EPOLI

Ε

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης για την Ελλάδα τη Δευτέρα

Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης για την Ελλάδα τη Δευτέρα

Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης για την Ελλάδα τη Δευτέρα

A+ A-

Χωρίς συμφωνία για την Ελλάδα, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 8, απόψε το βράδυ, το κρίσιμο για την Ελλάδα Eurogroup, στο Λουξεμβούργο, όπως ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο Twitter, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

«Καμία συμφωνία στο Eurogroup. Δυνατό σήμα προς την Ελλάδα να εμπλακεί σοβαρά στις διαπραγματεύσεις. Το EG (Eurogroup) παραμένει σε ετοιμότητα να συγκληθεί οποιαδήποτε στιγμή».

Ο αρμόδιος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί, έγραψε στο Twitter, πριν λίγα λεπτά:

«Απευθύνω έκκληση προς την Ελληνική κυβέρνηση να επιστρέψει σοβαρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

«Το σημερινό Συμβούλιο δεν κατέληξε σε συμφωνία για την Ελλάδα», δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά τη Σύνοδο των Υπουργών της Ευρωζώνης, στο Λουξεμβούργο. 

«Δυστυχώς σημειώθηκε μικρή πρόοδος και συνεπώς δεν υπάρχει καμία συμφωνία», είπε ο Πρόεδρος του Eurogroup για να συμπληρώσει:

«Σήμερα ζητήσαμε από την Ελλάδα να μας δώσει προτάσεις ως το τέλος του μήνα, με στόχο την επέκταση του προγράμματος»

«Είναι εφικτό να υπάρξει συμφωνία εντός των προσεχών ημερών, ολοκλήρωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Η Ελλάδα κατέθεσε μία ολοκληρωμένη συμβιβαστική πρόταση, υποστήριξε ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, στη συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup.

«Εξηγήσαμε«, είπε ο κ. Βαρουφάκης, «ότι ήρθαμε κοντά με τους Θεσμούς. Οι μικρές μας διαφορές δεν μπορούν να δικαιολογήσουν έλλειψη συμφωνίας. Η Ελληνική αντιπροσωπεία έστειλε ισχυρό μήνυμα στο Eurogroup παρουσιάζοντας μία ολοκληρωμένη πρόταση που εφόσον γίνει αποδεκτή, θα θέσει τέλος στο δράμα των τελευταίων ετών».

«Μία από τις μεγάλες αγωνίες που έχουν οι εταίροι μας είναι μήπως κάποια κυβέρνηση εκτρέψει τον προϋπολογισμό. Μοιραστήκαμε τις ανησυχίες και προτείναμε στο πλαίσιο παρακολούθησης της εκτέλεσης του προϋπολογισμού να συνδυάζεται με ένα αυτοματοποιημένο σύστημα και να γίνεται άμεση μείωση όλων των δαπανών του Δημοσίου» ανέφερε.

«Η Ελληνική κυβέρνηση διαισθανόμενη την ιστορική στιγμή κάλεσε τους εταίρους να προβούμε σε μία γρήγορη διαπραγμάτευση σε επίπεδο Υπουργών ή καλύτερα Αρχηγών Κρατών. Ο χρόνος που απομένει δεν είναι πολύς αλλά είναι αρκετός για μία αμοιβαία επωφελή λύση», "έκλεισε" ο κ. Βαρουφάκης.

Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης με θέμα την Ελλάδα συγκάλεσε για την προσεχή Δευτέρα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, όπως αναφέρει ανακοίνωσή του, που δημοσιοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. 

«Αποφάσισα να συγκαλέσω μια Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, τη Δευτέρα 22 Ιουνίου, στις 19:00. Είναι η ώρα να συζητήσουμε κατεπειγόντως για την κατάσταση της Ελλάδας στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο» ανέφερε ο κ. Τουσκ, λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

Σ

Συνέντευξη

Π

Περιοδικό

Α

Άρθρο