03.06.20 | 00:00

 

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ » ΦΟΡΕΙΣ » Α.Σ.Δ.Α.

ΑΣΔΑ: Συνάντηση στο ΥΠΕΚΑ για το Σ.Ο.Α.Π. Δυτικής Αθήνας
06.08.14 | 15:54

ΑΣΔΑ: Συνάντηση στο ΥΠΕΚΑ για το Σ.Ο.Α.Π. Δυτικής Αθήνας

Σε συνέχεια του ψηφισθέντος από τη Βουλή νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, που περιλαμβάνει και το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης (Σ.Ο.Α.Π.) Δυτικής Αθήνας πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη εργασίας στο Υπουργείο Π.Ε.Κ.Α., υπό τον Υπουργό Γιάννη Μανιάτη, χθες.

Ο Πρόεδρος του ΑΣΔΑ, Ανδρέας Μποζίκας τοποθετήθηκε και ανέπτυξε τις θέσεις του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας.

Στην εισήγησή του ο Πρόεδρος του ΑΣΔΑ επεσήμανε:

«Το ΣΟΑΠ Δυτικής Αθήνας αποτελεί κομμάτι της στρατηγικής που έχει αναπτύξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση Δυτικής Αθήνας τα τελευταία χρόνια, μέσω του εργαλείου της του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας, ΑΣΔΑ. Στρατηγική που περιλαμβάνει επίσης:

- το Σχέδιο Αστικής Βιώσιμης Κινητικότητας (Σ.Β.Α.Κ.) για την αντιμετώπιση των οξυμένων κυκλοφοριακών και συγκοινωνιακών προβλημάτων της περιοχής, σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης,

- τη Ζώνη Καινοτομίας Δυτικής Αθήνας, για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας,

- ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης των δημοτικών υποδομών, τόσο κτιριακών, όσο και κοινόχρηστων / κοινωφελών χώρων, σε συνεργασία με τα ΤΕΙ,

- την εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου νέας πολιτικής αντιμετώπισης των έντονων κοινωνικών προβλημάτων, ώστε να εξασφαλιστούν χρηματοδοτήσεις από το ΣΕΣ 2014-2020 σε συνεργασία με την Ε.Ε.Τ.Α.Α., και τέλος

- την κατάρτιση ολοκληρωμένης πολιτιστικής πολιτικής, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Η υλοποίηση της στρατηγικής αυτής απαιτεί την στενή συνεργασία όλων των επιπέδων διοίκησης και αυτοδιοίκησης, που εμπλέκονται στα θέματα αυτά. Πιστεύω ότι η σημερινή μας συνάντηση αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.

Το Σ.Ο.Α.Π. είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του ΑΣΔΑ με τους Δήμους - μέλη του και τον Οργανισμό Αθήνας, με την τεχνική υποστήριξη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. 

Οι προτάσεις του καλύπτουν το σύνολο της περιοχής της Δυτικής Αθήνας, που ούτως ή άλλως αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα περιβαλλοντικής, κοινωνικής και οικονομικής υποβάθμισης, αποτελώντας το πιο υποβαθμισμένο κομμάτι του Λεκανοπεδίου και εστιάζεται σε ορισμένες περιοχές, κατεξοχήν διαδημοτικές, όπου τα προβλήματα αυτά βρίσκονται σε έξαρση.

Έτσι η πρότασή μας επικεντρώνεται σε δράσεις στήριξης του κοινωνικού ιστού (εκπαίδευση, πολιτισμός, άστεγοι, κοινωνική ένταξη, φτώχεια, παραβατικότητα, περίθαλψη και πρόνοια) και της οικονομίας (επιχειρηματικότητα, ΜμΕ, κοινωνική οικονομία, θερμοκοιτίδες, αξιοποίηση δημοσίων ακινήτων, κ.λπ.), χωρίς βέβαια να παραβλέπουμε και το χώρο μέσα στον οποίο διαδραματίζονται όλα αυτά (αισθητική λειτουργική αναβάθμιση πόλης, αναπλάσεις, ενεργειακή αναβάθμιση, κ.λπ.)».

Στη σύσκεψη, υπό τον Υπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη και παρουσία του γ.γ. του Υπουργείου, Σωκράτη Αλεξιάδη, συμμετείχαν η Πρόεδρος του Οργανισμού Αθήνα, Βιβή Μπάτσου, ο Πρόεδρος του ΑΣΔΑ, Ανδρέας Μποζίκας, ο νυν Δήμαρχος Αιγάλεω, Χρ. Καρδαράς, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Φυλής, Χρήστος Παππούς, οι αντιδήμαρχοι Ιλίου, Αιγάλεω, Πετρούπολης και Αγ. Αναργύρων-Καματερού και πολλοί υπηρεσιακοί παράγοντες.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε λεπτομερής παρουσίαση του Σχεδίου Δράσης από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτρη Οικονόμου.

Ο Υπουργός διαβεβαίωσε τους παρισταμένους, ότι αποτελεί προτεραιότητα η υλοποίηση του ΣΟΑΠ Δυτικής Αθήνας και υπογράμμισε ότι, η συγκεκριμένη σύσκεψη συνιστά το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Μεταξύ των άλλων συμφωνήθηκε ότι, μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθεί η διαβούλευση και μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα εκδοθεί η σχετική Κ.Υ.Α. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ