13.07.20 | 07:07

 

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ » ΔΗΜΟΙ » ΔΩΡΙΔΟΣ

Για ανισότητες στο ΕΣΠΑ 2014-2020 κάνουν λόγο Δήμαρχοι της Στερεάς Ελλάδας
13.05.13 | 09:13

Για ανισότητες στο ΕΣΠΑ 2014-2020 κάνουν λόγο Δήμαρχοι της Στερεάς Ελλάδας

Την άρση των αδικιών στην κατανομή των πόρων του επόμενου ΕΣΠΑ περιόδου 2014-2020, ζήτησε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Δωρίδας, Γιώργος Καπεντζώνης, τοποθετούμενος στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε στα Καμένα Βούρλα.

«Το νέο Πρόγραμμα, που είναι το 5ο στη σειρά, για την περίοδο 2014-2020, και που μετονομάζεται από ΕΣΠΑ σε Σ.Ε.Σ. (Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης), πρέπει να αλλάξει και να βελτιωθεί στη διαχείρισή του σε πάρα πολλά σημεία» τόνισε ο κ. Γιώργος Καπεντζώνης «για να αρθούν εσωτερικές αναπτυξιακές αδικίες, τόσο μέσα στην ίδια την Περιφέρεια όσο και μεταξύ διπλανών Περιφερειών».

Ο Δήμαρχος Δωρίδος είπε ότι οι χρηματοδοτήσεις και οι κατανομές σε κάθε Περιφέρεια γίνονται με βάση το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) κάθε μιας. Όμως άλλο το ΑΕΠ για την βιομηχανική περιοχή της Βοιωτίας, που είναι υψηλό, και άλλο της Δωρίδας που είναι πολύ χαμηλό.

Επίσης, οι χρηματοδοτήσεις σε γειτονικούς Δήμους διαφορετικών όμως Περιφερειών, όπως για παράδειγμα της Δωρίδος και της Ναυπακτίας είναι διαφορετικές, γιατί η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας εμφανίζεται να έχει υψηλότερο ΑΕΠ κι έτσι έχουμε τις μεγάλες αποκλίσεις που φτάνουν σε 1 προς 4 και στη συγκεκριμένη περίπτωση η μικρότερη χρηματοδότηση αφορά το Δήμο Δωρίδος.

Όπως καταδείχτηκε από το Συνέδριο, τα περισσότερα χρήματα (70%) από το νέο πακέτο του Σ.Ε.Σ. 2014-2020 θα πάνε για επενδύσεις και το υπόλοιπο 30% σε υποδομές.

Οι προτάσεις του κ. Γιώργου Καπεντζώνη βρήκαν ανταπόκριση και στήριξη από την πλειονότητα των Συνέδρων που τοποθετήθηκαν και εισηγήθηκαν θετικά σε αυτές τις αλλαγές.

Οι θέσεις αυτές στη διαδικασία σχεδιασμού της νέας προγραμματικής περιόδου 2014 - 2020 συνοψίζονται:

Στην εκπόνηση πολυταμειακών – ολοκληρωμένων περιφερειακών προγραμμάτων και παράλληλα περιορισμένων κεντρικών προγραμμάτων, που θα αφορούν αμιγώς παρεμβάσεις εθνικού ενδιαφέροντος.

Στον ενισχυμένο και ουσιαστικό ρόλο και λόγο των Περιφερειών στη χάραξη πολιτικής, στη διαμόρφωση κριτηρίων και στην κατανομή πόρων. Να ενισχυθούν οι Περιφέρειες εκτός Αττικής και ειδικότερα αυτές που πλήττονται περισσότερο από την ύφεση, όπως η Στερεά Ελλάδα.

Στην απλοποίηση των διαδικασιών και στην ενδυνάμωση των μηχανισμών στήριξης στη διαχείριση της περιόδου 2014 - 2020.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ