21.09.20 | 09:48

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλλαγές στα κριτήρια επιλογής Προϊσταμένων στο Δημόσιο
28.01.20 | 08:43

Αλλαγές στα κριτήρια επιλογής Προϊσταμένων στο Δημόσιο

Αλλαγές στα κριτήρια επιλογής των Προϊσταμένων στο Δημόσιο προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», το υπουργείο προχωρά στην ισοστάθμιση της εργασιακής εμπειρίας με τα τυπικά προσόντα των υποψηφίων, ανατρέποντας τα σημερινά δεδομένα που πριμοδοτούν τους τίτλους σπουδών.

Η νομοθετική παρέμβαση, μέσω της οποίας θα κατοχυρωθούν οι προωθούμενες αλλαγές, αναμένεται να παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες.

 

Μεταβατική φάση

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου η εργασιακή εμπειρία θα προσμετράται για την επιλογή προϊσταμένων κατά 33%, τα τυπικά προσόντα επίσης κατά 33% και η συνέντευξη στην αρμόδια επιτροπή κατά 34%, ενώ σήμερα η στάθμιση διαμορφώνεται ως εξής: κατά 40% λαμβάνονται υπόψη τα τυπικά προσόντα, κατά 25% η εργασιακή εμπειρία στο αντικείμενο εργασίας και κατά 35% η συνέντευξη.

Ολα αυτά θα ισχύουν κατά τη μεταβατική φάση, δηλαδή μέχρι να ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.

Όταν περατωθεί η διαδικασία αξιολόγησης, κάτι που αναμένεται να έχει γίνει σε περίπου ένα έως ενάμισι έτος από σήμερα, για την επιλογή διοικητικών στελεχών θα συνυπολογίζονται και οι κρίσεις που θα έχουν προκύψει από αυτήν.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στην επόμενη φάση θα συνυπολογίζονται ισότιμα και τα τέσσερα δεδομένα - εργασιακή εμπειρία, τυπικά προσόντα, συνέντευξη, αξιολόγηση - ενώ σε επίπεδο διευθυντή και γενικού διευθυντή θα μειώνεται ο συντελεστής της αξιολόγησης και θα αυξάνεται αυτός της συνέντευξης.

Ειδικό ρόλο στην επιλογή προϊσταμένων θα αποκτήσει βάσει των νέων παρεμβάσεων η συνέντευξη των υποψηφίων σε ειδική επιτροπή.

Επιδιώκοντας να διασφαλίσει τη διαφάνεια στη λειτουργία της επιτροπής το υπουργείο Εσωτερικών αφαιρεί από τη σύνθεσή της τα πολιτικά πρόσωπα - τον γενικό γραμματέα του υπουργείου - και προσθέτει τον υπηρεσιακό γενικό γραμματέα, ο οποίος επιλέγεται μέσω ΑΣΕΠ.

 

 

 

 ΠΗΓΗ: epoli.gr από tanea.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ