18.01.21 | 10:34

 

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ » ΔΗΜΟΙ » ΑΛΜΥΡΟΥ

Ανάβρα: Γνωρίστε την περιοχή της Ελλάδας που δεν έχει κανέναν άνεργο
28.06.13 | 16:17

Ανάβρα: Γνωρίστε την περιοχή της Ελλάδας που δεν έχει κανέναν άνεργο

Σήμερα το Epoli.gr σας ταξιδεύει σε μία περιοχή της χώρας μας που δεν έχει ούτε έναν άνεργο (σ.σ. ναι σωστά διαβάσατε) και αντίθετα με ότι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ελλάδα, παρουσιάζει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και μάλιστα τα επιτεύγματά της έχουν γίνει γνωστά και εκτός συνόρων.

Αγαπητοί επισκέπτες, πάμε να γνωρίσουμε το ... θαύμα της Ανάβρας: 

Η Ανάβρα είναι χωρίο του νομού Μαγνησίας χτισμένη στις δυτικές πλαγιές του όρους Όθρυς σε υψόμετρο 780 μέτρων.

Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Αλμυρού της Περιφέρειας Θεσσαλίας. 

Η Ανάβρα έχει εξελιχθεί σε αγροτικό οικισμό πρότυπο. Έγινε ο πρώτος οικισμός της Ελλάδας που καλύπτει εντελώς τις ενεργειακές του ανάγκες από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας! 

Παράλληλα, το επίπεδο διαβίωσης των κατοίκων είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ελλάδα και είναι ένα από τα λίγα ορεινά αγροτικά χωριά της Ελλάδας, που ο πληθυσμός του παρουσιάζει αύξηση. 

Το ετήσιο εισόδημα για κάθε κάτοικο 30.000 έως 100.000 ευρώ, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των κατοίκων είναι κάτω από 40 ετών.

Το φαινόμενο Ανάβρα

Έχει 500 μόνιμους κατοίκους που ασχολούνται σε ποσοστό σχεδόν 100% με την κτηνοτροφία μικρών και μεγάλων ζώων (γελάδια, πρόβατα, χοιρινά) ελεύθερης βοσκής. 

Στο χωριό λειτουργεί 2θέσιο δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο που στεγάζονται σε νεόδμητα κτήρια. Σε αυτό του δημοτικού σχολείου, υπάρχει κατοικία δασκάλου, όπως αντίστοιχα και στο αγροτικό ιατρείο κατοικία γιατρού. 

Λειτουργούν, επίσης, δύο αίθουσες εκδηλώσεων, Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), κλειστό γυμναστήριο πλήρως εξοπλισμένο, καθώς και γήπεδο ποδοσφαίρου και μπάσκετ. 

Στο χωριό υπάρχει ακόμη υπερσύγχρονο Κοινοτικό Σφαγείο (HACCP, ISO, κωδικός Ε.Ε., βιολογική γραμμή σφαγής), ένας διώροφος χώρος για δωρεάν στάθμευση αυτοκινήτων στην κεντρική πλατεία, ενώ λειτουργεί Λαογραφικό Μουσείο Κτηνοτροφικής Ζωής. 

Αξιοθέατα του χωριού είναι ακόμα οι διατηρητέες εκκλησίες του 18ου αι. της Αγ. Παρασκευής και των Αγίων Αθανασίου και Σεραφείμ.

Πως έγινε γνωστή στην Ευρώπη

Η Ανάβρα έγινε γνωστή στην Ευρώπη για δύο λόγους:

Ο πρώτος λόγος, για την ανάπτυξη που παρουσίασε. Επί δέκα χρόνια ήταν στις πρώτες θέσεις μεταξύ όλων των Ο.Τ.Α. στην Ελλάδα και στην τρίτη θέση από τις ευρωπαϊκές χώρες του Νότου (Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ελλάδα). 

Ο δεύτερος λόγος, είναι ότι επιχείρησε και έκανε έργα φιλικά προς το περιβάλλον. 

Μια μικρή ορεινή κοινότητα, έχει ήδη εδώ και 8 χρόνια αιολικό πάρκο και σε εξέλιξη βρίσκονται άλλα δύο. Ένα περιβαλλοντικό-πολιτισμικό πάρκο, από τα καλύτερα στην Ελλάδα: το Αιολικό Πάρκο στην Αλογόραχη και το Περιβαλλοντικό Πολιτισμικό Πάρκο «Γούρα» στις πηγές της Ανάβρας, έκτασης 240 στρ. περιφραγμένων το οποίο δέχεται πολλούς επισκέπτες.

Μόνιμο καταφύγιο θηραμάτων και μια μελέτη τηλεθέρμανσης, η οποία δεν ολοκληρώθηκε, μετά τη συνένωση με το Δήμο Αλμυρού.

Η παραδοσιακή ενασχόληση των κατοίκων με την κτηνοτροφία (Σαρακατσάνοι, Βλάχοι) συνεχίζεται μέχρι σήμερα σε 80 κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, που βρίσκονται σε 3 κτηνοτροφικά πάρκα κοντά στο χωριό, και με συνθήκες υπερσύγχρονες χάρη στις επιδοτήσεις της Ε.Ε.

Μετά τα έργα που έγιναν η Ανάβρα αποτελεί φαινόμενο για τα ελληνικά δεδομένα. 

Χωρίς να έχει κάποιο παραδοσιακό χαρακτήρα (δύο σεισμοί, 1956 και 1980, και δύο πόλεμοι, Β΄ Παγκόσμιος και Εμφύλιος, κατέστρεψαν τη φυσιογνωμία της), έχει όλες εκείνες τις υποδομές και προϋποθέσεις ώστε να εξασφαλίσει μια άνετη και ομαλή διαμονή και μια ποιότητα ζωής που θα τη ζήλευαν οι κάτοικοι πολλών αστικών κέντρων.

Μόνιμη εγκατάσταση και εργασία στην Ανάβρα

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια με τη μεγάλη δημοσιότητα που έχει πάρει η Ανάβρα Μαγνησίας, έχουν δεχθεί οι κάτοικοι εκεί πολλά e-mails και τηλεφωνήματα από ανθρώπους απογοητευμένους από τη ζωή στην πόλη, που θέλουν να εγκατασταθούν μόνιμα στο χωριό και να εργαστούν στην περιοχή. 

Θα πρέπει όμως να γνωρίζει, όποιος ενδιαφέρεται γι’ αυτό, ότι η Ανάβρα είναι ένα καθαρά κτηνοτροφικό χωριό που δεν έχει καμιά σχέση με τους παραδοσιακούς οικισμούς του Πηλίου.

Πρέπει ακόμη να προσθέσουμε ότι είναι δύσκολη η εξεύρεση σπιτιών (για αγορά ή ενοικίαση) που να είναι κατάλληλα για μια άνετη διαβίωση.

Όσο για το θέμα της εργασίας, ένα σίγουρο βέβαια επάγγελμα είναι αυτό του κτηνοτρόφου. Από κει και πέρα, η μικρή κοινωνία της Ανάβρας (500 περίπου μόνιμοι κάτοικοι) και οι επισκέπτες της (ιδίως τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες) θα είχαν ανάγκη από κάποιες υπηρεσίες και καταστήματα, που σήμερα δεν υπάρχουν. 

Εκτός από ένα mini market, που έχει ήδη ανοίξει και λειτουργεί, θα μπορούσε να ανοίξει κάποιος ένα κατάστημα ντόπιων προϊόντων και άλλων ειδών τουριστικού (;) ενδιαφέροντος και ίσως ένα κομμωτήριο και ένα πρατήριο καυσίμων.

Επειδή πολλοί ρωτούν πώς μπορούν να γίνουν δημότες Ανάβρας, η προϋπόθεση είναι να είναι ο ενδιαφερόμενος μόνιμος κάτοικος για δύο χρόνια και να δηλώνει επαγγελματική διεύθυνση την Ανάβρα Μαγνησίας (Δ.Ο.Y. Αλμυρού).

Οι ίδιες προϋποθέσεις ισχύουν για να τύχει κάποιος επιδότησης από τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ