23.01.21 | 16:21

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανέλαβε και επίσημα νέος Συνήγορος του Πολίτη ο κ. Ανδρέας Ποττάκης
27.07.16 | 20:15

Ανέλαβε και επίσημα νέος Συνήγορος του Πολίτη ο κ. Ανδρέας Ποττάκης

Πραγματοποιήθηκε, σήμερα, η τελετή ανάληψης καθηκόντων και η ορκωμοσία του νέου Συνηγόρου του Πολίτη κ. Ανδρέα Ποττάκη.

Στην τελετή παρέστησαν ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νίκος Βούτσης, η Αντιπρόεδρος της ΒτΕ και Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας κα. Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο Υφυπουργός ΕΣΔΑ κ. Γιάννης Μπαλάφας και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Ε. Φυτράκης.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Νικόλαος Βούτσης, κατά την τελετή ανάληψης καθηκόντων του νέου Συνηγόρου του Πολίτη, κ. Ανδρέα Ποττάκη, που έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις της Αρχής, αναφέρθηκε στις αυξημένες αρμοδιότητες του Συνηγόρου του Πολίτη, με τη συμμετοχή του και στην Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης για τα πολιτικά πρόσωπα, αλλά και στον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο του λόγω της οικονομικής κρίσης, των μνημονιακών πολιτικών και των οξυμένων κοινωνικών προβλημάτων, που αυτή, επιφέρει.

Ο Yπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, παρευρισκόμενος σήμερα στην τελετή ανάληψης καθηκόντων του νέου Συνηγόρου του Πολίτη, μιλώντας στη σημερινή εκδήλωση, κυριότερα, τόνισε: 

«Βρισκόμαστε σε μία δύσκολη συγκυρία για την δημοκρατία στην Ευρώπη. Η τρομοκρατία, προσπαθεί να σκορπίσει τον φόβο. Εμείς λοιπόν πρέπει απέναντι σ΄αυτήν τη λογική, να αντιπαραθέσουμε περισσότερη δημοκρατία. Με θεσμούς ικανούς να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των καιρών και των στιγμών, να αποδεικνύουν ότι διαθέτουν ικανά αντανακλαστικά, που ανταποκρίνονται κάθε φορά, στις στιγμές τις δύσκολες που ζούμε. Ξέρετε πολύ καλά πως για τις ανεξάρτητες Αρχές υπάρχουν και διάφορες ενστάσεις. Στην Ελλάδα, παρόλ΄αυτά, πιστεύω ότι έχουν παίξει σημαντικό ρόλο, εξασφαλίζοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών. Η κυβέρνηση λοιπόν, συνεχίζοντας αυτήν την προσπάθεια, επιχειρεί κάθε φορά να επιλεγούν μέσα από ευρύτατες συναινέσεις που έχουμε ανάγκη αυτόν τον καιρό, να υπάρχουν και να βρίσκονται πρόσωπα  στα οποία μπορεί κανείς να εμπιστευτεί μια τέτοια Αρχή με ευρύτερη αποδοχή, προσπαθώντας στο μέτρο του δυνατού να ανοίγουμε δρόμους, στους νέους ανθρώπους. Σήμερα λοιπόν, είμαστε ενώπιος ενωπίω με μία τέτοια διαδικασία.

Πιστεύω ότι ο νέος Συνήγορος του Πολίτη κ. Ποττάκης μαζί με τα στελέχη που βρίσκονται σήμερα εδώ, θα ανοίξουν μια νέα εποχή. Και το λέω αυτό, γιατί,  ζούμε παράλληλα μια αμφισβήτηση των δικαιωμάτων του πολίτη. Ξέρετε, η δύναμη της οικονομίας η δύναμη της Αγοράς που επιχειρεί να κυριαρχήσει και να μετατρέψει την Δημοκρατία σε Δημοκρατορία δεν θα σταματήσει να έχει αυτήν την επιλογή. Άρα λοιπόν απέναντι σ΄ αυτές τις εξωθεσμικές παρεμβάσεις που πολλές φορές μειώνουν, περιορίζουν και αμφισβητούν τα δικαιώματα του πολίτη,  ο Συνήγορος του Πολίτη, θα έχει να παίξει έναν πολύ ουσιαστικό και δυναμικό ρόλο. Πιστεύω και πιστεύουμε όλοι και με την παρουσία όλων των κυβερνητικών στελεχών που είναι σήμερα εδώ, αλλά και με την παρουσία του Προέδρου της  Βουλής και της Αντιπροέδρου ότι εκδηλώνουμε ακριβώς την εμπιστοσύνη και την διάθεσή μας και με κάθε τρόπο να μπορούμε να εμπεδώσουμε το αίσθημα εμπιστοσύνης του πολίτη στην δημοκρατία και στους θεσμούς. Ξέρετε, όλοι ζούμε την εποχή της αμφισβήτησης και της συνεχούς μείωσης εμπιστοσύνης του πολίτη με τις εκάστοτε εξουσίες. Και το μεγάλο στοίχημα είναι αυτήν την περίοδο της αμφισβήτησης να μπορέσουμε ο καθένας με την συμβολή του αλλά και με  συλλογικές λειτουργίες να κάνουμε μια μετάβαση από τον ατομικεντρισμό στο συλλογικό, να μπορέσουμε δηλαδή, να δώσουμε τόπο στην συλλογικότητα. Να μπορέσουμε μέσα από αυτές τις προσπάθειες να αναβαθμίσουμε την σχέση του πολίτη με την δημοκρατία. Με αυτές λοιπόν τις σκέψεις, θέλω κι εγώ από την μεριά μου να συγχαρώ τον νέο Συνήγορο και να εκφράσω την βεβαιότητά μου ότι το έργο που θα συντελεσθεί, θα δικαιώσει τους ανθρώπους που τον επέλεξαν και όλους εμάς που εμπιστευόμαστε πλέον ότι αυτή η Αρχή με όσο λικέρ εμπειριών διαθέτει μέχρι τώρα, θα διαδραματίσει έναν νέο ρόλο που θα της δώσει ακόμη περισσότερη αίγλη στην συνείδηση και στην σκέψη  των πολιτών. 

Από την πλευρά του, ο κ. Ανδρέας Ποττάκης, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του Συνηγόρου του Πολίτη αναφέρθηκε στο έργο που επιτελεί η Αρχή στην χρηστή διοίκηση, την κατοχύρωση του κράτους δικαίου τονίζοντας ότι ο Συνήγορος του Πολίτη ήταν, είναι και οφείλει να παραμείνει θεματοφύλακας των δικαιωμάτων των πολιτών και ιδίως των ευπαθών ομάδων.

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ