05.06.20 | 19:52

 

ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Αναγνώριση 5μηνης ασφάλισης όσων βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας
12.10.17 | 11:08

Αναγνώριση 5μηνης ασφάλισης όσων βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας

Σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο Υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αναστάσιος Πετρόπουλος δίνεται η δυνατότητα σε όσους τους υπολείπεται ασφαλιστικός χρόνος για τη συνταξιοδότηση και έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας, κατόπιν αίτησής τους στον Ε.Φ.Κ.Α., να αναγνωρίζουν περίοδο (χρόνο) ασφάλισης για έως και 5 μήνες.

Μέχρι σήμερα ο χρόνος αναγνώρισης ασφάλισης από το διάστημα που ο εργαζόμενος βρίσκεται σε επίσχεση εργασίας είναι ένας μήνας.

Το Υπουργείο Εργασίας κάνει δεκτή γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για το αυτοτελές δικαίωμα στα όργανα του ΕΦΚΑ να αποφαίνονται περί του κύρους της επίσχεσης δίχως να αναμένουν τελεσίδικη κρίση των πολιτικών δικαστηρίων όπως ίσχυε από το 1983 αλλά και να δέχονται αυτόματα το 5μηνο της ασφαλιστικής κάλυψης.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως αν ο εργαζόμενος έχει δικαστική απόφαση, που τον δικαιώνει για νόμιμο χρόνο επίσχεσης άνω του 5μήνου, τότε ακολουθείται η απόφαση του δικαστηρίου και καλύπτεται το σύνολο του σχετικού χρόνου που αποφάσισε το δικαστήριο.


 ΠΗΓΗ: epoli.gr από iefimerida.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ