EPOLI

Π

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ηλεκτρονικός έλεγχος της συμμετοχής των γυναικών στη Δημόσια Διοίκηση

Ηλεκτρονικός έλεγχος της συμμετοχής των γυναικών στη Δημόσια Διοίκηση

Ηλεκτρονικός έλεγχος της συμμετοχής των γυναικών στη Δημόσια Διοίκηση

A+ A-

H Γενική Γραμματεία Ισότητας σχεδίασε και παρέλαβε το Έργο “Ανάπτυξη ηλεκτρονικής εφαρμογής, λειτουργία εφαρμογής των νόμων για την ποσόστωση των φύλων στα όργανα της δημόσιας διοίκησης και στους εποπτευόμενους φορείς”, το οποίο εντάσσεται στο Έργο Σημαία: “Οργάνωση υπηρεσιών για την ενσωμάτωση, παρακολούθηση και αξιολόγηση των πολιτικών ισότητας σε όλο το εύρος της δημόσιας δράσης” (“Παρατηρητήριο”).

Πρόκειται για μία εύχρηστη ηλεκτρονική εφαρμογή, η οποία καθοδηγεί τα όργανα της Διοίκησης στη συγκρότηση και καταχώριση των συσταθέντων ή υπό σύσταση συλλογικών οργάνων και διευκολύνει, τόσο την τήρηση της ποσόστωσης, όσο και την παρακολούθησή της από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις του α.6 παρ 1 του Ν.2839/2000 (ΦΕΚ 196/Α/2000), καθιερώθηκε η υποχρεωτική κατ’ ελάχιστο στο 1/3 συμμετοχή κάθε φύλου στα οριζόμενα από τη Διοίκηση μέλη, σε κάθε Υπηρεσιακό Συμβούλιο των Δημοσίων Υπηρεσιών, των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ο.Τ.Α. Η τήρηση αυτού του ποσοστού είναι υποχρεωτική και στις περιπτώσεις διορισμού ή υποδείξεως από το Δημόσιο, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τους Ο.Τ.Α., μελών διοικητικών συμβουλίων ή άλλων συλλογικών οργάνων διοίκησης Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ.

Επίσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του αρ. 161 του Υπαλληλικού Κώδικα (ν.3528/2007), όπως ισχύει, το ποσοστό εκπροσώπησης του κάθε φύλου είναι υποχρεωτικό, εφόσον στην οικεία Υπηρεσία υπηρετεί επαρκής αριθμός υπαλλήλων που συγκεντρώνει τις νόμιμες προϋποθέσεις για ορισμό και τα μέλη που ορίζονται είναι περισσότερα από ένα (1).

Σύμφωνα δε με την οικεία νομολογία, η ελάχιστη συμμετοχή του κάθε φύλου εφαρμόζεται χωριστά για τα τακτικά και χωριστά για τα αναπληρωματικά μέλη.

Με εγκύκλιο της Υπ. Δ.Α., Όλγας Γεροβασίλη, στο πλαίσιο λειτουργίας της ηλεκτρονικής εφαρμογής, καλούνται οι αρμόδιες υπηρεσιακές μονάδες:

  • να εισέλθουν στην εφαρμογή που βρίσκεται στη διεύθυνση http://posostosi.isotita.gr
  • να συμπληρώσουν τα στοιχεία των φορέων και τα στοιχεία των υφιστάμενων συλλογικών οργάνων που υπάγονται στις διατάξεις των ανωτέρω νομοθετικών διατάξεων
  • να προβαίνουν σε καταχώριση κάθε νέου συλλογικού οργάνου που συστήνεται υπό την αρμοδιότητά τους και υπάγεται στις ανωτέρω νομοθετικές διατάξεις.

 

Ακολουθεί η Εγκύκλιος

Π

Επισυναπτόμενα αρχεία
Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ | Προβολή/κατέβασμα

Σ

Συνέντευξη

Π

Περιοδικό

Α

Άρθρο