22.09.19 | 02:47

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

3Κ/2018: Τα παράπονα κατά της διαδικασίας - Διαμαρτυρία υποψηφίων
08.06.19 | 08:39

3Κ/2018: Τα παράπονα κατά της διαδικασίας - Διαμαρτυρία υποψηφίων

Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει τις τελευταίες ημέρες για τις «αδικίες» της προκήρυξης 3Κ/2018 που αποτυπώνονται στους οριστικούς πίνακες κατάταξης. Ασφαλώς όσα αναφέρονται παρακάτω αποτελούν περιπτωσιολογία και σε καμία περίπτωση δεν απεικονίζουν το σύνολο των αιτιάσεων όσων συμμετείχαν στην προκήρυξη, πλην όμως μπορεί να λεχθεί ότι είναι εκείνα τα παράπονα που «ακούγονται» συχνότερα, κατά την επικοινωνία υποψηφίων με το epoli.gr.

Ενδεικτικά, λοιπόν, αναφέρουμε τα εξής:

(α) Η βασικότερη και ίσως και πιο βάσιμη αιτίαση κατά της προκήρυξης είναι αυτή κατά της αιφνίδιας αλλαγής των όρων της προκήρυξης, ενώ ήδη ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων. Με αυτή την αλλαγή στην ουσία προβλέφθηκε ότι για όσους επιθυμούν να καταλάβουν μία από τις προκηρυχθείσες θέσεις χωρίς εμπειρία θα μετράει η «ειδική εμπειρία». Σημειώνεται ότι στην αρχική εκδοχή της προκήρυξης για την κατάληψη των θέσεων χωρίς εμπειρία, δεν υπολογιζόταν ούτε η γενική ούτε και η ειδική εμπειρία, δηλαδή η εμπειρία που προέκυπτε από την απασχόληση σε ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας των Ο.Τ.Α. Η πρόβλεψη αυτή μεταβλήθηκε στη μέση της διαδικασίας και έτσι όσοι διεκδικούσαν μία θέση χωρίς εμπειρία βρέθηκαν σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα έναντι όσων είχαν ειδική εμπειρία.

(β) Παράπονα εκφράζονται, όμως, και αναφορικά με τις απασχολήσεις οι οποίες μπορούσαν να δώσουν την αυξημένη μοριοδότηση της ειδικής εμπειρίας. Από αυτή την μοριοδότηση εξαιρέθηκαν αρκετές κατηγορίες εργαζομένων, οι οποίοι απασχολούνταν με την καθαριότητα, πλην όμως όχι από Ο.Τ.Α., αλλά από Ν.Π.Δ.Δ. Ο.Τ.Α. Για αυτούς τους εργαζομένους δεν προσμετρήθηκε ειδική εμπειρία, παρά το γεγονός ότι και αυτοί απασχολούνταν με την καθαριότητα, διότι θεωρήθηκε ότι οι υπηρεσίες τους δεν είναι ανταποδοτικές. Για να καταλήξει το Α.Σ.Ε.Π. σε αυτή την πρακτική υιοθετήθηκε μία στρεβλή ερμηνεία της ανταποδοτικότητας, σύμφωνα με την οποία ανταποδοτική είναι όποια υπηρεσία χρηματοδοτείται από τα τέλη της καθαριότητας και μόνο. Αποκλείστηκαν, όμως, με τον τρόπο αυτό εργαζόμενοι στην καθαριότητα δομών για τις οποίες τα Ν.Π.Δ.Δ. των Δήμων εισπράττουν αντίτιμο. Για παράδειγμα, η εμπειρία των εργαζόμενων στην καθαριότητα των παιδικών σταθμών δεν συνυπολογίστηκε παρά το γεγονός ότι από τα Ν.Π.Δ.Δ. των Ο.Τ.Α. εισπράττονται τροφεία για την φοίτηση των νηπίων. Μάλιστα ειδικά αναφορικά με τους παιδικούς παρατηρήθηκε και άλλο ένα ευτράπελο: Για όσους εργαζόμενους απασχολήθηκαν με την καθαριότητα παιδικών σταθμών που ανήκαν οργανικά σε Δήμο υπολογίστηκαν μόρια ειδικής εμπειρίας, τα οποία δεν υπολογίστηκαν για όσους απασχολήθηκαν με την καθαριότητα παιδικών σταθμών που ανήκαν οργανικά στα Ν.Π.Δ.Δ. των Δήμων.

(γ) Εξάλλου, ως ιδιαίτερα άδικο εμφανίζεται και το γεγονός ότι για πάρα πολλές ειδικότητες ως αναγκαίος απολυτήριος τίτλος είχε προβλεφθεί το απολυτήριο Τεχνικού Λυκείου με αποτέλεσμα όσοι διεκδικούσαν αυτές τις θέσεις έχοντα απολυτήριο Γενικού Λυκείου να θεωρείται ότι κατέχουν επικουρικό τίτλο και να βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, χωρίς να υπάρχει επαρκής δικαιολογητικός λόγος για κάτι τέτοιο.

Αυτά και πολλά άλλα παράπονα εκφράζονται την επαύριο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της προκήρυξης 3Κ/2018 και της δημοσίευσης των οριστικών πινάκων. Πράγματι κάποια από αυτά εμφανίζονται ως ιδιαίτερα σοβαρά και βάσιμα. Όπως φαίνεται μάλιστα για πολλά από αυτά σύντομα θα κληθούν να τοποθετηθούν τα Δικαστήρια.     

 

ΣΗΜ.: Το epoli.gr ζητά την κατανόηση των υποψηφίων για την υποβολή των ερωτημάτων του. Οι ερωτήσεις θα απαντηθούν.     

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ