EPOLI

Α

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Λεπτό προς λεπτό η Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ

Λεπτό προς λεπτό η Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ

Λεπτό προς λεπτό η Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ

A+ A-
Στις 10.00 ξεκινά η Έκτακτη Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στην Αθήνα, στην οποία θα συμμετέχουν δήμαρχοι της χώρας και μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (ΠΕΔ), προκειμένου να αποφασίσουν για την περαιτέρω στάση της Αυτοδιοίκησης μετά τις τελευταίες εξελίξεις,

Θέμα της Συνέλευσης: «Οι Κυβερνητικές αποφάσεις για την κατάργηση βασικών αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την υπαγωγή σε καθεστώς διαθεσιμότητας των υπαλλήλων τους».

[10.05]: Δήμαρχοι, μέλη των ΠΕΔ της χώρας αλλά και εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση προσέρχονται αυτή τη στιγμή στο Ξενοδοχείο CARAVEL, όπου και διεξάγεται η Έκτακτη Συνέλευση της ΚΕΔΕ. - Άνδρες των ΜΑΤ είναι παρατεταγμένοι μπροστά από την κεντρική είσοδο του Ξενοδοχείου.

[10.15]: Το πρώτο "κομμάτι" της μηχανοκίνητης πορείας των Δημοτικών Αστυνομικών κατέφθασε έξω από το Ξενοδοχείο CARAVEL. 

[10.21]: Το σύνολο της μηχανοκίνητης πορείας των Δημοτικών Αστυνομικών βρίσκεται αυτή τη στιγμή έξω από το Ξενοδοχείο CARAVEL, κλείνοντας τις οδούς Μιχαλακοπούλου και Αλεξάνδρου. - Μηχανές και οχήματα της Δημοτικής Αστυνομίας παρατάσσονται μπροστά από την είσοδο του Ξενοδοχείου. 

[10.31]: Απροσπέλαστοι οι δρόμοι γύρω από το CARAVEL. - Οι συγκεντρωμένοι ολοένα και πληθαίνουν, με την παρουσία και των Σχολικών Φυλάκων.

[10.41]: Η Έκτακτη Συνέλευση δεν έχει ξεκινήσει σαράντα λεπτά μετά την προγραμματισμένη ώρα έναρξης. - Εργαζόμενοι στην Τ.Α. ολοένα και συρρέουν.

[11.10]: Έφτασε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης, στη Συνέλευση, μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του στη Διαρκή Οικονομική Επιτροπή της Βουλής, για το πολυνομοσχέδιο.

Μιλώντας στο epoli.gr αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι περισσότεροι κάνουν λόγο για: κλείσιμο των Δήμων, μέχρι την ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, πραγματοποίηση έκτακτου Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, στην περίπτωση ψήφισης των άρθρων που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

[11.15]: Οι εργασίες της Συνέλευσης ξεκινούν.

"Το λουκέτο στους Δήμους θα είναι μόνο η αρχή των κινητοποιήσεων των Δημάρχων"

[11.20]:  Στο "βήμα" της Συνέλευσης ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης, ο οποίος κάνει λόγο για «εχθρική αντιμετώπιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» από την Κυβέρνηση, χωρίς την πρότερη αξιολόγηση δομών, υπηρεσιών και προσωπικού της Τ.Α., που θα βοηθούσε στη διοικητική μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης, κατηγορώντας την, ταυτόχρονα, για προχειρότητα και ανεπάρκεια, μιας και δεν προχώρησε σε καμία αξιολόγηση, παρά τη μνημονιακή της δέσμευση.

Ο κ. Ασκούνης ασκεί δριμεία κριτική στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρο Ρακιντζή, λέγοντας του «να κοιτάξει τις δικές του πολεοδομικές παραβάσεις και μετά τις όποιες κάποιων Δημάρχων»...

Ο κ. Ασκούνης καλεί την Κυβέρνηση σε δημόσιο διάλογο «εάν έχει σαφές σχέδιο και προτάσεις».

Για τους Δημοτικούς Αστυνομικούς και του Σχολικούς Φύλακες, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, αναρωτήθηκε με ποιά κριτήρια τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, μιλώντας παράλληλα, για τη σημαντικότητα του έργου τους.

"Οι απαιτήσεις και οι προτάσεις της ΚΕΔΕ"

«Να διορίσει 325 επιτρόπους, έναν σε κάθε δήμο, η Κυβέρνηση για να τελειώνουμε». Αυτό "πρότεινε" ο κ. Ασκούνης, αναφερόμενος στο Οικονομικό Παρατηρητήριο των Ο.Τ.Α. και τους πολυάριθμους ελέγχους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Ζητάμε,

- Απόσυρση του πολυνομοσχεδίου.

- Αξιολόγηση από Ανεξάρτητη Αρχή έως τις 15 Σεπτεμβρίου προσωπικού και δομών των Δήμων.

- Δημιουργία "πλατφόρμας" με πληροφορίες για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων.

- Συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον πρωθυπουργό και

Προτείνουμε,

- Αναστολή λειτουργίας των Δήμων, τη Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη. Ανοιχτές θα παραμείνουν οι κοινωνικο-προνοιακές δομές - εκτός της Τρίτης- ημέρα Γενικής Απεργίας.

- Συγκέντρωση την ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου -Τρίτη- στο Υπ. Εσωτερικών και μετά πορεία προς τη Βουλή, όπου θα επιδώσουμε το Ψήφισμά μας στον Πρόεδρο της Βουλής και τα Κόμματα.

- Τέλος, συνεδρίαση του Δ.Σ., που θα αξιολογήσει την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και σε περίπτωση ψήφισης Άρθρων σε βάρος της Τ.Α. να προχωρήσουμε σε ομαδικές παραιτήσεις!»

[11.55]: Τοποθετήσεις των επικεφαλής των Παρατάξεων. - Κώστα Τζανακούλη, Γιώργου Ιωακειμίδη, Σπύρου Τζόκα, Ελπίδας Πανταλάκη.




[12.27]: Στο "βήμα" ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, που ζητά όχι μόνο να μην πραγματοποιηθεί αφαίρεση αρμοδιοτήτων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά αντίθετα της παραχωρηθούν περισσότερες.

Ο κ. Καμίνης ζήτηση τη διεξαγωγή Τοπικών Δημοψηφισμάτων, χωρίς «να εγκαταλείψουμε το καράβι» όπως χαρακτηριστικά τόνισε, εκφράζοντας τη διαφωνία του στο κλείσιμο των Δήμων.


[12.39]: Ομιλία του Προέδρου της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., Θέμη Μπαλασόπουλου, που καλεί τους Βουλευτές -κυρίως της Περιφέρειας- να μην ψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο. «Μη σηκώσουν το χεράκι τους» όπως χαρακτηριστικά είπε.

[12.45]: «Παραδώστε τα κλειδιά» είπε απευθυνόμενος στους Δημάρχους ο Πρόεδρος της Π.Ο.Π.-Ο.Τ.Α. Μάρκος Δαρδαμάνης.

[12.50]: Συνεχίζονται οι ομιλίες Δημάρχων.

[13.00]: Μεγάλη ένταση αυτή τη στιγμή, με την ομιλία του Δημάρχου Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσου, που κάλεσε τους Δημάρχους Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πειραιά αλλά και το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ να παραιτηθούν «αν έχουν τα "αρχ@@@@"» όπως χαρακτηριστικά είπε, προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις και ένταση στην αίθουσα.

[13.20]: Αυτή τη στιγμή μιλά ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος κάνει λόγο για «ύποπτες συμπεριφορές» από τη μεριά της Κυβέρνησης. Ο κ. Μπουτάρης συμφώνησε με τον κ. Καμίνη «να μην εγκαταλείψουν το καράβι οι Δήμαρχοι» και μίλησε για «συλλογή υπογραφών» με πρωτοβουλία του Δήμου, αντί για τοπικά δημοψηφίσματα.


[13.27]: Συνεχίζονται οι τρίλεπτες ομιλίες Δημάρχων και Προέδρων των Π.Ε.Δ.

[15.58]: Ολοκληρώθηκαν οι τοποθετήσεις των μελών της Γενικής Συνέλευσης. Το λόγο έχουν οι εκπρόσωποι των παρατάξεων της ΚΕΔΕ για την έκφραση γνώμης στην τελική διατύπωση του ψηφίσματος που θα αποτυπώσει τις αποφάσεις των δημάρχων.

[16.10]: Τις τελικές προς ψήφιση προτάσεις, αναλύει ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης, με βασικό αίτημα την απόσυρση από το πολυνομοσχέδιο των διατάξεων που "θίγουν" την Αυτοδιοίκηση (διαθεσιμότητα υπαλλήλων, οικονομικό παρατηρητήριο ΟΤΑ). Ως "μέσα πίεσης" προτείνονται τα εξής:

- «Λουκέτο» στους δήμους μέχρι την Τετάρτη.

- Επαφή με τα πολιτική κόμματα και επίδοση της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ, με ρητή προειδοποίηση ότι σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα της Ένωσης οι δήμαρχοι θα υποβάλλουν μαζικές παραιτήσεις.

- Συγκέντρωση όλων των δημάρχων και των δημοτικών συμβουλίων έξω από τη Βουλή την ημέρα της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου.

- Συνεδρίαση εκ νέου των δημάρχων, μετά την ψήφιση (εάν τελικά ψηφιστεί) του πολυνομοσχεδίου για εξέταση περαιτέρω κινήσεων.

[16.22]: Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η παραπάνω πρόταση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και αφού δημιουργήθηκε "κλίμα" υπέρ των μαζικών παραιτήσεων δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων, παρά τη διαφωνία των εκπροσώπων των μεγάλων δήμων.

Αναμένεται το επίσημο ψήφισμα με τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης... 


Από το ακροατήριο της Έκτακτης Συνέλευσης της ΚΕΔΕ

Από το ακροατήριο της Έκτακτης Συνέλευσης της ΚΕΔΕ

Σ

Συνέντευξη

Π

Περιοδικό

Α

Άρθρο