25.05.18 | 02:02

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αιφνιδιαστική “έφοδος” μεταλλωρύχων της Χαλκιδικής στο Υπουργείο Περιβάλλοντος
13.09.17 | 08:34

Αιφνιδιαστική έφοδος μεταλλωρύχων της Χαλκιδικής στο Υπουργείο Περιβάλλοντος

Αιφνιδιαστική “έφοδος” – κατάληψη μεταλλωρύχων της Χαλκιδικής στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, στη Λ. Μεσογείων, με κύριο αίτημα να υπογραφούν οι άδειες και να συνεχίσει τις εργασίες της η «Ελληνικός Χρυσός».

Ειδικότερα, πριν 40 λεπτά, 50 περίπου μεταλλωρύχοι, αιφνιδιάζοντας την ασφάλεια του κτηρίου και τις αστυνομικές δυνάμεις, εισέβαλαν σ’ αυτό, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν, για τη μη υπογραφή σχετικών αδειών εργασιών της εν λόγω εταιρείας. «Δε φεύγουμε χωρίς τις άδειες», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Οι διαμαρτυρόμενοι ζητούν, επίσης, συνάντηση με τους αρμόδιους Υπουργούς (Γ. Σταθάκη, Σ. Φάμελλο), ενώ έχουν αναρτήσει πανό στην πρόσοψη του κτηρίου.

[09:40]: Ένταση αυτή τη στιγμή έξω από το Υ.Π.ΕΝ., με χρήση χημικών και έναν διαδηλωτή να σωριάζεται στο έδαφος, με μεταλλωρύχους που έφτασαν με άλλα πούλμαν, στην Αθήνα, να ζητούν να εισέλθουν στο κτήριο.

[10:00]: Αποφασίστηκε συνάντηση 6μελους αντιπροσωπείας των μεταλλωρύχων, με τον Υπουργό Π.ΕΝ., Γιώργο Σταθάκη.

[12:00]: O Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, συναντήθηκε σήμερα με εκπροσώπους των εργαζομένων της Ελληνικός Χρυσός. Η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, όπου ο Υπουργός και οι εργαζόμενοι συμφώνησαν σε ένα κοινό πλαίσιο.

Ο ΥΠΕΝ, Γιώργος Σταθάκης αναφέρθηκε στα βασικά ζητήματα που εκκρεμούν ανάμεσα στο Υπουργείο και την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός. Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε ότι η αδειοδότηση του εργοστασίου της Ολυμπιάδας θα ολοκληρωθεί εντός των ημερών, όπως και είχε επίσημα ανακοινώσει με δελτίο τύπου το ΥΠΕΝ στις 3 Αύγουστου, οι οποίες και θα επιτρέψουν την πλήρη λειτουργία του εργοστασίου.

Σχετικά με το θέμα των Σκουριών, ο Υπουργός, δήλωσε ότι δεδομένου του ότι δεν έχουν αποσταλεί τα τελικά σχόλια της εταιρείας για το θέμα της μεταλλουργίας, δηλαδή της καθετοποίησης της παραγωγής στην Ελλάδα, αποφασίστηκε αυτό να τεθεί στη διαδικασία της διαιτησίας. Τόνισε, επιπλέον ότι η διαδικασία της διαιτησίας είναι ο προσφορότερος και ο πλέον θεσμικός τρόπος για την επίλυση όλων των ζητημάτων, καθώς προβλέπεται και από τη σύμβαση. Με αυτό τον τρόπο, το Υπουργείο φιλοδοξεί να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες που απορρέουν από τη σύμβαση, αναφορικά με τις υποχρεώσεις της εταιρείας απέναντι στο ελληνικό δημόσιο, καθώς και τη διασφάλιση του οφέλους του ελληνικού δημοσίου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ