25.01.20 | 03:26

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

«Άγνοια και λαϊκισμός από τους αντιπάλους μου»
13.05.14 | 14:00

Άγνοια και λαϊκισμός από τους αντιπάλους μου

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΓΟΥΡΟΣ
Υπ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

«“Εκθέσεις ιδεών”, “κουβέντες του αέρα” ή αντιγραφές παλαιών δικών μας προτάσεων, τα όσα παρουσιάζουν οι ανθυποψήφιοι μου, ενώ, παράλληλα, αγνοούν την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και λαϊκίζουν...» τονίζει στη συνέντευξη, που παραχώρησε στο epoli.gr και το ΠΟΛΗ + ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ο νυν Περιφερειάρχης Αττικής και εκ νέου υποψήφιος, Γιάννης Σγουρός και συνεχίζει με τις δεσμεύσεις του, στην περίπτωση επανεκλογής του.

Τι λέτε δεν θα είναι μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη…;

ΕΡ.: Κύριε Σγουρέ, παρατηρείται το παράδοξο, τα δύο ισχυρά «όπλα» σας ενόψει των Εκλογών - ταμειακή ρευστότητα και έργα - να αποτελούν την βασική αντιπολιτευτική στρατηγική των ανθυποψηφίων σας. Αλήθεια, πώς γίνεται αυτό;

Πρόκειται για λανθασμένη στρατηγική επιλογή, γιατί το έργο είναι συγκεκριμένο και οι πολίτες το βλέπουν. Με μικρά, μεσαία και μεγάλα έργα να έχουν γίνει και στους 66 Δήμους της Αττικής. Αυτά  δεν είναι λόγια, είναι έργα…

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Υλοποιούνται περισσότερα από 1.000 έργα (αντιπλημμυρικά, αποχετευτικά, οδοποιίας, παιδικούς σταθμούς, σχολεία, κοινωνικά έργα κ.λπ.), ύψους 3,5 δις ευρώ και στους 66 Δήμους σε συνεργασία με τους Δημάρχους. Τα έργα αυτά συνολικά δημιουργούν 100.000 θέσεις εργασίας και επιστρέφουν στο Κράτος περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ από την επιστροφή του Φ.Π.Α.

Καταλαβαίνω ότι, λόγω προεκλογικής περιόδου κάτι πρέπει να πουν, όμως δεν κάνουν συγκεκριμένες προτάσεις. Όταν θα υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις, που θα δίνουν πραγματικές και εφικτές λύσεις στα προβλήματα της Αττικής και οι οποίες θα είναι αναλυτικά κοστολογημένες, τότε θα τις μελετήσω με πολύ μεγάλη προσοχή. Γιατί προς το παρόν, οι «εκθέσεις ιδεών» που έχουν παρουσιασθεί δεν είναι κοστολογημένες και είτε είναι ανέφικτες, είτε είναι αντιγραφές προτάσεων που έχουμε καταθέσει εμείς εδώ και χρόνια.

Για παράδειγμα, η κυρία Δούρου αναφέρεται στην τροποποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού, αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Αυτό για να γίνει θα χρειασθούν τουλάχιστον 10 χρόνια. Μέχρι τότε, πού θα τα πηγαίνει τα σκουπίδια η κυρία Δούρου; Και σίγουρα θα χαθούν τα Ευρωπαϊκά κονδύλια, δηλαδή 200 εκατομμύρια Ευρώ, που έχουν εξασφαλισθεί.

Από την άλλη μεριά, ο κύριος Κουμουτσάκος ισχυρίζεται ότι, θα λύσει το πρόβλημα των αστέγων της Αττικής, με την αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων κτηρίων, κυρίως στο Κέντρο της Αθήνας. Τον καλώ, λοιπόν, να ανατρέξει στην αναλυτική πρόταση που είχα κάνει το 2008, ως Νομάρχης τότε, για την αναβάθμιση του Κέντρου της Αθήνας και η οποία ουδέποτε υλοποιήθηκε, αφού δεν προχώρησαν από καμιά Κυβέρνηση οι απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Εάν κάποιο πρόγραμμα είναι καλό δεν θα διστάσω να το πω. Αλλά μέχρι στιγμής δεν βλέπω πρόγραμμα, αλλά κουβέντες του αέρα.

Εμείς από την πλευρά μας, στο Πρόγραμμά μας, έχουμε συμπεριλάβει προτάσεις που είναι υλοποιήσιμες και αναλυτικά κοστολογημένες. Τα προβλήματα της Αττικής απαιτούν πραγματικές λύσεις και όχι εκθέσεις ιδεών.

ΕΡ.: Τι είναι πιο επικίνδυνο, η επιλογή της παραπάνω στρατηγικής που αναφέρατε να οφείλεται σε άγνοια της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης ή σε λαϊκισμό;

Δυστυχώς συμβαίνουν και τα δύο. Διακρίνω ότι, ορισμένοι υποψήφιοι στοιχειωδώς δεν έχουν διαβάσει τον «Καλλικράτη» και δεν γνωρίζουν τι αρμοδιότητες έχει η Περιφέρεια Αττικής, καταφεύγοντας στην εύκολη λύση, που είναι ο λαϊκισμός. Μοιράζουν υποσχέσεις, τις οποίες δεν πρόκειται να πραγματοποιήσουν ποτέ, γιατί αυτά που υπόσχονται είναι παράνομες πράξεις, αφού δεν θα μπορέσουν να εκταμιεύσουν ούτε ένα ευρώ.

ΕΡ.: Για όσους ασχολούνται με την Τ.Α. αλλά και για μεγάλο αριθμό κατοίκων της Αττικής το έργο σας είναι γνωστό. Αλήθεια, δεν είναι κάτι, όμως, για το οποίο ο Περιφερειάρχης Αττικής «είπε»: Αυτό έπρεπε να το είχα κάνει… Αν ναι, ποιο ή ποια είναι αυτά;

Όχι. Τήρησα τις δεσμεύσεις μου. Τα εμπόδια ή οι όποιες καθυστερήσεις δεν οφείλονται ούτε σε εμένα, ούτε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, ούτε στους υπαλλήλους. Όλοι μαζί εργαστήκαμε σκληρά.

Όμως, όταν ξεκινάς ένα μεγάλο έργο, όπως το ΚΕΛ Κορωπίου – Παιανίας, και έχεις 37 δικαστικές εμπλοκές, είναι αναπόφευκτο ότι, το έργο θα παρουσιάσει καθυστερήσεις. Παρ’ όλα αυτά, ξεπεράσαμε όλα τα εμπόδια και το έργο θα είναι έτοιμο στο τέλος του 2015, ενώ παράλληλα κατορθώσαμε να δρομολογήσουμε και να υλοποιήσουμε μια σειρά από έργα. Συγκεκριμένα:

  • 65 Παιδικοί Σταθμοί - 121 εκατ. ευρώ,
  • 152 Αντιπλημμυρικά έργα - 410 εκατ. ευρώ,
  • 63 έργα υποδομών Εκπαίδευσης - 172 εκατ. ευρώ,
  • 260 έργα Οδοποιίας - 462 εκατ. ευρώ,
  • 65 έργα Αθλητικών υποδομών - 153 εκατ. ευρώ,
  • 25 έργα Πολιτισμού - 53 εκατ. ευρώ,
  • 33 έργα Αποχέτευσης ακαθάρτων (Έργα επεξεργασίας λυμάτων, αγωγοί) - 299 εκατ. ευρώ και
  • Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων - 130 εκατ. ευρώ.

Οι πολίτες θα εκτιμήσουν το έργο μας, γιατί θα χρησιμοποιήσουν αυτοδιοικητικά κριτήρια στην αξιολόγησή τους. Δε θα παραπλανηθούν από προεκλογικές δημαγωγίες.

ΕΡ.: Ως ΕΝ.Π.Ε. πετύχατε κάτι πολύ σημαντικό. Την αυτονόμηση 13 πολυτομεακών και πολυταμειακών Π.Ε.Π. Σχετικά με την Αττική, πώς σκοπεύετε να αξιοποιήσετε την επιτυχία σας αυτή;

Οι άμεσες προτεραιότητες της παράταξής μας για την Περιφέρεια Αττικής είναι:

1) Να συμβάλουμε στην καταπολέμηση της ανεργίας, που έχει φτάσει σε τραγικά επίπεδα. Θα το πετύχουμε με συγκεκριμένες δράσεις, πλήρως κοστολογημένες και με εξασφαλισμένους πόρους.

2) Η μάχη κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Με το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, θα έχουμε τη δυνατότητα για πρώτη φορά, να ασκήσουμε άμεσα κοινωνική πολιτική, αφού έχουμε εξασφαλίσει 300 εκ. ευρώ. Παράλληλα, θα συνεχίσουμε τα έργα κοινωνικών υποδομών σε όλους τους Δήμους της Αττικής.

3) Η ολοκλήρωση όλων των μεγάλων έργων υποδομής, που έχει ανάγκη η Αττική για τα στερεά και τα υγρά απόβλητα. Υποδομές που «καρκινοβατούσαν» για 30 χρόνια, εμείς τις ξεκινήσαμε και την επόμενη πενταετία θα ολοκληρωθούν, είτε το πιστεύουν κάποιοι, είτε όχι.

Το σύνολο των πόρων που θα διατεθούν στην Περιφέρεια Αττικής τα επόμενα 5 χρόνια φτάνει τα 4 δις 188 εκατ. ευρώ.

Δεν φοβόμαστε τις δεσμεύσεις. Τολμάμε να αναλάβουμε συγκεκριμένες δράσεις, γιατί έχουμε και την εμπειρία και την όρεξη για δουλειά.

ΕΡ.: Το βράδυ της «δεύτερης Κυριακής» και του β’ γύρου, πιστεύετε ότι θα έχουμε πάλι το φαινόμενο του περιβόητου κομματικού χρωματισμού του Χάρτη της Ελλάδας; Αν ναι και, όντας σε δημοσιογραφικό πειρασμό, ποιο πιστεύετε ότι θα είναι το αποτέλεσμα;

Θεωρώ λάθος στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές να συνεχίσουν τα Κόμματα να «καπελώνουν» τους υποψηφίους. Ελπίζω να θυμάστε ότι, την αντίστοιχη βραδιά το 2010, είχα δηλώσει:

«Η σημερινή νίκη του συνδυασμού “Αττική - Με έργο πάμε μπροστά» είναι πάνω απ' όλα νίκη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, νίκη των πολιτών της Αττικής.

Απόψε δεν αισθάνομαι νικητής. Αισθάνομαι δικαιωμένος. Δικαιωμένος, γιατί παρέμεινα αταλάντευτος στην θέση μου ότι αυτή η εκλογική διαδικασία ήταν πάνω από όλα αυτοδιοικητική.

Για μένα και τους συνεργάτες μου, η διοίκηση της Περιφέρειας της Αττικής δεν είναι κομματικό μετερίζι. Είναι τόπος συνάντησης διαφορετικών απόψεων και σύνθεσης. Είναι τόπος συνεργασίας και δράσης.

Επιδίωξή μου είναι οι αποφάσεις να είναι ομόφωνες.

Όμως, στην Περιφέρεια της Αττικής δεν θα κυματίζουν οι Κομματικές σημαίες. Μόνον η Ελληνική. Και στο όνομά της θα λειτουργούμε».

Αυτά είχα πει το βράδυ της Κυριακής 14 Νοεμβρίου 2010. Δεν τα τήρησα; Αυτόν το δρόμο θα ακολουθήσω και στη νέα θητεία, εφ’ όσον οι πολίτες με επιλέξουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΣΤΟ ΠΟΛΗ + ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Προβολή/κατέβασμα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ