EPOLI

Π

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κρίσιμη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης

Κρίσιμη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης

Κρίσιμη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης

A+ A-

Συνεδριάζει αύριο, Τρίτη 23 Ιουλίου, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, υπό τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την καταγραφή των υπό κατάργηση θέσεων στα υπουργεία, με βάση τα νέα οργανογράμματα, αλλά και των φορέων που πρέπει να οδηγηθούν σε συγχώνευση ή κατάργηση.

Στην Κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι εδόθη από την τρόικα παράταση χρόνου, προκειμένου να ολοκληρωθεί το πρώτο κύμα διαθεσιμότητας 12.500 υπαλλήλων μέχρι το Σεπτέμβρη, επικρατεί "πυρετός" διεργασιών, προκειμένου να εντοπισθούν με ακρίβεια ποιοι ακριβώς υπάλληλοι είναι εκείνοι που θα μπουν στο καθεστώς.

Ήδη, από σήμερα σε διαθεσιμότητα τίθενται 2.000 καθηγητές τεχνικών ειδικοτήτων, που καταργήθηκαν από τα επαγγελματικά και τεχνικά λύκεια, βάσει του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε από τη Βουλή. 

Σε διαθεσιμότητα οδηγούνται άμεσα, με τη δημοσίευση του νόμου, και 2.200 σχολικοί φύλακες.

Κατά συνέπεια, από η «λίστα» του Σεπτέμβρη υπολείπεται κατά 8.300 εργαζόμενους. Από αυτούς, οι σίγουροι είναι 3.500 δημοτικοί αστυνομικοί, για τη διαθεσιμότητα των οποίων, στις 23 Σεπτεμβρίου, έχει ήδη ψηφίσει η βουλή.

Οι υπόλοιποι, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προέλθουν και πάλι από το χώρο της Εκπαίδευσης (κατά βάση εκπαιδευτικοί που δεν ασκούν τα καθήκοντά τους, λόγω προβλημάτων και υπολογίζονται σε τουλάχιστον 1.500) και από τα υπουργεία (πλεονάζον προσωπικό, που προκύπτει λόγω των νέων δομών). 

Στο "μικροσκόπιο" δεν αποκλείεται να βρεθούν και οι 1.200 αγροφύλακες, πρόταση που το τελευταίο διάστημα έχει "πέσει στο τραπέζι".

Σε ό,τι αφορά την Αυτοδιοίκηση, από τα αρμόδια υπουργεία επιμένουν ότι, για τον Σεπτέμβρη η συνεισφορά των δήμων θα περιοριστεί στους Δημοτικούς Αστυνομικούς και μόνο. Ωστόσο, το ενδεχόμενο οι ΟΤΑ να ξαναβρεθούν στο στόχαστρο για το δεύτερο κύμα 12.500 διαθέσιμων του Δεκεμβρίου παραμένει ανοιχτό, αν καθυστερήσει η αξιολόγηση των Υπηρεσιών και η ενδοδημοτική μετακίνηση υπαλλήλων. 

Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε νέες οριζόντιες περικοπές κατηγοριών εργαζομένων, βάζοντας στο στόχαστρο υπαλλήλους χαμηλών προσόντων που διορίστηκαν εκτός ΑΣΕΠ, με πολλούς να δείχνουν προς την κατεύθυνση των σχολικών καθαριστριών.

Εξάλλου, με δεδομένο ότι διαθεσιμότητα και απολύσεις αποτελούν "συγκοινωνούντα δοχεία" οι διαθέσιμοι που τελικώς δεν θα επανατοποθετηθούν σε άλλες θέσεις του δημοσίου, προσμετρώνται -σύμφωνα με όσα ισχύουν στην παρούσα φάση- στους 15 χιλιάδες προς απόλυση έως το 2014. Αν όμως παρά τις απαιτήσεις της τρόικας η πλειοψηφία των διαθέσιμων δεν οδηγηθεί εκτός Δημοσίου, τότε ο κίνδυνος νέων ξαφνικών «θανάτων» Οργανισμών -στο μοντέλο της ΕΡΤ- παραμένει ορατός.

Σ

Συνέντευξη

Π

Περιοδικό

Α

Άρθρο