07.06.20 | 11:40

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανησυχία των εργαζομένων σε Κοινωνικές Δομές Δήμων για τον κορωνοϊό
14.03.20 | 18:32

Ανησυχία των εργαζομένων σε Κοινωνικές Δομές Δήμων για τον κορωνοϊό

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων στις Κοινωνικές Δομές για την Αντιμετώπιση της Φτώχειας, λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την εξάπλωση του κορωνοϊού στην χώρα μας, καθώς και το κλείσιμο διαφόρων κρατικών δομών, με ανακοίνωσή του, που απεστάλη προς τους αρμόδιους Υπουργούς, εκφράζει την ανησυχία του για τη συνέχιση της λειτουργίας των Δομών Αστεγίας (Υπνωτήρια και Ανοιχτά Κέντρα Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων), των Κέντρων Κοινότητας και των Δομών Παροχής Βασικών Αγαθών (Κοινωνικά Παντοπωλεία, Συσσίτια, Κοινωνικά Φαρμακεία) που εξυπηρετούν καθημερινά σε πανελλαδικό επίπεδο χιλιάδες πολίτες για αιτήματα που τους απασχολούν.

«Πιο συγκεκριμένα, τα Υπνωτήρια Αστέγων και τα Κέντρα Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων αποτελούν ανοιχτές δομές στις οποίες οι ωφελούμενοι εγγράφονται χωρίς να έχουν προηγουμένως περάσει από ενδελεχή ιατρικό έλεγχο και εξετάσεις. Ειδικότερα, οι ωφελούμενοι της Δομής του Υπνωτηρίου φιλοξενούνται από τις 7 το απόγευμα έως τις 9 το πρωί και την υπόλοιπη μέρα βρίσκονται εκτός δομής. Έχοντας ως δεδομένο ότι οι περισσότεροι εξ’ αυτών δεν τηρούν τους βασικούς κανόνες ατομικής υγιεινής, και στα δωμάτια που φιλοξενούνται διαμένουν από 8 έως 12 άτομα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος (σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος) εξάπλωσης του ιού στους ωφελούμενους και στο προσωπικό.

Εκτιμώντας ότι τα Υπνωτήρια Αστέγων δεν μπορούν να κλείσουν προτείνουμε την άμεση αποσυμφόρησή τους μέσω ανοίγματος κάποιων άλλων χώρων για προσωρινή φιλοξενία (παλαιού νοσοκομείου) οπού η λειτουργία τους θα υποστηριχθεί με το προσωπικό των δημοτικών δομών που σταμάτησαν την λειτουργία τους (Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί ΚΑΠΗ κτλ.).

Ζητούμε την άμεση χορήγηση θερμομέτρων μετώπου έτσι ώστε το νοσηλευτικό προσωπικό της δομής να μπορεί να ελέγχει τους ωφελούμενους και τον άμεσο ιατρικό έλεγχο ωφελούμενων και προσωπικού.

Δεδομένου ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα ειδικότερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη η πληρότητα των κλινών αγγίζει το 100% είναι επιτακτική ανάγκη να μένει το ¼ των ωφελουμένων αναλογικά με την δυναμικότητα των κλινών για να μπορέσει να τεθεί σε καλύτερο έλεγχο η κατάσταση και μετέπειτα να θεσπιστεί η υποχρεωτική 24ωρή διαμονή εντός της δομής. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν εύρυθμα οι δομές καθώς πέρα από τον κίνδυνο που υπάρχει για την δημόσια υγεία και οι άδειες ειδικού σκοπού έχουν δημιουργήσει τεράστια έλλειψη σε προσωπικό και είναι ήδη εμφανής η αδυναμία των δήμων να καλύψουν με προσωπικό.

Για τα Κέντρα Κοινότητας, τα οποία αποτελούν το δίχτυ προστασίας στις οικονομικά αδύναμες ομάδες και παρέχουν ολιστική υποστήριξη στους κατοίκους 255 Δήμων της χώρας μας, προτείνεται η συνέχιση της λειτουργίας τους με μειωμένο ωράριο όπως γίνεται με τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού για όσες ενέργειες - αιτήσεις δεν προβλέπεται από την πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (νέες αιτήσεις ΕΕΕ, επίδομα στέγασης, ανασφαλίστους υπερήλικες, έξοδα κηδείας).

Για τα Ανοιχτά Κέντρα Ημέρας Αστέγων προτείνεται η συνέχιση της λειτουργίας τους με μειωμένο ωράριο και εξυπηρέτηση κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού αποκλειστικά για θέματα ατομικής υγιεινής π.χ. πλυντήρια και μπάνια.

Για τα Κοινωνικά Συσσίτια των Δήμων προτείνεται να γίνεται αποκλειστικά διανομή του φαγητού τρεις φορές την εβδομάδα (δίνοντας δύο φαγητά) και να μην παρέχεται η δυνατότητα σίτισης στις τραπεζαρίες των Κοινωνικών Συσσιτίων.

Για τα Κοινωνικά Παντοπωλεία προτείνεται αναστολή των προγραμματισμένων διανομών για τον Μάρτιο και Απρίλιο 2020 και διακοπή της διαδικασίας παραλαβής νέων αιτήσεων.

Για τα Κοινωνικά Φαρμακεία προτείνεται η χορήγηση φαρμάκων κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού και μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις.

Θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε ότι εξυπηρετούμε ωφελούμενους με σοβαρά προβλήματα υγείας και ότι όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξαρτήτου ειδικότητας (Καθαριστές, Φύλακες, Νοσηλευτές, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Διοικητικοί υπάλληλοι, Ψυχολόγοι, Εργασιακοί Σύμβουλοι, Διαμεσολαβητές, Εκπαιδευτικοί) που απασχολούνται στις ανωτέρω δομές, βρίσκονται αποδεδειγμένα σε μεγάλη επικινδυνότητα.

Καθώς η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και επειδή έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα πολιτικής ατολμίας και άνισης μεταχείρισης των εργαζομένων από δήμο σε δήμο καθώς ο καθένας εφαρμόσει την ΠΝΠ κατά το δοκούν ζητούμε την συνδρομή σας για την προστασία όλων των εργαζομένων και του εξυπηρετούμενο κοινού.

Με γνώμονα τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, ζητούμε να προβείτε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την προστασία των ευπαθών ομάδων που εξυπηρετούνται από τις κοινωνικές δομές αλλά και του προσωπικού που απασχολείται σε αυτές.

Παρακαλούμε για τις δικές σας άμεσες ενέργειες.

Στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία», τονίζει ο Σ.ΚΟΙΝ.Δ.Α.Φ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ