EPOLI

Π

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι τελικές αλλαγές στο Πολυνομοσχέδιο

Οι τελικές αλλαγές στο Πολυνομοσχέδιο

Οι τελικές αλλαγές στο Πολυνομοσχέδιο

A+ A-
Στοχευμένες και σημαντικές αλλαγές στο τελικό κείμενο του πολυνομοσχεδίου έφερε η συνάντηση των δύο αρχηγών της συγκυβέρνησης. 

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος συναντήθηκαν νωρίτερα με τους Υπουργούς Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη, καταλήγοντας σε συμφωνία τροποποιήσεων που «λειαίνουν» σημεία του πολυνομοσχεδίου, τα οποία προκάλεσαν τις μεγαλύτερες αντιδράσεις.

Έτσι λοιπόν, συμφωνήθηκε το Υπουργείο Εσωτερικών να καταθέσει νομοθετικές βελτιώσεις στο κείμενο, που συζητείται αυτή την ώρα στη Βουλή, με τις οποίες:

Για την Αυτοδιοίκηση: ικανοποιείται το αίτημα της ΚΕΔΕ και αφαιρείται η ΚΥΑ για την κατάρτιση των Προϋπολογισμών, η οποία όριζε έλεγχο του προσχεδίου κατάρτισης των Προϋπολογισμών των 325 δήμων από τον Γενικό Δ/ντη Οικονομικών του Υπουργείου Εσωτερικών και από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ. 

Παράλληλα, ορίστηκε να βγουν εκτός, οι διατάξεις που επέσυραν ποινικές ευθύνες σε δημάρχους, στην περίπτωση "εκτροχιασμού" των Δημοτικών Προϋπολογισμών.

Για τη Διαθεσιμότητα: εξαιρούνται από τη "διαθεσιμότητα" οι Δημοτικοί Αστυνομικοί και οι Σχολικοί Φύλακες που έχουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο σπουδών. 

Παράλληλα, αλλάζει η τροπολογία που είχε υποβάλει το Υπουργείο Εσωτερικών, την περασμένη Παρασκευή το βράδυ, σύμφωνα με την οποία θα καθορισθούν με Π. Δ. τα προσόντα, οι διαδικασίες αξιολόγησης, ένταξης των Δημοτικών Αστυνομικών στην ΕΛ.ΑΣ. και οι αρμοδιότητές τους. Το Π. Δ. αντικαθίσταται με ΚΥΑ.

Για τη Δημοτική Αστυνομία: εισάγεται πρόβλεψη για τον τρόπο που θα γίνει η άσκηση των αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Αστυνομίας, μετά την κατάργησή της, σε συνεργασία με τους δήμους. 

Επίσης, ορίζεται ότι, μέχρι την απορρόφηση των Δημοτικών Αστυνομικών θα υπάρξει μεταβατικό στάδιο, στο οποίο οι δήμοι θα μπορούν να καταθέτουν τις προτάσεις τους στα Υπουργεία Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, ώστε να εκδίδονται ΚΥΑ για την άσκηση των αρμοδιοτήτων που αφορούν τους δήμους από την ΕΛ.ΑΣ.

Εξάλλου, για την διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει διάταξη των αρμόδιων Υπουργείων που θα προβλέπει ότι η πλειοψηφία των καθηγητών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, θα απορροφηθούν σε διοικητικές θέσεις του Υπουργείου Υγείας.

Σ

Συνέντευξη

Π

Περιοδικό

Α

Άρθρο