16.05.21 | 21:25

 

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ » ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ » ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Οι αναπτυξιακές δυνατότητες των Περιφερειών σε συνέδριο στην Πελοπόννησο
19.10.13 | 18:18

Οι αναπτυξιακές δυνατότητες των Περιφερειών σε συνέδριο στην Πελοπόννησο

«Κομβικό» χαρακτήρισε το ρόλο των Περιφερειών στην επόμενη χρηματοδοτική περίοδο ο Υπουργός Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης, από το βήμα του συνεδρίου «Μία Περιφέρεια Ένας πλανήτης» που διοργάνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Ellines.com.

«Σύντομα θα ανακοινωθεί η αρχιτεκτονική του νέου ΕΣΠΑ», είπε ο Υπουργός Ανάπτυξης και επεσήμανε ότι «εκεί οι Περιφέρειες θα έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο και οι πόροι που θα έχουν να διαχειριστούν θα είναι σημαντικά αυξημένοι, σε σχέση με τα χρήματα που σήμερα έχουν τη δυνατότητα να διαχειριστούν».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι τα Προγράμματα δεν θα αφορούν πλέον μόνο στην κατασκευή τεχνικών έργων, αλλά θα υπάρχουν Προγράμματα για έργα αγροτικής ανάπτυξης, κοινωνικού και πολιτιστικού τομέα.

Ο Υπουργός υπογράμμισε με έμφαση ότι, στη νέα χρηματοδοτική περίοδο, οι Περιφερειάρχες δεν θα πρέπει να διακατέχονται από συνδικαλιστική νοοτροπία, εξηγώντας πως η ανάπτυξη θα έρθει μέσα από την συνεργασία του Κέντρου με τις Περιφέρειες.

Ο κ. Χατζηδάκης εξήρε το γεγονός ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η πρώτη σε όλη την χώρα, που ολοκλήρωσε επιτυχώς το διαγωνισμό για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, με τη Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και ταυτόχρονα κάλεσε όλους - φορείς και πολίτες - να βοηθήσουν, ώστε να προχωρήσει η χωροθέτηση και να ολοκληρωθεί η διαδικασία, δεδομένου ότι η επίλυση του προβλήματος είναι θέμα πολιτισμού, περιβάλλοντος και τοπικής ανάπτυξης.

Επιπλέον ο Υπουργός προσδιόρισε το επόμενο έργο ΣΔΙΤ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου το οποίο ανέφερε πως είναι η κατασκευή της μαρίνας του Ναυπλίου, ενώ τόνισε πως είναι αναγκαία η συνεργασία όλων για να πάει ο τόπος μπροστά, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα την προσπάθεια και τη συμβολή των Ελλήνων της διασποράς.

Μήνυμα του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, μετέφερε επίσης, ο Υπουργός Ανάπτυξης: 

«Οι Έλληνες απλώνονται παντού στον κόσμο εδώ και αιώνες. Κι όσο μακρύτερα φτάνει η δράση τους και οι επιτυχίες τους, τόσο η ψυχή τους φωλιάζει πάντα εδώ, στην Ιθάκη τους! Από την εποχή του ομηρικού Οδυσσέα μέχρι σήμερα, στην εποχή του διαδικτύου».

Ο Πρωθυπουργός αφού αναφέρει ότι οι Πανέλληνες ενώνονται στα δύσκολα υπογραμμίζει, «όνειρό μας και φιλοδοξία μας είναι να απελευθερώσουμε την δημιουργικότητα του Έλληνα και εδώ, στην Πατρίδα του! Η Ελλάδα δεν έχει όρια. Ελλάδα είναι να βάζεις τον πήχη ψηλότερα και να ξεπερνάς τα όριά σου. Αυτό μας το έμαθαν καλά οι Έλληνες της Διασποράς και γι' αυτό είναι για μας πηγή υπερηφάνειας, αυτοπεποίθησης και έμπνευσης».

«Είμαστε σήμερα εδώ προκειμένου να ξανατοποθετήσουμε μαζί τον στόχο, να περιγράψουμε τον βηματισμό, να σχεδιάσουμε τις μικρές - μικρές εκείνες αλλαγές που θα κατορθώσουν να φέρουν την μεγάλη ανατροπή στην Πελοπόννησο», ανέφερε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, κατά την ομιλία του στο συνέδριο.

«Οι Περιφέρειες είναι αυτές», είπε ο Πέτρος Τατούλης, «που δίνουν ελπίδα στη χώρα να βρει γρήγορα τον δρόμο της στην πρόοδο». «Αυτές» είπε, «μπορούν να ανατρέψουν το face loss που υποστήκαμε ως τόπος και λαός, την ώρα που το κεντρικό κράτος θα επιχειρεί για δεκαετίες ακόμη την επίλυση των δύσκολων δημοσιονομικών ζητημάτων».

Ο Περιφερειάρχης πρόσθεσε ότι, η Πελοπόννησος έχει αρχίσει ήδη να ανακτά την αξιοπιστία της με εξωστρέφεια και νηφαλιότητα σφυρηλατώντας σχέσεις ουσίας με ευρωπαϊκές περιφέρειες, συμπληρώνοντας ότι σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών δίνονται γρήγορες απαντήσεις σε προβλήματα που ταλάνισαν διαχρονικά την χώρα και την εξέθεσαν στα μάτια των ευρωπαίων εταίρων της και ανέφερε χαρακτηριστικά το πρόβλημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων.

«Η επίλυση του προβλήματος των σκουπιδιών» είπε «αποτελούσε δέσμευση για την νέα Πελοπόννησο και με την πάροδο τριάντα μηνών».

«Σήμερα βρισκόμαστε σε απόσταση αναπνοής από την ευόδωση του σχεδιασμού μας: ενός έργου εξαιρετικά περιβαλλοντικού, ανάλογου με αυτά που κοσμούν την βόρεια Ευρώπη και αναδεικνύουν ένα άλλο, υψηλό επίπεδο πολιτισμού» τόνισε.

Πρόσθεσε ότι, το έργο αυτό της διαχείρισης των σκουπιδιών της Πελοποννήσου, είναι και αυτό που ουσιαστικά διασώζει την χώρα από τα πρόστιμα που απειλούνται να της επιβληθούν και δημιουργεί συνθήκες φερεγγυότητας στις σχέσεις της χώρας με τους ευρωπαίους εταίρους της.

Ο Περιφερειάρχης σημείωσε ότι, πιστεύει στις συμπράξεις του Δημόσιου και του Ιδιωτικού Τομέα, ως ένα εργαλείο βελτιστοποίησης των αποδόσεων ενός έργου και κάλλιστης εξυπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος, γι' αυτό και με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, η Περιφέρεια προχωρά στην ανάπτυξη των μαρίνων της Πελοποννήσου, με εκκίνηση τη μαρίνα του Ναυπλίου και μετά τη μαρίνα της Μονεμβασίας. 

Επιπλέον, ο Περιφερειάρχης μίλησε για ένα νέο πιλοτικό πρόγραμμα ενίσχυσης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που ετοιμάζεται να εφαρμοστεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, σημειώνοντας ότι, «θα είμαστε σε θέση, στο πλαίσιο της επόμενης προγραμματικής περιόδου, να καλύψουμε ένα σημαντικό κενό που έχει αφήσει η κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και έχει ασφαλώς να κάνει με το κορυφαίο ζήτημα ρευστότητας στην αγορά, προσφέροντας κεφάλαια κίνησης και εγγυήσεις που αυτήν την στιγμή πραγματικά "καίνε" τους ανθρώπους της επιχειρηματικότητας». 

Τέλος, ο κ. Πέτρος Τατούλης τόνισε ότι, «η Πελοπόννησος προσφέρει ένα σταθερό, ασφαλές περιβάλλον, με πολιτικές συναινέσεις, υπερκομματικές αντιλήψεις και δημόσιο διάλογο υψηλού επιπέδου, δημιουργώντας μοντέλο αποτελεσματικής τοπικής διακυβέρνησης, προσανατολισμένης στον πολίτη και την επιχειρηματικότητα».

Τις εργασίες του συνεδρίου συντόνισε ο εκδότης και δημοσιογράφος, Νίκος Χατζηνικολάου, ενώ εισηγήσεις έκαναν διακεκριμένοι επιστήμονες της διασποράς. 

Παρόντες, μεταξύ πολλών άλλων, ο Υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης και οι Υφυπουργοί Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης και Πολιτισμού & Αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ