EPOLI

Α

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Με προσφυγή στην Δικαιοσύνη προειδοποιεί η ΚΕΔΕ την Κυβέρνηση

Με προσφυγή στην Δικαιοσύνη “προειδοποιεί” η ΚΕΔΕ την Κυβέρνηση

Με προσφυγή στην Δικαιοσύνη “προειδοποιεί” η ΚΕΔΕ την Κυβέρνηση

A+ A-

Προσφυγή στην δικαιοσύνη για να κερδηθεί το «χαμένο» έδαφος υπέρ της Αυτοδιοίκησης, σε σχέση με το Κράτος, είναι μία από τις πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, κατά την χθεσινή συνεδρίαση του αυτοδιοικητικού οργάνου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του epoli.gr αφορμή γι’ αυτήν την απόφαση “στάθηκε” το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2018, όπου κατά την ανάλυση της ΚΕΔΕ, οι περικοπές προς την Αυτοδιοίκηση αγγίζουν σε πρώτη φάση τα 129 εκατ. Ευρώ. Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Εσωτερικών υποστηρίζει ότι, θα υπάρξει αύξηση κατά 5% στην τακτική χρηματοδότηση των Δήμων, σε σχέση με τον Προϋπολογισμό του 2017, υποδηλώνοντας ότι, οι εκτιμήσεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής 2018-2021 μπορούν να ξεπεραστούν.

«Εγώ δεν έχω αρχηγό, το δηλώνω», είπε ο κ. Γ. Πατούλης, διαχωρίζοντας την θέση ως προς την ταύτιση των διεκδικήσεων της Αυτοδιοίκησης σε σχέση με τις δεσμεύσεις των αιρετών με πολιτικούς χώρους και κόμματα. «Δεν απεμπολούμε αυτά που διαχρονικά ως Αυτοδιοίκηση έχουμε πει. Δεν απεμπολούμε ούτε την διεκδίκηση για τους παρακρατηθέντες πόρους (σ.σ. 213 εκατ. ευρώ το 2017), ούτε τους πόρους από το “Πράσινο Ταμείο” που μας δίνει κάτι ψίχουλα», είπε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δίνοντας εντολή, «από σήμερα», στη νομική υπηρεσία της ΚΕΔΕ, να του καταθέσει τον κατάλογο των αιτημάτων με την απαιτούμενη νομική τεκμηρίωση, που έχει διαμορφώσει επί σειρά ζητημάτων.

 

Εν όψει του Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ

«Οι αρχηγοί των κομμάτων στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης δεν είπαν τίποτα για την Αυτοδιοίκηση», τόνισε ο κ. Γ. Πατούλης, καλώντας τους Δημάρχους σε μία «μικρή επανάσταση» ενόψει του Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, από την 1η έως την 3η Δεκεμβρίου. «Χρειάζονται νομικά γραφεία που να ασχολούνται με την Αυτοδιοίκηση “μέρα – νύχτα” και να προσφεύγουν σε Εθνικά και Ευρωπαϊκά δικαστήρια», συνέχισε.

Ταυτόχρονα, ο κ. Πατούλης “έστρεψε τα πυρά” του προς την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών διερωτώμενος «με ποιους πόρους θα γίνει η αναθεώρηση του “Καλλικράτη”». «Ο κ. Πουλάκης (σ.σ. γ.γ. Υπ. Εσωτερικών και πρόεδρος της επιτροπής για την αναθεώρηση του Καλλικράτη) μας ταλαιπώρησε όλους μας, και κάτι κόστισε όλο αυτό…». «Ποιος διαχειρίζεται το αποτέλεσμα της Επιτροπής;», διερωτήθηκε.

 

Περικοπές έως και 300 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με την ανάλυση της ΚΕΔΕ, η τακτική χρηματοδότηση των ΟΤΑ περικόπτεται κατά 129 εκατ. ευρώ.

«Από το ποσό των συνολικών περικοπών ύψους 138 εκατ. ευρώ, τα 129 εκατ. ευρώ “ακουμπούν” την Αυτοδιοίκηση. Εάν στα 129 εκατ. ευρώ περικοπών προστεθούν τα 169 εκατ. ευρώ που προορίζονται για την επίτευξη πλεονάσματος, τότε οι περικοπές αγγίζουν τα 298 εκατ. ευρώ», τονίστηκε κατά τη συνεδρίαση.

Οι εκτιμήσεις της ΚΕΔΕ μιλούν για νέα γενιά παρακρατηθέντων πόρων (σ.σ. πόροι μη αποδιδόμενοι στην Αυτοδιοίκηση από φορολογία) ύψους 129 εκατ. ευρώ. «Οι Δήμοι έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες μειώσεις, λόγω τις δημοσιονομικής προσαρμογής, από οποιονδήποτε φορέα της Γενικής Κυβέρνησης», είναι το συμπέρασμα της ανάλυσης της ΚΕΔΕ.

Σ

Συνέντευξη

Π

Περιοδικό

Α

Άρθρο