16.09.19 | 03:08

 

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

“Αντέξαµε στα δύσκολα. Αντιµετωπίζουµε το µέλλον από µία καλύτερη αφετηρία”
23.05.19 | 00:00

Αντέξαµε στα δύσκολα. Αντιµετωπίζουµε το µέλλον από µία καλύτερη αφετηρία

Όταν κάποιος εκλέγεται αδιάλειπτα από το 1994, σε 4 από τις 6 εκλογικές αναμετρήσεις από τον α’ γύρο και με ποσοστό που έφτασε ακόμη και το 64% (2002), νίκησε τη μεγάλη απειλή της συνένωσης Δήμων - οικονομικά υγιής Δήμος (Αγ. Ι. Ρέντης) να ασθενήσει κατά τη συνένωσή του με κάποιον μη υγιή (Νίκαια) - ο Δήμος του να είναι καθαρός, πράσινος, με προσανατολισμό τον άνθρωπο, τι άλλο, παρά να φιλοξενηθεί με μία συνέντευξη, σε μία ιδιαίτερη έκδοση, αυτή, της προ λίγων ημερών, από τη διεξαγωγή των Δημοτικών Εκλογών 2019. 

Ο λόγος για τον Δήμαρχο Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (Π.Ε.Δ.Α), κ. Γιώργο Ιωακειμίδη.

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Δήμαρχε, λίγες ημέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, σας θέτουμε ευθέως το ερώτημα: Αισιοδοξείτε ως προς την εφαρμογή του «Κλεισθένη Ι»;

«Η εφαρμογή του “Κλεισθένη Ι” θα αλλάξει άρδην την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε σχέση με ό,τι ως σήμερα γνωρίζαμε. Το μεγάλο θετικό βήμα είναι η καθιέρωση της απλής αναλογικής, ένα εκλογικό σύστημα που δίνει τη δυνατότητα ευρύτερης εκπροσώπησης των κοινωνικών δυνάμεων και των πολιτών. Αν διατηρηθεί και εξελιχθεί το πνεύμα του νομοθέτη σε πρακτικό επίπεδο από την επιλογή των πολιτών και την πρακτική των εκλεγμένων, τότε μόνο αισιόδοξα μπορούμε να βλέπουμε τα πράγματα. Βέβαια, επιμένω να υποστηρίζω, το έχω δηλώσει και σε εσάς σε προγενέστερο χρόνο, ότι έπρεπε να προβλεφθεί ή μάλλον να ενισχυθεί η δυνατότητα της κυβερνησιμότητας στους Δήμους. Θα έχουμε “ζητήματα” σε ένα μεγάλο αριθμό Δήμων της χώρας που θα οδηγηθούν σε επαναληπτική εκλογή.»

 

Τι ακριβώς εννοείτε…;

«Να σας πω. Τα Δημοτικά Συμβούλια με τις Δημοτικές Αρχές εκλεγμένες από την δεύτερη Κυριακή, θα είναι κατακερματισμένα με πολλές μικρές ή και μονοπρόσωπες παρατάξεις, ενώ η πρώτη σε εκλογική δύναμη δημοτική παράταξη, απλώς θα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό δημοτικών συμβούλων, όχι όμως την απόλυτη πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, οι προτάσεις της κάθε διοίκησης μπορεί να μην υπερψηφίζονται από τα Δημοτικά Συμβούλια, όχι για λόγους ουσίας, αλλά χάριν διαφόρων λόγων, αιτιών ή και σκοπιμοτήτων. Έτσι θα έχουμε “εμφράγματα” στη λειτουργία των Δήμων και των πόλεων και τις συνέπειες θα τις “πληρώνουν” οι δημότες.»

 

Πώς κατά τη γνώμη σας μπορούν να περιοριστούν αυτά τα “εμφράγματα” στα οποία αναφέρεστε, στη λειτουργία των Δήμων;

«Με τις συνεργασίες και τις συναινέσεις σε καθαρά προγραμματικό επίπεδο. Αυτό, δηλαδή που συμβαίνει χρόνια τώρα στο Δήμο Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη με πρωτοβουλία της παράταξης που ηγούμαι και βέβαια χωρίς αυτό να μας επιβάλλεται από την απλή αναλογική, αφού μέχρι και σήμερα είχαμε πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα.

Η πολιτική μας ήταν και είναι πλουραλιστική, μακριά από κομματικές σκοπιμότητες, με ευρείες κοινωνικές και πολιτικές συνεργασίες του δημοκρατικού χώρου και στη βάση ενός προγραμματικού πλαισίου με αυτοδιοικητικό πρόσημο και με μοναδικό κριτήριο το καλό της πόλης. Η πολιτική αυτή επικροτείται από τις εκλογές του 2010 μέχρι τώρα και περιμένω να έχει την ίδια αντιμετώπιση από τους συμπολίτες μου και στις εκλογές της 26ης Μαΐου 2019.»

 

Δήμος Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη. Πείτε μας λίγα πράγματα για αυτόν. Τι πετύχατε, τι προσδοκάτε;

«Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διοίκηση του ενιαίου Δήμου Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη, το 2011, είπα στους συνεργάτες μου ότι, η πόλη μας δεν έχει την πολυτέλεια των αντιπαραθέσεων και της απώλειας χρόνου και πως, στους στόχους υψηλής προτεραιότητας μας, είναι η επώδυνη “μαύρη τρύπα” των οικονομικών την οποία και κληρονομήσαμε. Καταβάλαμε, λοιπόν, σοβαρές προσπάθειες για το νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου, αφού βρεθήκαμε να κολυμπάμε χωρίς σωσίβιο σε έναν ωκεανό χρεών και περιπτώσεων κακοδιαχείρισης του δημοτικού χρήματος. Η κατάσταση αυτή συνιστούσε ουσιαστικά “κινούμενη άμμο” για κάθε αναπτυξιακό εγχείρημα και γι’ αυτό έπρεπε να αναστραφεί.

Πιστεύω ότι τα καταφέραμε καλά σ’ αυτήν την οκταετία. Τα δείγματα μιας άλλης οικονομικής διαχείρισης που κλείνει τις “τρύπες” του παρελθόντος, σέβεται το χρήμα των δημοτών και διαθέτει, τους έστω και περιορισμένους πόρους, σε κατευθύνσεις που εξυπηρετούν την πόλη, είναι πολλά, αξιόπιστα και κυρίως, γνωστά στους πολίτες του Δήμου.

Σας θυμίζω ότι, τα χρέη του πρώην Δήμου Νίκαιας το 2011, άγγιζαν τα 90 εκ. ευρώ, σε αντίθεση με τον Αγ. Ι. Ρέντη, που είχε ένα αποθεματικό γύρω στα 10 εκ. €.

Ο πρ. Δήμος Νίκαιας πλήρωνε σε ενοικιάσεις χώρων 500 εκ. € ετησίως και σήμερα αυτό το ποσό ανέρχεται περίπου στα 100.000 €.

Με την χρηστή, νοικοκυρεμένη διαχείριση,  ο ορατός τα πρώτα χρόνια κίνδυνος χρεωκοπίας, ξεπεράστηκε.

Από τα 90 εκ. € χρέος της Νίκαιας, σήμερα έχει απομείνει μόνο το χρέος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων που αποπληρώνεται με το μηνιαίο ποσό των 200.000 €, ενώ το 2010, ο Δήμος πλήρωνε κάθε μήνα 680.000 €.

Σήμερα, ο Δήμος Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη δεν χρωστά σε κανέναν προμηθευτή και είναι από τους πλέον αξιόπιστους της χώρας, έχοντας ένα σεβαστό αποθεματικό στο Ταμείο του.

Η πόλη έπαψε να είναι από τις πιο βρώμικες πόλεις της χώρας και είναι πλέον μια καθαρή πόλη που θα βελτιωθεί κι άλλο τα επόμενα χρόνια.

Οι δείκτες του πρασίνου, του ηλεκτροφωτισμού, των κοινωνικών υπηρεσιών αλλά και των υπηρεσιών πολιτισμού και αθλητισμού, γίνονται όλο και καλύτεροι.

Μπορώ, πια, να πω με τη βεβαιότητα των αποτελεσμάτων μας, ότι αντέξαμε στα δύσκολα, ενώσαμε την πόλη και πλέον αντιμετωπίζουμε το μέλλον από μια καλύτερη αφετηρία.»  

 

- Ακολουθεί η συνέντευξη σε μορφή .pdf (ΠΟΛΗ + ΠΟΛΙΤΙΚΗ)

- Πατήστε εδώ για να τη διαβάσετε ηλεκτρονικά από το ΠΟΛΗ + ΠΟΛΙΤΙΚΗ

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

*Ο κ. Γιώργος Ιωακειμίδης, το 1994 εκλέγεται Δήμαρχος του Δήμου Αγ. Ιωάννη Ρέντη με ποσοστό 60% στο δεύτερο γύρο.

Το 1998 είναι υποψήφιος Δήμαρχος με τη στήριξη του ΣΥΝ και του ΠΑΣΟΚ
και τον ψηφίζει το 54% των πολιτών από τον πρώτο γύρο.

Το 2002 ανεβάζει το ποσοστό του κατά 10 μονάδες και εκλέγεται και πάλι από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 64%.

Το 2006 εκλέγεται με 62,5% πάλι από τον πρώτο γύρο.

Το 2010 στον ενιαίο, πλέον, Δήμο Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη εκλέγεται με 60,36% και στις εκλογές του 2014 επανεκλέγεται για έκτη φορά Δήμαρχος, με ποσοστό 62,3% πάλι στον πρώτο γύρο!

Τον Ιανουάριο του 2018 εκλέγεται ομόφωνα Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (Π.Ε.Δ.Α) θέση που διατηρεί ως και σήμερα.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | Προβολή/κατέβασμα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ