο περιβάλλον, τη δημόσια υγεία, την ποιότητα ζωής και τον οικονομικό προγραμματισμό των κατοίκων της περιοχής.

Σε δηλώσεις του από το Πολιτιστικό & Αθλητικό Πάρκο Νέας Μάκρης, όπου και υπέγραψε την ένταξη του έργου, ο κ. Γιάννης Σγουρός επεσήμανε:

«Παραλάβαμε την Αττική στον τομέα της διαχείρισης των υγρών αποβλήτων στο απόλυτο μηδέν και μέσα σε τριάμισι χρόνια δώσαμε λύσεις που βάλτωναν για δεκαετίες. 

Με ολοκληρωμένο σχεδιασμό και αξιοποίηση στο έπακρο των Κοινοτικών κονδυλίων πετυχαίνουμε η Αττική να αλλάζει πρόσωπο, χωρίς να επιβαρύνεται ο Έλληνας φορολογούμενος ούτε με ένα ευρώ. Η ένταξη του σημερινού έργου το αποδεικνύει. Πλέον, η τριτοκοσμική κατάσταση των 150.000 βόθρων της Ανατολικής Αττικής έχει ημερομηνία λήξης. Η Αττική προχωράει μπροστά μόνο με έργο».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Μαραθώνα, Ιορδάνης Λουίζος, απευθυνόμενος στον κ. Σγουρό τόνισε:

«Θέλω να σας ευχαριστήσω γιατί αγκαλιάσατε το αίτημά μας από την πρώτη στιγμή. Με τη δική σας συμβολή φτάσαμε στο σημερινό αποτέλεσμα. Για όλους εμάς είστε πλέον μέρος της σύγχρονης ιστορίας ενός από τους πιο ιστορικούς δήμους, του Δήμου Μαραθών». 

Η μελέτη των έργων περιλαμβάνει την κατασκευή εσωτερικών δικτύων συλλογής λυμάτων εντός των οικισμών Νέας Μάκρης και Μαραθώνα, τους αγωγούς και τα αντλιοστάσια μεταφοράς, καθώς και την εγκατάσταση επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων στη θέση «Λούτσα».

Ο προϋπολογισμός της μελέτης ανέρχεται σε 5.118.747,31 € και θα ολοκληρωθεί στο Π.Ε.Π. Αττικής 2007-2013. 

Το έργο στη συνέχεια θα χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 καθώς οι πόροι είναι εξασφαλισμένοι. Η εκτίμηση για το κόστος του έργου ανέρχεται στα 80 εκατομμύρια ευρώ.

Η ολοκλήρωση του έργου θα εξυπηρετήσει το σημερινό μόνιμο πληθυσμό που ανέρχεται σε 23.000 κατοίκους και το συνολικό πληθυσμό που ανέρχεται σε 66.000 κατοίκους (θερινούς μήνες).

Το περιβαλλοντικό όφελος για ολόκληρη την περιοχή είναι ανεκτίμητο σε ότι αφορά την υγεία των πολιτών, τα υπόγεια ύδατα, το θαλάσσιο οικοσύστημα και την αγροτική παραγωγή. Οι κάτοικοι θα απαλλαγούν από την όχληση των βόθρων, των βυτιοφόρων, αλλά και την οικονομική «αιμορραγία».

Επίσης, η Χώρα και η Περιφέρεια Αττικής μπορούν να περιορίσουν το εύρος των προστίμων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Υπενθυμίζεται ότι, για καθέναν από τους 5 οικισμούς στην Ανατολική Αττική (Νέα Μάκρη, Ραφήνα, Αρτέμιδα, Κορωπί και Μαρκόπουλο), έχει καθοριστεί πρόστιμο 47.500 ευρώ την ημέρα και κατ’ αποκοπή αναδρομικά 1.150.000 Ευρώ.

Σε συνδυασμό με τη λειτουργία του Κ.Ε.Λ. Μαρκοπούλου και τις συνδέσεις κατοικιών στο Μαρκόπουλο με το δίκτυο αποχέτευσης που ήδη ξεκίνησαν και την ολοκλήρωση κατασκευής και λειτουργία του Κ.Ε.Λ. και των δικτύων αποχέτευσης Κρωπίας - Παιανίας, πλέον το πρόβλημα της αποχέτευσης των αστικών λυμάτων στην Ανατολική Αττική επιλύεται με γρήγορους ρυθμούς μετά από δεκαετίες καθυστερήσεων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ