31.03.20 | 12:08

 

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ » ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ » ΑΧΑΪΑΣ

Με αποχωρήσεις η σύσκεψη για το θαλάσσιο μέτωπο της Πάτρας
29.11.13 | 14:24

Με αποχωρήσεις η σύσκεψη για το θαλάσσιο μέτωπο της Πάτρας

Κατά την έναρξη της σημερινής σύσκεψης, που είχε συγκληθεί από τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, Μανώλη Αγγελάκα, τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Γρηγόρης Αλεξόπουλος, όσο και ο Δήμαρχος Πατρέων, Γιάννης Δημαράς, αποχώρησαν, αφήνοντας στα "κρύα του λουτρού" τον Γ.Γ., εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο, την αντίθεσή τους, στο σχέδιο της Κυβέρνησης για το παραλιακό μέτωπο της Πάτρας.

Συγκεκριμένα, τη σύγκληση νέας σύσκεψης, σχετικά με το ζήτημα του θαλασσίου μετώπου, ζήτησε ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Γρηγόρης Αλεξόπουλος, κατά την οποία, όμως θα είναι παρών και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η βούληση της Κυβέρνησης για την οριστική παραχώρηση του θαλασσίου μετώπου στο Δήμο της Πάτρας.

Παράλληλα, ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας επεσήμανε: 

«Χωρίς να θέλω να προσβάλλω, ούτε τον Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αλλά ούτε και την κυβέρνηση, θα αποχωρήσω, ζητώντας η όποια αλλαγή πλεύσης ως προς αυτό το θέμα, να βρίσκεται σε ανάλογο επίπεδο με αυτό που έχει ήδη εκφραστεί. Ζητάμε ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας την άμεση επανασύγκληση της σύσκεψης αυτής, με τη συμμετοχή και άλλων εμπλεκόμενων φορέων υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου της Συγκυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου. Οπότε υπό αυτές τις εξελίξεις, η παρουσία μας ως Π.Δ.Ε. στη σημερινή σύσκεψη δε θα είχε κανένα νόημα».

Σήμερα κιόλας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα αποστείλει έγγραφο στον Αντιπρόεδρο της Συγκυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος από την θέση του Υπουργού Οικονομικών είχε ταχθεί υπέρ της παραχώρησης της παραλιακής ζώνης, προκειμένου να προγραμματίσει τη νέα σύσκεψη για το μείζον θέμα του θαλασσίου μετώπου που απασχολεί όχι μόνο την Πάτρα και τους δημότες της, αλλά ολόκληρη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

«Για αμφισβήτηση των υπογραφών του πρώην Πρωθυπουργού, του νυν αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και των πρώην αρμόδιων υπουργών για το θαλάσσιο μέτωπο της Πάτρας» έκανε λόγο με τη σειρά του, ο Δήμαρχος Πατρέων, Γιάννης Δημαράς και συνέχισε:

«Η μεθοδευμένη αυτή κίνηση, φανερό σκοπό είχε να ανατραπούν τα ισχύοντα εδώ και δύο χρόνια».

«Ο Δήμος ξεκαθαρίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν παραχωρεί ούτε σπιθαμή από τα κεκτημένα της πόλης και των δημοτών της σε ό,τι αφορά στο θαλάσσιο μέτωπο, και δηλώνει ανοικτός σε διάλογο, για την καλύτερη αξιοποίηση από τον ίδιο, με βάση εκκίνησης την ισχύουσα σύμβαση παραχώρησης των 3.500 μέτρων και του υπολοίπου τμήματος του παλαιού λιμανιού που με πρωτόκολλο έχει δεσμευτεί επίσης η κυβέρνηση να παραχωρηθεί στο Δήμο αμέσως μετά τη λειτουργία του εμπορικού τμήματος του νέου λιμανιού» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Πατρέων.

Ειδικότερα, ο Δήμος υπογραμμίζει ότι, για τα υπόλοιπα τμήματα του παλαιού λιμανιού, που δεν του έχουν παραχωρηθεί, ακόμη, δέχεται να συζητήσει την αξιοποίησή τους με δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια, αφού αυτός γνωρίζει και διαχειρίζεται καλύτερα από κάθε άλλον τα θέματα που αφορούν την πόλη και τους πολίτες της.

«Και με το παράδειγμα της μαρίνας και με το παράδειγμα της περιοχής του Φάρου, η οποία επί σειρά ετών παρέμενε άθλιος χώρος διανυκτέρευσης, αλλά και παραμονής διερχόμενων Ρομά και μεταναστών, όταν ο χώρος διαχειρίζονταν από τον Ο.Λ.ΠΑ. Α.Ε., ο Δήμος απέδειξε ότι και γνωρίζει και δύναται να αξιοποιήσει τους χώρους του θαλασσίου μετώπου πολύ καλύτερα από τον Ο.Λ.ΠΑ. και τον όποιο ιδιώτη πιθανόν να προκύψει στη συνέχεια εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να παραχωρήσει τη λιμενική ζώνη με μακροχρόνια μίσθωση.

Το τμήμα του θαλασσίου μετώπου που έχει παραχωρηθεί στο Δήμο, συντηρείται και αξιοποιείται δύο χρόνια τώρα με τα λεφτά των Πατρινών πολιτών, οι οποίοι θέλουν να έχουν πρόσβαση στην παραλιακή ζώνη της πόλης. Και κάθε άλλη σκέψη, θέση, ή κίνηση, πέραν των θέσεων του Δήμου εγείρουν υποψίες για το κατά πόσο αυτές συμβαδίζουν με τις ανάγκες και τα συμφέροντα των δημοτών της Πάτρας και κατά πόσο αποσκοπούν στην προάσπιση αυτών.

Εάν κριθεί αναγκαίο να προσελκυστούν ιδιωτικά κεφάλαια, τους όρους, τις λειτουργίες, και τις χρήσεις θα τα ορίσει ο Δήμος με γνώμονα το συμφέρον των δημοτών του και όχι ο πιθανός, αρεστός στην κυβέρνηση, ιδιώτης, που είναι προφανές ότι θα ενδιαφερθεί για το δικό του συμφέρον» συμπληρώνει η ανακοίνωση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ