05.07.20 | 21:46

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απεβίωσε ο πρώην Πρωθυπουργός της Ισπανίας Αντόλφο Σουάρες
23.03.14 | 17:04

Απεβίωσε ο πρώην Πρωθυπουργός της Ισπανίας Αντόλφο Σουάρες

Απεβίωσε σήμερα, σε ηλικία 81 ετών, ο πρώην Πρωθυπουργός της Ισπανίας, Αντόλφο Σουάρες, όπως μετέδωσε η Ισπανική Κρατική Τηλεόραση. 

Ο Σουάρες εισήχθη στο νοσοκομείο την περασμένη Δευτέρα με λοίμωξη του αναπνευστικού. Έπασχε επί πολλά χρόνια από την νόσο Αλτζχάιμερ.

Ο Σουάρες ηγήθηκε της χώρας από το 1977 ως το 1981, σε μία από τις πιο δύσκολες περιόδους της πολιτικής της ιστορίας, μετά τον θάνατο του δικτάτορα Φρανσίσκο Φράνκο.

Θεωρείται μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες, που συνέβαλαν στη δημοκρατική μετάβαση της χώρας, μετά τον θάνατο του Φράνκο το 1975, όταν ο Βασιλιάς Χουάν Κάρλος κάλεσε τον Σουάρες - τότε Υπουργό του Φράνκο - και του ζήτησε να προσπαθήσει «να ενώσει τις δύο Ισπανίες», όπως σχολιάζει το Πρακτορείο Ρόιτερς. 

Την εποχή εκείνη, κατηγορήθηκε ως καιροσκόπος από το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, τους Σοσιαλιστές, κι ως προδότης από τους υποστηρικτές του Φράνκο. Ωστόσο, οι περισσότεροι Ισπανοί σήμερα τον θεωρούν έναν μεγάλο πολιτικό που κατάφερε να εκδημοκρατίσει μία βαθιά διχασμένη χώρα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ