25.05.20 | 20:18

 

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ » ΔΗΜΟΙ » ΚΗΦΙΣΙΑΣ

Αλλάζουν εικόνα δρόμοι του κέντρου της Κηφισιάς
07.02.19 | 13:06

Αλλάζουν εικόνα δρόμοι του κέντρου της Κηφισιάς

Ένα σημαντικό έργο στο κέντρο της Κηφισιάς προϋπολογισμού 677.000 ευρώ έχει ξεκινήσει εδώ και μία εβδομάδα.

Πρόκειται για το έργο της αποκατάστασης του οδοστρώματος σε κεντρικούς δρόμους του Παραδοσιακού και Εμπορικού Κέντρου της Κηφισιάς, το οποίο επιβλέπει  η Υπηρεσία Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κηφισιάς. Συγκεκριμένα το έργο αφορά στην αντικατάσταση των κυβόλιθων που είχαν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία πεζών και αυτοκινήτων με έγχρωμη διακοσμητική άσφαλτο.

Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν σταδιακά με αποκλεισμούς τμημάτων οδών για 20 με 30 ημέρες, πάντα καιρού επιτρέποντος. Ήδη είναι κλειστή η οδός Παπαδιαμάντη ενώ πολύ σύντομα θα ακολουθήσει και η οδός Αργυροπούλου.  

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος δήλωσε: «Ο Δήμος Κηφισιάς προχωρά στην ανάπλαση του παραδοσιακού-εμπορικού κέντρου της Κηφισιάς. Οι απαραίτητες εργασίες ξεκίνησαν με την αντικατάσταση των κυβόλιθων με έγχρωμη διακοσμητική άσφαλτο. Η μελέτη και η εργολαβία του έργου, από το 2017, υλοποιείται σήμερα λόγω των γνωστών εξωδημοτικών γραφειοκρατικών διαδικασιών και των εργολαβικών ενστάσεων. Η νέα άσφαλτος διακρίνεται για την σταθερότητα της, ενώ δεν απαιτείται συχνή συντήρησή της. Το κέντρο της πόλης μας οφείλει και θα αποκτήσει την αναγκαία προσβασιμότητα η οποία θα διευκολύνει τους  πολίτες και θα τονώσει την αγοραστική κίνηση στα εμπορικά καταστήματα».

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Υποδομών, Σταύρος Ζαπάντης, επισήμανε ότι η ανάθεση του έργου έγινε μέσω ανοιχτού διαγωνισμού, τονίζοντας ότι το έργο πρόκειται να υλοποιηθεί τμηματικά σε πέντε τουλάχιστον στάδια, ώστε να μην υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις τόσο στην κυκλοφορία των οχημάτων όσο και στη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων. Σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές, με την εν λόγω άσφαλτο θα υπάρχει η αισθητική των κυβολίθων στην επιφάνεια του οδοστρώματος. Στο παρελθόν είχαν γίνει δύο έργα ανακατασκευής του δαπέδου κυβόλιθων, αλλά τα αποτελέσματα ήταν προσωρινά. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαπάντης, κατά την εκτέλεση της πρώτης εργολαβίας δεν είχε γίνει η προβλεπόμενη κατασκευή κάτω από τους κυβόλιθους, με αποτέλεσμα τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν να μην αντέχουν τις πιέσεις των οχημάτων.

Οι δρόμοι στους οποίους αναμένονται παρεμβάσεις είναι:

- Από Κασσαβέτη Κηφισίας έως Λεβίδου
- Από Κολοκοτρώνη Λεβίδου έως Φιλαδελφέως
- Από Παπαδιαμάντη Κηφισίας έως Λεβίδου
- Από Αργυροπούλου Λεβίδου έως Γεωργαντά
- Από Παναγίτσας Κηφισίας έως Λεβίδου
- Η Δροσίνη στο σύνολό της
- Από Μιλτιάδου Αγίου Δημητρίου έως Δροσίνη
- Από Αγίου Δημητρίου Αγίων Θεοδώρων έως Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου
- Από Αγίων Θεοδώρων Κυριαζή έως Αγίου Δημητρίου.

Αντικειμενικά προβλήματα που παρουσιάζουν οι κυβόλιθοι:

- Σπάνε εύκολα όταν τους ασκηθεί μεγάλη πίεση
- Επηρεάζονται από το αλάτι
- Δεν μπορούν τα μηχανήματα του Δήμου να κάνουν αποχιονισμό
- Έχουν πολύ υψηλό κόστος συντήρησης
- Το καλοκαίρι απορροφούν την θερμότητα και την ακτινοβολία του ήλιου και στην συνέχεια την αποδίδουν στον χώρο με αποτέλεσμα να έχουμε αύξηση της θερμοκρασίας της περιοχής (Φαινόμενο Θερμικής Νησίδας).

Τεχνικά χαρακτηριστικά της έγχρωμης διακοσμητικής σταμπωτής ασφάλτου:

- Το καλοκαίρι δεν αποδίδει θερμότητα στο περιβάλλον
- Αποφυγή καθιζήσεων
- Μεγάλη ελαστικότητα
- Δεν δημιουργούνται προβλήματα όταν διέρχονται μεγάλα οχήματα
- Προστασία από υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες χρησιμοποιώντας κεραμική νανοτεχνολογία
- Δεν επηρεάζεται από το αλάτι
- Μπορούν να δουλέψουν τα εκχιονιστικά οχήματα του Δήμου
- Οικολογική συμπεριφορά προς το περιβάλλον.

Οι κυβόλιθοι που θα αφαιρεθούν από τους δρόμους του παραδοσιακού κέντρου και είναι σε καλή κατάσταση θα συλλεχθούν και θα επαναχρησιμοποιηθούν σε χρήσεις όπου δεν δέχονται μεγάλες πιέσεις οχημάτων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ